Кога ЧСИ идва в дома?

Кога ЧСИ идва в дома, ЧСИ как да действам. Адвокат за ЧСИТази кратка статия “Кога ЧСИ идва в дома?“ написах поради многото коментари и въпроси във връзка с ЧСИ. От тях разбирам, че повечето хора въобще не знаят как, кога и въз основа на какво работят Частните съдебни изпълнители.

Кога ЧСИ идва в дома?

Вероятно затова ги наричат изедници, обирджии и т.н. Много хора се чудят как за малки задължения ЧСИ иска големи суми, като мислят, че за това е “виновен“ самият ЧСИ.

За ЧСИ съм писал доста. Писал съм и за начините за защита от техни действия,  за това как хората да не се доверяват на съветите от служители в канторите им, и да не ги ползват за консултанти. Това е така, защото те не са “приятели“ на длъжника. Разбира се не са приятели и на другата страна – кредитора, наречен взискател. Те просто действат по негова молба. Дори молба не е точно. По-правилното е искане или нареждане.

И така по темата “Кога ЧСИ идва в дома?“

Съдебните изпълнители – частни и държавни, както уточних, извършват изпълнителни действия по искане на взискателя – този, който има да получава нещо от друг. Това нещо най-често е пари. Но, за да има искане до съдебния изпълнител е необходимо да има изпълнителен лист. Именно този лист е заповедта, която съдебният изпълнител изпълнява.

Кога идва ЧСИ? Помощ при запор от ЧСИ. Адвокат Пловдив дела срещу ЧСИИзпълнителният лист, обаче, като заповед за ЧСИ, се издава само от съда! Тоест, съдия изпълнителят е безропотен изпълнител на установеното от съда. Той и затова се нарича “съдебен изпълнител“. Защото изпълнява установеното от съда.

Как съдът установява, че някой дължи на друг? Начините са няколко.

На първо място, за да се извади изпълнителен лист, означава да е имало образувано дело (съдебен процес) с участие на страните. Винаги по делата едната страна губи делото, а другата го печели. Случва се и частично спечелване (неспечелване в цялост) на делото. След като едната страна е спечелила делото – осъдила е другата, е нормално загубилата страна да й плати. Но ако не го стори, то спечелилият си изважда изпълнителен лист и отива при ЧСИ.

На второ място.

Някой би могъл да бъде осъден без да знае. Как става това съм писал в “Осъдена без да знае“. При този случай кредиторът прибягва до заповедното производство и иска от съда да му издаде заповед за изпълнение. Тя може да бъде два вида: по чл. 410 и по чл. 417 от ГПК.

При тази по чл. 410 длъжникът получава заповедта, в която вижда какво претендира другата страна. За съжаление много хора не обръщат никакво внимание на тези заповеди. Не се консултират с адвокат след като ги получат, игнорират ги и така те влизат в сила. Веднъж вече влезли в сила този, който е искал издаването им, си взима изпълнителен лист и с него отива при ЧСИ.

Има и много случаи, при които хората не живеят на постоянния си и настоящ адрес. Именно поради това не получават заповедите за изпълнение. А те се връчват на тези адреси не само у нас, а навсякъде по света. След като не са там, съдебният призовкар не може да ги намери, им залепя съобщение (призовка от съд), че срещу адресата има заведено дело. Ако и залепеното съобщение не бъде забелязано, то заповедта влиза в сила и заявителят си изважда изпълнителен лист, и отива при ЧСИ.

При заповедта по чл. 417 е обратно. Тази заповед всъщност е по чл. 418, въз основа на документ по чл 417. Тук изпълнителен лист се изважда веднага и заявителят отива при ЧСИ. Това е така защото искането за издаване на заповед е подкрепено с документи, които дават голямо основание да се счита, че искането е основателно.

И какво се получава тук?

Как да действам срещу ЧСИ? Адвокат от Пловдив дело ЧСИЕдно лице е подписало някой от документите по чл. 417 – нотариално заверен договор, запис на заповед или някой от другите седем документа, изброени в закона. Не е изпълнил поетото задължение и заявителят въз основа на подписания документ иска от съда да му издаде заповед за изпълнение. Съдът му я издава веднага с изпълнителен лист.

Едва след като делото отиде при ЧСИ и последният изпрати покана за изпълнение на длъжника, той разбира за образуваното дело.

И се пита: КАК МЕ ОСЪДИХА БЕЗ ДА ЗНАМ???  и Кога ЧСИ идва?

И понеже си казва така, сам преценява, че е осъден и не предприема никакви действия, защото вече било късно и пита Кога ЧСИ идва? . Но, това не е точно. Той все още не е осъден. Той може да се защити от заповедта, но момента за това възниква от получаването на документите от ЧСИ.

Тоест, делото не е приключило, просто съобщението за него се получава от съдебния изпълнител.

И основният проблем тук отново е у хората, които сами решават, че са осъдени, всичко е приключило и нямат шанс. Но това не е така. Точно затова преди време написах статията: Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!.

Често се случва и друго. След като разберат за делото от ЧСИ, хората отиват в кантората му и подписват, без да четат, всякакви документи. Даже сами написват това, което им се диктува. Така сами се задължават да плащат и сами се превръщат в жертви. За такъв случай разказах в “Задължавам се да плащам…“.

Така общо взето стои въпросът със съдебните изпълнители. Те не действат самоцелно и критиката срещу тях много често е пресилена. Вярно е и обратното, а именно, че много ЧСИ постановяват незаконосъобразни постановления. Разбира се, че и срещу това има начин за действие, но това ще е тема на друга статия.

*Свързани теми:
- Как за 30-40 лева дълг, ЧСИ ми иска 500?
- Осъдена без да знае!
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителн лист.
- Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

 

8 мнения за “Кога ЧСИ идва в дома?

  1. В тоя ред на мисли,всичко е безсмислено,защото няма държава,няма закони,няма управия.Невежеството на народа е добре дошло за мракобесниците,и защо трябва да ги има тези,ЧСИ а ДСИ тата къде са.ЧСИ та това са слуги на мутрите в дъжавата,защото и държавата ни е мутринска.А и ГПК кой ли го зачита!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *