Личен фалит! Възможно ли е?

адвокат за личен фалит. Адвокат за дело срещу съдебни изпълнители“Личен фалит! Възможно ли е?“ е кратък коментар на най-същественото от много време насам законодателно предложение с огромно значение в практиката, както за адвокати така и за длъжници.

Често съм чувал от клиенти, че само в България нямало личен фалит. В нормалните държави не било така. Там можело лесно да се отървеш от задълженията си като обявиш личен фалит.

Новината е от изминалата седмица и касае предложение на група депутати за радикална промяна в законодателството. Тя е свързана с огромни правни последици за длъжниците по изпълнителни дела. Също за частното съдебно изпълнение. Предложените промени засягат съществено института на погасителната давност.

Закон за личен фалит.

Подготвен e законопроект, който предвижда въвеждане на абсолютна давност от 10 години. Давност за задължения към банки, монополи, колектори и всички останали частноправни субекти.

Досега на практика бе възможно длъжниците да са такива за цял живот, ако кредиторът с определени свои действия поддържа изпълнителния процес срещу тях. Ако законопроектът стане факт, ще се въведе срок от 10 г., през който ако един кредитор не събере задълженията си със средствата, предвидени в закона, то задължението му ще се погаси по давност, независимо от действията му.

Това означава въвеждане на абсолютна давност и премахваме на състоянието “вечен длъжник“!

задвокат за защита на длъжника. Адвокат изпълнителни дела. Частен съдебен изпълнителАбсолютната давност ще се прилага независимо от спирането и прекъсването. Означава, че след този период длъжникът се освобождава от дълговете си. Досега абсолютната давност съществуваше само за задължения към държавата и общините. Бе предвидена в Данъчно-осигурителния кодекс. Ако предложението се приеме, десет годишната давност ще бъде въведена и в Закона за задълженията и договорите.

Повече в Жена осъди колекторска фирма.

Законопроектът предвижда и други съществени промени в изпълнителния процес. Това означава радикална промяна на съществуващото законодателство в посока облекчаване положението на длъжниците.

В същото време е удар върху банките и колекторските фирми. Те няма да могат да искат изпълнение от длъжниците си за неограничен период от време, който на практика до сега можеше да продължи цял живот!

*Свързани теми:
- Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения.
- Могат ли да ме осъдят за погасени по давност задължения?

 

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

5 мнения за “Личен фалит! Възможно ли е?

  1. Всеки кредит в света е застрахован и презастраховане така,че банките бил не губят ,но кредитополучателят у нас е пожизнен роб.Изходите му са сюеьните-емиграция,роб Оливие сектор.Във всеки случай държавата губи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *