Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите. 

Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите. Настоящата публикация е интервю за в. Марица. То е по актуални теми за задължения, за събирането им, за ЧСИ и разбира се за клекторски компании. За съжаление е в съкратен вариант поради съображения на медията. Заглавието е на в. Марица и е Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите. 

 

Какви действия са позволени на колекторските агенции при събиране на дълг?

адвокат Росен Димитров: Няма списък с непозволени и позволени действия на колекторските фирми. Позволени им са тези като на всеки кредитор. Това са действия по уведомяване на длъжника, по завеждане и водене на съдебни и изпълнителни дела. Уведомяването, като опит за извънсъдебно уреждане на отношения, става чрез изпращане на обикновена писмена покана до длъжника, телефонно обаждане, нотариална покана или покана, връчена чрез частен съдебен изпълнител. Разбира се, има доста случаи, при които представители на колекторски компании се престарават. Те звънят по всяко време на деня на длъжника, а понякога и на негови близки.

Важно е да се знае, че изпращането на покана или телефонно обаждане са нормален начин за извънсъдебно уреждане на отношения, разбира се, ако не се прави всекидневно или ежечасно и по всяко време на деня, и ако не съдържат заплахи.

Съвсем наскоро се говореше за промени в закона за защита на потребителите, според които колекторите не могат да посещават работното място на длъжника?

адвокат Росен Димитров: Колекторите никога не са имали изрично право да посещават работното място на длъжника. На мен не са ми известни и такива случаи.
Действително имаше внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите от депутати на управляващата коалиция, основно от ГЕРБ.

Той съдържаше редица благоприятни клаузи за длъжниците.  Забрана за прехвърляне на задължения на колекторска фирма, освен ако длъжникът не се е съгласил на това. В него бяха фиксирани определени позволени часове за контакт с длъжника от 10.00 до 14.00 ч. и от 16.00 до 18.00 часа. Gлоби за колекторски агенции, контрол и възможност дългове да събират само от регистрирани в регистъра на БНБ агенции и много други благоприятстващи длъжника разрешения. Тогава бившият правосъден министър Данаил Кирилов беше обвинен в лобизъм и за радост или не този законопроект не бе приет.

Как се случва така, че един дълг от 200 лева примерно нараства до 1000 лева?

адвокат Росен Димитров: Това се случва по следния начин: примерно Вие сте ми дали заем в размер на 200 лева. Минава време, аз не Ви връщам заетата сума. Вие виждате, че живея добре, купувам си нови вещи, ходя на море, по ресторанти. Обаждате ми се по телефона, за да ми напомните, че  Ви дължа пари. Аз Ви обещавам плащане, но пак не го правя.  Минава още време. Вие пак звъните, но вече не Ви вдигам телефона.

 

Тогава имате две възможности: да ме набиете или да си ги търсите по съдебен ред. Ако изберете второто, отивате при адвокат, на който плащате примерно 300 лева, за да заведе дело срещу мен от Ваше име. Плащате и съдебната такса, която е 50 лева. Ако ме осъдите, ще трябва да Ви плащам и разноските по делото, тоест 200 заем + 300 за адвокат + 50 съдебна такса.

Ако пак не Ви платя, адвокатът Ви ще бъде доволен, защото ще извади изпълнителен лист и ще ми образувате изпълнително дело при ЧСИ. Ще платите още 300 лева за адвокат, 108 лева такси за образуване на делото, за справки и запор. Така онези 200 лева невърнат заем ще станат  200 заем + 300 за адвокат за съдебно дело + 50 съдебна такса + 300 за адвокат за изпълнително дело при ЧСИ + 108 за съдебен изпълнител = 958 лева. Като добавим и лихвите за закъснение, сумата ще надхвърли 1000 лева.

Има ли разлика кой събира дълговете – ЧСИ или колекторска агенция по отношение на методите на работа и „оскъпяването на дълга“?

адвокат Росен Димитров: ЧСИ събира задължения на този, който има право на принудително изпълнение.  Такова право могат да имат различни лица – Вие, ако ме осъдите (примерът със заема от 200 лева), колекторска фирма, която е осъдила длъжник, или длъжник, който е осъдил колекторска фирма. Тоест ЧСИ събира суми на правоимащия, който и да той. Събира ги само ако има изпълнителен титул. Най-често изпълнителен лист, издаден от съда, който му посочва кой е длъжникът и кой кредиторът и каква е дължимата сума. Добре е да не забравяме, че до ЧСИ се стига само при липса на доброволно плащане и адвокатската помощ е като лекарската – полезна е само ако е навременна.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Свързани теми:
Адвокат за дела срещу колекторски фирми.
Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела.
Запор от ЧСИ без да знам! Законно ли е?
ЧСИ ме осъди без да знам! Какво да правя?
Адвокат срещу ЧСИ?
Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *