Шведът, ритнал камериерка

5e_c8yu3tСтаналият много популярен случай, в който швед ритна камериерка в Слънчев бряг отново беше използван от медиите, за да изманипулират обществото и да му внушат, че съдебната система не работи, както те си мислят, че трябва.

Какво имам предвид?

Днес срещнах няколко заглавия, според които шведът, ритнал камериерката, нямало да влезе в затвора, а щял да се отърве с 1000 лв. глоба. В случая обаче, трябва да се направят няколко уточнения.

Вярно е това, че най-вероятно на шведът ще бъде освободен от наказателна отговорност и ще му бъде наложена глоба. Става въпрос за един текст от наказателния кодекс, който се определя като скандален от журналистите – чл. 78а. Този член предвижда, че за редица леки престъпления, извършени от лица с чисто съдебно минало, които се срещат за пръв път с правосъдието, се прави един законодателен жест, като има се налага глоба от 1000 лева до 5000 лева.

Тази глоба е държавната санкция – пари, които събира държавата за това, че някой е извършил престъпление. От престъплението има пострадало лице, което също има интерес, който законът защитава. Този интерес е да получи обезщетение за това, че е било обект на престъпление и е претъпяло вреди. Тези вреди са най-вече неимуществени и се изразяват в претърпяна болка, стрес, срам, безсъние от това, че някой те е наранил.

Размерът на обезщетението се претендира от самия пострадал, а съдът е този, който определя точния им размер, съобразно степента и вида на нараняването. Практиката показва, че за леки телесни повреди обезщетенията варират от 1000 лева до 5 000 лева.

Какво се получава?

judge-1587300_960_720Нищо подобно на това, което медиите пишат. Освен държавната глоба шведът ще плати на камериерката, както медицинските й разходи, така и страданията, които е изживяла. Ще плати разноските по съдебните дела, ще плати за адвокати, които са водили делата. Тези разходи нищо чудно да доближат размер от 10 000 лв.

Освен горното се налага да се каже и следното:

Никой с чисто съдебно минало не влиза в затвора, заради ритник. Всеки с чисто съдебно минало се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба ако е ритнал някой. И това е правилно.

Безспорно обаче, шведът, ритнал камериерка заслужава да понесе строгостта на закона и ще я понесе.

*Свързани теми:
- Освобождаване от каказателна отговорност - чл. 78а от НК.
- Неимуществени вреди.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

4 мнения за “Шведът, ритнал камериерка

  1. Господин адвокат, защо не пробвате да отидете в Швеция или в Норвегия или по- близо в Гърция или в Турция и да ритнете камериерката в хотела, ама така че да загуби съзнание и да видим ще лежите ли в затвор , няма ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *