Разбирането за справедливост

адвокат, advokat, advocat in PlovdivСправедливостта е основен принцип на правото, което пък се стреми да я гарантира със своите правни разпоредби. Редица норми на гражданското законодателство казват, че всяка от страните по договора трябва да изпълнява задълженията си по него точно и добросъвестно.

Oбезщетение за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост и други. По думите на древногръцкия философ Целз (II в. сл.Хр.) “Правото е изкуство за доброто и справедливото“ – IUS EST ARS BONI ЕТ AEQUI.

Мислейки си, че не трябва да има разнобой в мненията относно това какво е справедливост, добросъвестност и точно изпълнение на задължения, все по-често се сблъсквам с различното мнение на различните хора, относно тези понятия. Тоест, разбирането за справедливост и добросъвестност е крайно различно. Зависи изключително от интереса на човека към момента.

Например, много често забелязвам как хора, които са взели кредити, ползвали са услуги или са взели стоки на изплащане, които не са заплатили, недоволстват, чувстват се ощетени и си мислят, че няма справедливост, когато този, който им ги е предоставил, си ги иска.

И понеже не са си изпълнили задължението коректно, кредиторът прибягва до съдебни процедури. Ако и след съдебните дела и осъждане пак няма плащане, то кредиторът използва ЧСИ, който запорира заплати, автомобили и т.н.

Също така, голяма част от тези хора, които не са изпълнили задълженията си (не са си платили) добросъвестно, обвиняват в недобросъвестност този, който си търси правата и си иска своето. Дори се стига до крайности като длъжниците наричат престъпник не само кредитора си, ами и съдебния изпълнител, който му съдейства да си получи вземането.

С последното не казвам, че съдебните изпълнители са идеални. Сред тях има и такива, които открито нарушават закона. Но и срещу това има възможности за действие.

Освен това, в случая пиша настоящата статия не като адвокат на кредиторите, тъй като при мен са идвали всякакви хора. Както имащи да взимат (кредитори), така и имащи да дават (длъжници). Пиша я като страна по договор за кредит с банка, тъй като наскоро си купих един уред на изплащане и де факто съм в позицията на длъжник.

Справедливост. Адвокат в Пловдив, law firm BulgariaИ какво стана в случая с мен и банката?

Избрах си стоката от сайта на магазина. Кликнах на “купи на изплащане“, избрах си период и вноски. Оставих телефон, адрес и т.н. След 3 минути се свързаха с мен от банката. Избрах си дата на плащане, отвориха ми банкова сметка. На другия ден куриер ми достави стоката. Подписах договорите и започнах да се радвам на новата си придобивка.

Тъй като бях оставил телефон получих три СМС-а от банката, които ми напомниха, че на дата 1-ви май ще изтеглят от сметката ми първата вноска. Последният от тях беше в деня преди тегленето на сумата. Тоест, няма как да забравя, че дължа пари, като последното е само мое желание. Тъй като никой не ме бе накарал да искам пари от банката.

Запор на заплата. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Знам какво щеше да стане и ако в посочената от мен дата нямах пари в банковата сметка, от където се погасява кредитът ми. От банката щяха да ми звъннат по телефона и да ме питат дали всичко е наред и отново да ме подсетят да си платя. Щяха да ми звъннат не веднъж, а няколко пъти.

И ако пак не бях си платил, щяха да заведат дело срещу мен. Най-вероятно щяха да го спечелят, защото аз действително не съм си платил. Тоест няма какво да оспорвам, и на какво да възразявам.

lawyer in Plocdiv Bilgaria. Росен Димитров - адвокат в Пловдив и СофияБидейки осъден да си платя, ако пак бях решил да не плащам, защото считам, че така е справедливо, от банката щяха да прибягнат до услугите на мразените ЧСИ. Те щяха да ми проверят трудовите доходи, имущество (имоти и коли). Ако въпреки новата покана от ЧСИ не си платя щяха да ми ги запорират.

След всичко това остава да насоча енергията си срещу банката, ЧСИ или държавата. Да ги наричам престъпници, наглеци и други подобни само защото аз, по мое желание, съм взел кредит. Който кредит въпреки поне шестте им покани не съм си платил доброволно.

Остава да считам, че няма справедливост. Че законите са така направени, че да не защитават мен – обикновения човек от банки и монополи. И обслужват само силните на деня.

Или пък да замина за чужбина и да се сърдя, че са ме осъдили без да присъствам на делото, за което са ме призовали чрез заляпяне на съобщението около входната ми врата, понеже не са могли да ме намерят….Или да мисля, че не бива някой да бъде съден ако не е призован лично!

*Тази статия не разглежда случаите, в които длъжникът не плаща поради невъзможност и неблагоприятни обстоятелства - болест, уволнение от работа, и други, а има предвид единствено, и само случаи на недобросъвестни длъжници, които не са рядкост.
**Свързани теми:
- Запор на заплата.
- Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
- Призовка от съд.
***Настоящата не е изчерпателна и изразява личното нение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *