Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит

Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит адвокатПублична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит. Настоящата статия описва случай от моята най-скорошна практика. Той освен професионално задоволство, ми донесе и удовлетворение в чисто човешки план. Професионално задоволство защото изглеждаше безнадеждно предвид късния контакт с адвокат. А лично удовлетворение, защото стопирахме осъществяване на огромна житейска несправедливост.

Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит

Известно е, че публична продан на единствено жилище не може да има поради защитата, която законът предоставя на длъжника. Законодателят е предвидил правило, че изпълнението не може да бъде насочено върху  жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище.

Това правило обаче не е абсолютно. То отпада ако длъжникът сам, по своя воля, се откаже да се ползва от тази благоприятна законодателна защита. А длъжникът се отказва ако ипотекира единствения си имот. Тоест в случай, че длъжник по договор за паричен заем ипотекира единственото си жилище, като обезпечение на кредита, жилището макар и единствено може да се изнесе на публична продан и да бъде продадено от съдебния изпълнител за погасяване на задълженията му към кредиторите – взискатели по изпълнителни дела.

Навременната адвокатска защита е изключителна важна при публична продан

Публична продан от ЧСИ адвокат в пловдив и СофияКолебаех се дали да разкажа за този случай, предвид ранния етап на делото. В крайна сметка реших да го направя, защото считам, че има професионални победи, които трябва да станат публично известни, поради факта, че касаят множество подобни случаи. Променят драстично живота на отделния-обикновен човек, изправен в битка с обстоятелства, които не може да победи самостоятелно, без квалифицирана помощ от страна на адвокат.

На практика беше предотвратено оставането на улицата, без дом на едно семейство заради публична продан.

По-надолу ще споделя за радостта на един обикновен човек, спечелил малка битка с голяма фирма за бързи кредити. Резултатът е спиране на публична продан до приключване на делото и спасяване от продажба на единствено жилище на клиента ми. На практика беше предотвратено оставането на улицата, без дом на едно семейство.

Бързи кредити – опасности

Клиентът ми е човек, попаднал в капана на фирма за бързи кредити. Преди години той се е нуждаел от известна сума пари. Когато човек е изправен пред спешна нужда от пари, той е под натиск на обстоятелствата, които го принуждават да приема неблагоприятни и рискови за него условия. Такова условие най-често е изключително високият размер на възнаградителната (за кредитора) лихва, която длъжникът се задължава да плати срещу отпуснатата на заем сума.

Жестоки договорни клаузи

публична продан, адвокат за дела кредити в Пловдив и СофияВ случая клиентът бе взел паричен заем за 10 000 лева, което е нормално и в което няма нищо нередно. Обаче за тази сума от 10 000 лева се е съгласил на еднократна лихва от 15 000 лева + допълнителни лихви от 13% върху цялата сума. Това разбира се, не е всичко. Уговорeна е и неустойка в немалък размер, такси за обслужване и разноски.

Подписал е този договор без консултация с адвокат, който би го предупредил за прекомерния размер на дължимите по договора лихви, неустойки, опасността от изнасяне на имота му на публична продан поради ипотечни клаузи и всички произтичащи от договора практически опасности, които в последствие стават факт.

Договор за заем при убийствени условия

За обезпечение на заема клиентът ми бе ипотекирал единственото си жилище и бе издал запис на заповед. Тоест фирмата за бързи кредити умело се бе възползвала от неговото притеснено от финансова гледна точка състояние, от доверчивостта му и липсата на правни знания. В резултат на това договорът за заем бил подписан при убийствени за длъжника условия.

За нещастие, както често се случва, длъжникът-заемател по договора бе просрочил две вноски по кредита. Можем да гадаем дали в стратегията на компанията за бързи кредити се включва поставяне на първоначални непосилни условия с крайна цел придобиване на ипотекирания имот или не. Факт е, че без да губи време, фирмата-кредитор е образувала заповедно дело въз основа на документ по чл. 417 от ГПК. Веднага се е снабдила с изпълнителен лист и образувала изпълнително дело при Частен съдебен изпълнител (ЧСИ).

Действия без адвокат

адвокатска защита за кредити в Пловдив и СофияВ най-кратък срок длъжникът е получил Покана за доброволно изпълнение от ЧСИ. Още преди тази покана му е наложен запор на заплата. При получаването на поканата от ЧСИ, длъжникът отново не е потърсил помощ от адвокат. Не е възразил навреме срещу издадената заповед за изпълнение. В резултат на това заповедта е влязла в сила.

Тоест, имал е възможност да се защити навреме, но не го е направил

В продължение на няколко години работодателят на длъжника бе превеждал редовно част от заплата му по сметката на ЧСИ. Освен това клиентът ми бе погасявал кредита и с допълнителни вноски. Така реално е изплатил главницата по кредита и доста над нея под формата на лихва. Обаче, според подписания договор за заем – обезпечен с ипотека и запис на заповед остават още много пари за плащане.

Убийствени условия. Взимаш 10 000 лева връщаш 65 000 лева!

В резултат на гореописаните действия, за няколко години длъжникът бе изплатил 25 000 лева. Но! И това не е било достатъчно за фирмата за бързи кредити, тъй като оставаща непогасена част от заема е около 40 000 лева.

Тоест, резултатът от изтегления паричен заем е следният: Клиентът ми, както споменах, е получил 10 000 лева, изплатил е 25 000 лева и му остават да доизплати 40 000 лева. Иначе казано, той е взел е паричен заем от 10 000, а трябва да върне 65 000!

Какво стана по нататък? Публична продан на единствено жилище!

бързи кредити защита от ЧСИ дела адвокат в София и ПловдивПо заповед за кредитора-взискател по изпълнителното дело и въз основа на изпълнителния лист и договора за учредяване на договорна ипотека върху имота Частният съдебен изпълнител бе изнесъл единственото жилище на клиента ми на публична продан! Както посочих по-горе това е възможно тъй като заемът бе обезпечен с ипотека върху имот, която изключва несеквестируемостта. Тоест при ипотекирано жилище то може да бъде продадено, а собственикът му изнесен на улицата!

Това е така защото Частният съдебен изпълнител действа по заповед на кредитора – притежател на изпълнителния лист. Тоест задължен е да осъществи правото по изпълнителния лист, който е ценна книга и съдебна заповед за ЧСИ.

Помогна ли потърсената в последния момент адвокатска помощ?

Чак след започването на публичната продан, когато потенциалните купувачи са дошли да огледат имота му, длъжникът се е сетил за съществуването на адвокатите. Предвид това, че публичната продан вече беше в ход, а опасността от продажба на жилището – напълно реална, трябваше да действаме изключително бързо в ситуация на ограничен кръг от възможности. Заведохме дело в съда.

С оглед на приключващата буквално до дни публична продан, съдът реагира изключително бързо и още на същия ден наложи обезпечителна мярка – спиране на изпълнителното дело и публичната продан, която вече бе пред приключване и осъществяване.

От обреченост към надежда

Така дори на етап, в който ситуацията изглеждаше безнадеждна, само за няколко дни, семейното жилище на длъжника е спасено. Той не е изхвърлен на улицата и запазва покрива над главата си! Засега!

Казвам засега, защото делото тепърва предстои. Малка победа, спечелена битка преди голямата война. Малка победа за обикновен човек със спасено единствено жилище до приключване на делото.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Настоящата статия не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в София и Пловдив.

**Свързани теми:
Онлайн договор за потребителски кредит.
Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите.
Адвокат за дела срещу колекторски фирми.
Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела.
Адвокат срещу ЧСИ?
Запор на заплата.
Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
Кога ЧСИ идва в дома?
Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!
ЧСИ не са Ваши консултанти!
Производство по чл. 417 ГПК.
Производство по чл. 417 ГПК – част II.
ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ.
Защита от адвокат и процесуално представителство.
Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ.

5 мнения за “Публична продан от ЧСИ на единствено жилище заради бърз кредит

  1. Много благодаря на адв.Росен Димитров за бързата намеса и сме му много благодарни.пожелавам му здраве

  2. Бързите кредити трябва да бъдат забранени!Опропастиха, толкова много хора ! Къде е тук държавата и правото !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *