Кога осиновеният има право да научи кои са родителите му?

Кога осиновеният има право да научи кои са родителите му? Адвокат в Пловдив и СофияКога осиновеният има право да научи кои са биологичните му родители? Този въпрос, засяга немалко човешки съдби. Той няма ясен отговор нито в закона, нито в практиката на Върховния касационен съд.

Кога осиновеният има право да научи кои са родителите му?

Семейният кодекс е лаконичен:
„Осиновителите или навършилият шестнадесет години осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това“.

Законът не дава отговор кои са тези важни обстоятелства. Отговор няма и от върховните съдии. Затова състав на ВКС ще му отговори по реда на чл. 290 от Гражданския процесуален кодекс.
„Кои са тези „важни обстоятелства“ при наличието на които следва да се допусне разкриване произхода на осиновеното лице?“

Защо осиновеният трябва да знае кои са родителите му?

Отговорът е заради дело на 36-годишна жена, която се бори да научи кои са биологичните ѝ майка и баща. Окръжният съд в Монтана и Софийският апелативен съд са оказали да разкрият произхода ѝ. Жената била осиновена и го знае, а хората, които са я осиновили са починали. Тя винаги е искала да намери биологичните си родители, за да знае родословното си дърво. Желанието ѝ да научи кои са биологичните й родители не е, за да разреши финансови проблеми или да търси наследство.

Цел на искането е избягване на кръвосмешение при бъдещ брак и деца – както нейни, така и на нейните деца. Тя изтъкнала, че трябва да бъде информирана за евентуална генетична предразположеност към болести и фамилна обремененост.

Правата на другите!

Адвокат развод, издръжка, права в Пловдив и СофияПри искане за информация за биологичен произход следва да се съобразят правата и интересите на всички засегнати – осиновен, осиновители, рождени родители и техни евентуални семейства, близки и наследници. Законът не дава достъп до информация за произход по принцип. Това се прави само по изключение заради нуждата от защита на правата на всички страни в процеса по осиновяване.

Кога осиновеният има право да научи кои са биологичните му родители?

Според съдиите отказали разкриване на произхода в случая не са доказани важни обстоятелства. Налице било само желание на жената да узнае своя произход, което се дължи на непознаването му. Тези опасения обаче не били достатъчен аргумент, за да се приеме наличие на важни причини за предоставяне на информация за биологичен произход.

Съдиите се позовават на Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване. В нея е уреден принципът на запазване на информацията за произхода на детето, за самоличността на неговите родители и данните относно здравословното им състояние.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Източник: Lex.bg

**Заглавие и редакционни промени – Росен Димитров, адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *