Адвокат губи право да практикува заради…

адвокати в Пловдив и София

За адвокати съм писал доста в блога си, като това най-често е било заради помоща, която понякога оказваме на хората.

Такива статии са „Фейсбук любов, завършила с адвокат!”,„Малка радост с помощта на адвокат””Не без адвокат”  „Адвокат ли….?”  и други.

Безспорно, освен добрините, адвокатите поняга нанасят и вреди. Това обаче може да се каже за хората от всички професии. Например наскоро при мен беше жена, която е загубила делото си на първа инстанция в Районен съд – гр. София.

Тя ми разказа, че нейният адвокат й бил доста пасивен в съдебната зала, съгласявал се с позицията на другата страна. Не правил възражения, не искал поправка на протоколите, въпреки че в тях не се отразявали съществени неща, а отразените не отговаряли на казаното в съдебната зала и т.н.

Да не ядосаме съда?

Освен това този адвокат й заявил, че така е правилно да се постъпва, за да не се ядосва съдът. В крайна сметка делото е загубено. Въпреки това, че съдът не е бил ядосван. Въпреки че адвокатът е положил всички усилия – според него самия.

адвокат в Пловдив и София

За тази случка се сетих тази сутрин, прочитайки статия в lakorda.

Заглавието на статията е “Адвокат губи право да практикува заради записващи устройства в колата на бивша приятелка.“ Случката се развила с САЩ.

Според статията:

Юристът от Пенсилвания е наказан с отнемане на правоспособност за пет години. В последните четири от тях зависят от определени условия. Майкъл Касале Младши, 66-годишен, признава пред полицията, че е влязъл в гаража на бившата си приятелка в края на 2015-та година. Поставил в колата ѝ устройства, които проследяват местоположението ѝ. Записват звук, за да открие с кого се среща.

Пробация.

Касале посочва, че се е опитал да премахне уредите три или четири пъти, но не успял. Понеже вратите на колата били заключени. Жената открила устройствата през март 2016 г. Едно от условията за по-ранно възстановяване на правоспособност е адвокатът да изпълни изискванията на пробацията по наказателното дело срещу него.

Той се е признал за виновен в незаконно проникване в чужда недвижима собственост. За прихващане на комуникации и е осъден на петгодишна пробация. Освен това е длъжен да плати 10 000 долара на Християнската асоциация на младите жени. Адвокатът няма предишни дисциплинарни простъпки и заявява, че изпитва съжаление и смущение от поведението си.

Случай в България.

Друг случай, който напоследък нашумя, е нападението в Роженския манастир. Въоръжени мъже с качулки нахлуха, за да търсят скрити жълтици и ценности и завързаха свещеника. Оказа се, че един от петимата задържани във връзка с деянието е адвокат и дори се смята, че той е организатор на групата.

Има и други случаи, както в България, така и по света, в които по един или друг начин адвокати нарушават закона. Или пък не дават всичко от себе си, за да защитят интересите на своите клиенти.

Важно.

Затова е много важно, когато се нуждаете от услугите на адвокат, да наемете такъв, на който имате доверие. Да е с висок морал и ценности. Ако се съмнявате в адвоката си и мислите, че нещо в отношенията Ви не е наред, то това значи, че е време да си потърсите друг.

 

Разбира се, адвокатите не са магьосници и не могат да правят чудеса. Все пак успешният резултат от действията на адвоката зависи не само от него, а и от самия клиент. От документи, свидетели и не на последно място от съда, за който се предполага, че е независим.

 

*Свързани теми:
– Фейсбук любов, завършила с адвокат!
– Малка радост с помощта на адвокат.
– Не без адвокат!
– Адвокат ли….?

**Източник на статията от САЩ – Lakorda.

***Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!

Едно мнение за “Адвокат губи право да практикува заради…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *