Пенсионери убиха жестоко котка! Какво ги очаква?

Пенсионери убиха жестоко котка! Какво ги очаква? Добър Адвокат в ПловдивПенсионери убиха жестоко котка! Какво ги очаква? Интернет пространството буквално беше взривено от новината, че пенсионери са убили котка по особено жесток начин. За това съобщиха Нова ТВ, БТВ, Дневник, Dariknews и др. медии.

Какво наказание очаква извършителите?

С Държавен вестник бр. 33 от 2011 г. в сила от 27.07.2011 г. бе създаден нов член 325 “б“ в Наказателния кодекс. Той криминализира в състав на престъпление жестокостта спрямо гръбначни животни, причиняването на смърт, както и тежкото или трайното увреждане на такива.

С това законодателят синхронизира българския Наказателен закон с европейските. Предвидените наказания за такива деяния са съответни на тези, които се предвиждат в Европа и САЩ.

Какво предвижа законът?

В посочения чл. 325 “б“ от НК се предвиждат две хипотези. Основен състав – по-леко наказуем и квалифициран, за който санкцията е по-тежка. В първия попадат случаите на “обикновена“ жестокост спрямо животни. Такива са причиняването на смърт или телесни увреждания. За тях наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 5 000 лева.

Престъпление и наказание! Мъжът, разсякъл с брадва догото в Кършияка, ще плати 6500 лв. обезщетение. 

Така, че мисля, че едно такова наистина голямо обещетение ще накара много хора да се замислят преди да всигнат ръка срещу животно", коментира адвокат Росен Димитров.

Адвокат защита на животни. Адвокатска кантора Пловдив, адвокати СофияВъв втория са случаи, в които описаните прояви – увреждания или смърт са причинени с особена жестокост. Или по особено мъчителен за животното начин.

Например: продължителни предсмъртни мъки, или по начин и средства опасни за мнозина.

Такива са например убийство с пушка. Тук наказанията са по-сериозни – лишаване от свобода от една до три години. Т.е. има предвидена долна граница от минимум една година, а глобата е от 2 000 до 5 000 лева.

За повече в “Жестокост спрямо животни!“. Автор адвокат Росен Димитров – дейност в София и Пловдив.

Според Законите за защита на животните в Калифорния (Animal protection laws of California) за жестокост, умишлено нараняване или убийство се предвижда затвор от три години и/или глоба от $ 20 000. За изоставяне, пренебрежение и занемаряване на животни в канадската провинция Квебек се предвиждат наказания в размер на $ 25 000 – при първо нарушение и $ 75 000 за последващи такива. В Англия се предвижда затвор и глоба до 20 000 GBP, Франция до 30 000 Евро, Русия до 8 000 рубли и поправителен труд, и т.н.

Какво се случи в България? Пенсионери убиха жестоко котка!

Тежък случай на жестокост към животно от страна на пенсионери, заснет от 12-годишно момиче. Това било причина възрастното семейство да бъде арестувано.
На кадрите от клипа, разпространени във Фейсбук, се виждало как възрастни жена и мъж бият с пръчка, ритат и удрят в земята двора си котка. Котката била вързана с въже за задните лапи. Престъплението е извършено по особено мъчителен начин за животното и с особена жестокост.

За повече в “Жестокост към животни – част II“. Автор адвокат Росен Димитров – Пловдив и София.

Поводът за това й състояние бе че неин съсед e разсякъл кучето й с брадва пред очите й.  Тя с приятеля й са завели кървящото животно в клиника. Там въпреки животоспасяващите операции, кучето е починало.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *