Мерките за неотклонение и медийните манипулации

Мерките за неотклонение“Пребиха млада жена за 20 лева и пуснаха крадците….“. Мерките за неотклонение и медийните манипулации е статия, провокирана от манипулативни новини в медиите.  Новините тук и тук. Или как медиите манипулират обществото?

В един от сутрешните блокове водещият изрази възмущението си, че млада жена е била пребита, а биячите й пуснати на свобода срещу 200 лева. Това разбира се с коментар, че в нашата държава всичко е възможно.

Не знам дали това изявление на водещия, а и заглавията на вестниците, са резултат на дълбокото им непознаване на правото.  Или липсата им на елементарна правна култура. Или пък е съзнателно действие в търсене на сензация. Или просто се цели да се създаде внушението, че у нас съдебната система не работи. По-точно работи, но в защита на престъпниците.

Медийната манипулация.

В резултат на медийната манипулация у обществото остава убеждението, че извършителят е пуснат на свобода. Освободен е от отговорност срещу 200 лева, а държавата отказва да му наложи наказание.

Това не е така. Не става въпрос за никакво освобождаване от наказателна отговоност срещу 200 лева. Тези пари са парична гаранция, наложена от съда по дело за вземане на мярка за неотклонение. Паричната гаранция е сума, която се отнема в полза на държавата, ако престъпникът се укрие до делото за престъплението, което е извършил.

Мерките за неотклонение са:

1. подписка;
2. гаранция;
3. домашен арест;
4. задържане под стража;

Мерките за неотклонение, адвокат мярка в Пловдив и СофияНай-тежката мярка за неотклонение е “Задържане под стража“. Тя се взема от съда за най-тежките престъпления – убийства, изнасилвания, грабежи и др. Тя се изтърпява в ареста или в затвор.

За по-леките престъпления побой (както е в случая), измами и др. не е оправдано, а е и невъзможно да бъдат вземани най-тежките мерки за неотклонение. За тях се взимат по-леките такива мерки, а именно: Домашен арест, Парична гаранция или Подписка. Може и да не бъде вземана никаква мярка за неоклонение.

Съдебно дело за мярка за неотклонение.

В случая с пребитата жена, а и в много други подобни случаи, в които престъпниците са “пуснати на свобода“ става въпрос за пускане на свобода като резултат от дело по вземане на мярка за неотклоние. Делото по вземане на такава мярка няма за цел да накаже престъпника. То не е основното дело срещу него. Целта му е да се обезпечи правилното разследване (на побоя срещу жената в случая) и да се създаде определена гаранция, че престъпникът няма да се укрие докато делото му влезе в съда. Парична гаранция се съобразява с финансовите възможности на извършителя.

Така, че в този случай делото за побоя предстои. Извършителят ще бъде съден. Решението на съда той да не очаква това дело в затвора е поради това, че същият съд му е наложил мярка за неотклонение различна от най-тежката –  Задържане под стража.

Наказание за престъплението.

Съдът е преценил, че спрямо извършителят е оправдадано да бъде взета третата по тежест мярка за неотклонение – Парична гаранция и “той да бъде освободен“. Какво наказание ще му бъде наложено ще разберем, когато разледването приключи и делото влезе в съд.

Ето защо, в случая манипулациите на телевизионни водещи и различни медии, че в нашата държава всичко е възможно и липсва правосъдие са напълно неоправдани, и/или целят да създадат излишно недоверие в обществото към институциите, дори когато те спазват закона и са си свършили  работата.

*В делата по вземане на мярка за неотклонение участва адвокат. Неговата роля е важна и съществена за изтъкването на факти и обстоятелства, обосноваващи необходимостта от налагане на по-лека мярка или за неналагането на никаква мярка за неотклонение.

 

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

2 мнения за “Мерките за неотклонение и медийните манипулации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *