Нова система за регистрация на МПС

адвокат Пловдив, advokat PlovdivОчаква се приемането на изключително полезна за гражданите промяна. Тя е свързана с въвеждането на нова система за регистрация на МПС. По данни на председателя на Камарата на нотариусите в България до месец ще бъде въведен софтуер, който ще прави възможна обмяната на информация между нотариусите, КАТ и общините.

Това ще доведе до отпадане задължението на новите собственици на автомобили да ги регистрират в КАТ. После пред данъчните власти в съответната община. Регистрацията ще се извършва онлайн. Директно от нотариуса, който заверява нотариално подписите на страните в договорите за покупко-продажба на МПС.

Това ще улесни цялата процедура по придобиване на МПС. Ще избави гражданите от досадното чакане по опашки в КАТ. Разбира се, цената която ще се заплаща остава същата, каквато беше и до момента. Няма да има увеличаване на държавната такса и данък придобиване, които ще се внасят от нотариуса, каакто беше и до сега. Тоест, промените не водят до увеличаване на финансовата тежест на гражданите.

Премахнат е моментът на риск за новия собственик от това да закупи запориран от ЧСИ автомобил!

Досега съществуваше опасността за придобиващия автомобила да подпише договора за покупко-продажба. Да плати цената, но при регистрацията в КАТ да се окаже, че съответното МПС е запорирано от ЧСИ за задължения на стария му собственик. Сега нотариусът ще заверява подписите на страните по сделката и ще прави регистрацията, само ако няма наложен запор или друго законово ограничение.   Това е поради въвеждането на единната система за обмен на данни между споменатите по-горе институции.

Lawyer Plovdiv Legal aidПоставя се въпросът как гражданите, които са закупили автомобил ще получат двете части на свидетелството за регистрация – т. нар. талони?

Тези въпроси се уреждат в Наредба № I – 45. В нея ще се предвиждат две възможности. Първата е да се ходи до КАТ и да се получат лично. Втората да се получи по пощата или куриер, както е в Обединеното Кралство и други европейски страни. За периода от няколко дни от покупката пред нотариус до получаването на талоните по пощата, нотариусът ще издава временно удостоверение, доказващо, че колата е редовно регистрирана.

Считам, че посочените изменения ще доведат до значително спестяване на нерви и време на всички нас, а това, че ще е на същата цена обещава да направи нововъведенията наистина в огромна полза за обществото.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!

 

 

2 мнения за “Нова система за регистрация на МПС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *