“Ние нямаме права.“

адвокат за дела за обида. Ние нямаме права. Няма дътжава. Lawyer Plovdiv“Ние нямаме права“ е фраза, която започнах да чувам все по-често, дори всеки ден. Интересното е, че я чувам най-често от хора, които никога не са се интересували от правата си и не са си ги търсили. Не са направили и опит да потърсят съвет или помощ за защита на правата си, когато е трябвало да го направят.

Но пък са се сетили, когато е прекалено късно и трудно може да им се помогне. Просто защото правната помощ от адвокат, подобно на лекарската помощ, е полезна, ако е навременна.

Често се случва и друго.

Когато на фразата „Ние нямаме права“ отговоря, че това не е точно така, а в зависимост от конкретния случай и изброя варианти за действие, веднага последва друга, не по-малко популярна, но и също толкова невярна фраза: „Ами то няма смисъл“.

Така хората сами се лишават от правата си и възможностите за защитата им. Това също е тяхно право, но пък според тях други са виновни за последиците.

А за да е полезна помощта и за да има смисъл, е необходимо първо тя да се потърси навреме. Не да се действа подобно на онази жена, която послушно подписа дадените й документи от ЧСИ, за която разказах в статията “ЧСИ не са Ваши консултанти.“

advokat Plovdov, advocat PlovdivРазбира се, този случай не е изолиран. Поради това миналата година написах статията “Правата на обикновените хора“. Вчера също се случи нещо подобно, което ме мотивира да напиша и тази статия.

Един човек подписвал документи в една друга институция, не ЧСИ. Този човек се сетил, че е свършил нещо не както трябва, чак когато е излязъл от институцията и поради това е потърсил адвокат.

И сега кой му е виновен на този човек? Хората от институцията ли, неговият адвокат, който е потърсен постфактум и много трудно ще му помогне? Или някой друг?

Като споменах правната и лекарската помощ малко по-горе се сетих още нещо. Струва ми се, че да кажеш “Ние нямаме права“, без някога да си търсил адвокат, е като да кажеш “Ние нямаме лекарства“, без някога да си търсил лекар. Същото е и с „Ами то няма смисъл“.

Така че, според мен, фразите “Ние нямаме права“ и “Ами то няма смисъл“ ще бъдат верни. Но само когато правата и защитата им се търсят навреме. И се окаже, че няма възможности за защита. Разбира се, като се съобразява и това, че опонентите също имат права.

*Свързани теми:
- ЧСИ не са Ваши консултанти.
- Адвокат ли...?
- Правата на обикновените хора.
**Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

4 мнения за ““Ние нямаме права.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *