Бърз кредит – още една осъдена фирма

Бърз кредит - още една осъдена фирма, адвокат в ПловдивБърз кредит – още една осъдена фирма за бързи кредити. “Изтеглих кредит от 3000 лева, върнах 8000 лева и сега ме съдят за още 3500 лева. Как стават тези неща, какви са тези хора, цял живот ли ще им плащам?“

Бърз кредит – още една осъдена фирма за бързи кредити.

Преди няколко години моя клиентка Юлияна е взела кредит от популярна фирма за бързи кредити. Както много често се случва едно от условията да се отпусне кредитът е било той да бъде да бъде получен от малката фирма на Юлияна, а тя да стане гарант по заема – солидарен длъжник. Тоест кредитът се получава от фирмата на Юлияна, а тя става гарант като физическо лице. Така фирмата кредитодател обезпечава предоставения кредит с двама длъжници – кредитополучателят – фирмата на Юлияна, като юридическо лице и управителят на фирмата – самата Юлияна в лично качество, като физическо лице.

Бърз кредит – условията на договора

Предоставеният кредит чрез договор за паричен заем е бил в размер на 3000 лева, а нуждата на кредитополучателя спешна. Тази спешност е изключвала като възможност банковия заем, който изисква повече време и проучване на длъжниците от банката. Както е известно фирмите за бързи кредити предоставят парични заеми при лихви, такси и неустойки, които са далеч по-високи от банковите такива. Разбира се за сметка на това носят и по-висок риск срещу евентуална неплатежоспособност на длъжниците.

Повече в Бързи кредити – защита от адвокат. Автор Росен Димитров адвокат в Пловдив и София.

Цената за бързото и некомплицирано отпускане на кредита е неговата по-високата лихва. В нея фирмите за бързи кредити калкулират по-големия риск, който поемат с по-опростената процедура по отпускане на кредита. Калкулират и факта, че длъжникът не е в цветущо финансово състояние и бъдещото връщане на заетата от него сума не е съвсем сигурно.

Бърз кредит защита от адвокат в Пловдив и СофияВ конкретния случай притисната от спешна нужда Юлияна е подписала договора за паричен заем без да се консултира с адвокат. В този договор с по-ситен шрифт, освен по-високите лихви са били фиксирани два вида неустойка, такса за обслужване на кредита, такса “поемане на ангажимент“ и такса за предсрочно погасяване. Досещате се, че поради това сумата, която следва да се върне надвишава получената сума в пъти.

Задължителният телефонен тормоз

Естествено на Юлияна й писнало да плаща, като по нейни изчисления за две години е върнала 8000 хлева, а от фирмата и искали още 3500 лева. Последвали са много обаждания по телефона, писма за плащане и заплахи с ЧСИ. Юлияна не се поддала на натиска, нищо не платила и след няколко месеца получила съобщението от съда за заведеното срещу нея дело от фирмата за бързи кредити.

Повече в Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела, автор адвокат Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив

Поради това бе и съвсем скорошното предложение на депутати от управляващата коалиция за въвеждането на абсолютна давност от 10 г. за събиране на задължения на физически лица. То бе прието на първо четене. Така според депутати се сложило край на вечния длъжник.

Бърз кредит – незаконосъобразни условия

Уговорените в договора за паричен заем такси, неустойки и лихви са незаконосъобразни. Това е така защото са прекомерни. Незаконосъобразно е и изписването им със ситен шрифт. Тоест по начин, по които да не бъдат забелязани от кредитополучателя при обикновен прочит. Това поставя получателя на кредита, като по-слабата страна по договора, в неизгодна ситуация. Така самите условия на договора противоречат на морала и създават условия за неоснователно обогатяване на кредитора.

Съдебното решение

В случая съдът отхвърли исковете на фирмата за кредити, като осъди последната да заплати всички разходи по делото. Прие, че сумата по кредита не само, че е върната от кредитополучателя, но и е значително надплатена. Предстоят ли дела за срещу фирмата за кредити за връщане на надплатеното? Предстои да разберем…

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и  София.

**Свързани теми:
Онлайн договор за потребителски кредит
Бърз кредит и Лихварство. Кога се става лихвар?
Закон за личния фалит – ще има ли желаещи да фалират?
Бързи кредити – защита от адвокат
Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит
Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите.
Адвокат за дела срещу колекторски фирми
Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела
Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *