Премахване на вечния длъжник?

Премахване на вечния длъжник, адвокат в София и Пловдив, адвокатиНово предложение за премахване на вечния длъжник! Предвижда се 10 години давност за събиране на вземания от физически лица! Предложението е на “ГЕРБ“ и „Обединени патриоти“ в общ законопроект за личния фалит. За това съобщиха БТВ, Нова ТВ, Труд, и др.

 

Премахване на вечния длъжник?

Предложението на депутатите, направено преди няколко дни, не е ново! Такова имаше и през 2017 г., когато Народното събрание прие на първо четене  10-годишната абсолютна погасителна давност. Предложението не беше прието окончателно!

Тогава направих  разяснения в статията “Личен фалит! Възможно ли е?“, която бе за обмисляното от много време насам законодателно предложение с огромно значение в практиката, както за адвокати така и за длъжници.

Повече в “Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения“. Автор адвокат Росен Димитров.

“Преди години не платих на мобилен оператор и закрих номера. Сега не спират да ми звънят и да ме тормозят да им плащам. Плашат ме и със съдебни изпълнители… Да плащам ли, няма ли давност?“

Край на вечния длъжник, адвокат на длъжника, адвокати в Пловдив и СофияПрез 2018 г. бившият министърът на правосъдието Цецка Цачева също коментира, че България е единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници.

Бившият омбудсман Мая Манолова също се опита да прокара своя концепция за законопроект за личния фалит от пролетта на 2018 г. Законопроектът на Манолова също не получи парламентарна подкрепа.

Повече в “Има ли давност“. Автор Росен Димитров – адвокат в София и Пловдив.

“Имам едно старо задължение за кредитна карта от 2008 г. Тогава заминах за чужбина и не помня дали го платих. Сега се върнах в България и ми наложиха запор за заплата. Законно ли е това, има ли давност? Цял живот ли ще дължа?“

Решението на проблема с вечните длъжници в сегашния си вариант не е напълно завършено. Предстои приемането на закон за личния фалит. Такъв законопроект има подготвен от ВМРО. Целта на депутатите е и този закон да бъде приет до края на мандата на това НС.

адвокат давност, адвокати в Пловдив и София, адвокатска кантораСпоред депутата Искрен Веселинов от ГЕРБ това била първа стъпка към решаването на един голям проблем за голяма част от българите – прекратяване на фигурата на така наречения вечен длъжник. Хората, които десетилетия изплащат задължения. Под натиска на съдбата много хора остават без доходи и влачат тези задължения до края на живота си.

Този законопроект предвижда да има 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица.

В момента в Законът за задълженията и договорите е въведена обща 5-годишна давност. С изричането й се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда по-кратък срок. Предвидена е и 3-годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Повече в “Погасителна давност. Могат ли да ме осъдят въпреки, че е изтекла?“. Автор адвокат Росен Димитров – Пловдив и София.

Въпросът “Могат ли да ме съдят за погасени поради давност задължения?“ ми се задава доста често. Чести са и вариации на този въпрос “Имат ли право да ме съдят за погасени по давност задължения“? “Защо ме съдят, нали има давност“? “Законно ли е да ме съдят, няма държава…?“ и други подобни.

Според вносителите към момента се позволява на кредитора да „преследва“ длъжника до края на живота му. Вносителите посочват още, че в повечето европейски държави има правила за потребителски фалит или абсолютна давност. Само България била изключение в това отношение.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *