ЧСИ не са Ваши консултанти!

ЧСИ не са консултантиПрез отминалата седмица имах интересен случай, който е много честа практика. На подобни съм бил свидетел и преди, поради, което написах статията “Адвокат ли….?“.  Тази седмица също се случи нещо интересно. Затова е тази статия ЧСИ не са Ваши консултанти!

Бях при Частен съдебен изпълнител, където разглеждах делото на мой клиент. В кантората влезе жена. Показа на служителя получените от този ЧСИ книжа. Попита го какво означават всички тези документи и какво следва да прави. В този момент заострих вниманието си върху разговора. Служителят, естествено, й отговори, че трябва да плати. Жената подписа документ, че ще плаща…

ВАЖНО!!!
Действията на тази жена са крайно погрешни. Вслушвайки се безрезервно и безкритично в съветите на служителя на ЧСИ, тази жена сама се лишава от редица възможности, които й е предоставил законът.

В този смисъл ЧСИ или човекът от кантората му не са хората, на които трябва да се доверявате. ЧСИ не са Ваши консултанти! Не са и Ваши приятели, които ще Ви дадат полезен съвет във Ваша полза.

Напротив: вероятно ще Ви дадат съвет, който е в тяхна полза и интерес, а Вашият интерес е противоположен.

Разбира се, има съвестни и коректни ЧСИ. Обикновено тези ЧСИ имат и такива служители, които са юристи – помощник съдебни изпълнители и юрисконсулти, които в ситуации като горната, когато длъжник ги пита какво да прави, отказват да отговарят на въпроси извън тяхната компетентност и правомощия. Вместо това, те насочват хората към адвокати, на които пък точно това им е работата.

lawyer in Bulgaria, advocato, advocatОсвен това, не всички служители от кантората на ЧСИ са юристи. Там има деловодители и секретари, които най-често срещат хората, посещаващи кантората им. Самият ЧСИ, неговите помощници и юристи се появяват в нужда и при проблем, с който секретарите не могат да се справят или при въпрос, на който не могат да отговорят.

Така дори секретарите да са добронамерени и чисто човешки да са на страната на длъжника, който им показва документи и ги пита какво да прави, то те не знаят за законовите му възможности за действие и защита. Не знаят, а и не са длъжни да знаят, просто защото, както посочих, те не са юристи. Така за тях поканата за плащане, изходяща от техния шеф – ЧСИ означава, че трябва да се плати.

Освен всичко друго, отговорът “Трябва да платите“ е най-лесният отговор, който спестява време, нерви и обяснения на служителя и по-бързо го връща към работата му, която и без това е много.

adwokat PlovdivЕто защо е важно да се знае следното:

Получаването на запорни съобщения, покани за изпълнение и изпълнителни листи от Частни съдебни изпълнители не винаги означава, че нямате възможност за защита и делото е приключено.
Твърде често се случва така, че съобщението от съда за делото не Ви е връчено законно или точно тези документи от ЧСИ се явяват “съдебното съобщение“ за заведеното дело.

Напълно възможно е жената, която подписа документ, който не видях, да е разполагала с възможности за противопоставяне на кредитора си. Възможно е задължението й да е погасено по давност или да се погаси съвсем скоро.

advokat Plovdiv i SofiaТака, консултирайки се с ЧСИ, доверявайки се на неговия отговор и подписвайки документ, жената сама лиши себе си от не малкото законови възможности, които има.

Тя вероятно ще бъде една от тези, които ще мислят, че няма държава, няма закони, ЧСИ са изедници, а всички заедно са в услуга на силните на деня: банки, колекторски компании и монополисти.

Именно затова написах настоящата статия – защото незнанието на хората, за действията, които могат да предприемат, когато получат документи от ЧСИ или от други органи и това, че сами решават, че нямат “шанс“, ги превръща в „жертви“, и то доброволни.

*Свързани теми:
- Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения.
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
- Адвокат ли...?
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

8 мнения за “ЧСИ не са Ваши консултанти!

 1. При нас,случаят е следният,за неплащане 4вноски на банка,ни дават на ЧСИ той освен остатъчната сума и техните разходи искат к сумата която до момента сме плащали пет години,или остатъка който банката иска от5000евро,те искат още 12000лв плюс разходите и сумата става по голяма от това което сме дължали в началото на заема

 2. Аз съм потресена от начина по който постъпиха с мен, без предупреждения са ме осъдили за 60 лв. неплатен данък, като са си позволили, да влязат в банковата ми сметка и са изтеглили 200 лв., това го разбрах от служител на банка. Какво да коментирам, аз нямам думи, знам че е незаконно, но нямам пари и нерви да ги съдя, а и не вярвам на съдебната система.

 3. Г-н Димитров,искам да Ви задам въпрос,който е
  и от обществена важност.Чела съм съдебни дела,
  в които Дирекции “С.П“/Соц.Подпомагане/водят
  адм.дела срещу инвалиди с иск да върнат дадени
  им преди 3-4 години суми за помощи-и то-с
  дължимите Законни Мораторни лихви,инги осъждат!
  А,когато правоимащи за подпомагане водят дела срещу
  Д.“С.П.“ за отмяна на Отказите им,и са водени 3-4
  години,и са ги спечелили,но съдът не им признава
  Иска за законните лихви за забавяне на изплащането
  през тези 3-4 години?По “ЗЗД“ или по “АПК“ трябва
  да бъде защитата им?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *