Клевета и обида към политици?

Клевета и обида към политици, адвокат дело за клевета и обидаОт известно време се колебая дали да споделя няколко интересни мои наказателни дела за клевета и обида. Всички те са свързани с влошени отношения между съседи или колеги. Започнах да пиша, но се сетих за друго. То е, че има доста интересни моменти по делата за клевета и обида към политици. Затова ще засегна и тази тема.

Първото дело за клевета.

Първото наказателно дело за клевета, което имах предвид, е от миналото лято. Тогава съсед написал във Фейсбук групата на етажната собственост, че хората от съседния апартамент са „Семейство идиоти“. Това било защото постоянно му правили забележки. Вдигал шум, кучето му лаело, пикаело по стълбите и т.н. Написаното било видяно от домоуправителя и от други собственици на апартаменти в блока.

Второто дело за клевета.

Вторият е между колеги. Те са мъж и жена, които работели в една служба. Жената прехвърляла отговорности на колегата си. Карала го да върши нейна работа. Той първоначално търпял, но накрая се ядосал. Побеснял, но не посмял да каже нищо устно – очи в очи на колежката си. Но пък имал смелост да напише имейл адресиран до колежката си и до управителката. В имейла написал, че колежката му е мързелива, аматьорка и проста.

Третото бе дело за обида.

Третият е най-пресен. Пак между съседи. Те живеят в апартаменти, които са един под друг в блок. Съседът от горния етаж наводнявал апартамента отдолу. Казвал обаче, че водата не идва от неговия имот. Това довело до кавги и спорове. При поредната кавга съседът от горе казал на жената отдолу, че е малоумна и откачена. Това пък станало, когато „откачената“ съседка имала гости. Те чули това, а жената се засегнала и то доста.

Дела за клевета и обида!

Дела за клевета и обида. Адвокат за дело за клевета и обидаИ при трите случая се водиха наказателни дела за клевета и обида. Държа да отбележа, че делата за клевета и обида са най-истинските дела. Какво имам предвид? При тях хората са крайно озлобени един към друг и се борят до край за накърнената си чест и достойнство.

При тези дела няма външно влияние върху никой от участниците в процеса. Сумите, за които се съдят участниците, не са големи. Нещо повече, често са символични. Например за един лев. Това ги прави най-обективните и често най-продължителни дела. В много от случаите са по-тежки и от делата за убийства.

Неимуществени вреди.

Накърнените самоуважение, достойнство и авторитет са основна движеща сила при делата за обида и клевета. Това мотивира изключително силно участниците в съдебния процес. Много често парите нямат никакво значение. И като написах, че парите са без значение при тези дела, се сетих за друг случай.

­При него нанеслият обида (подсъдимият) бе готов да плати много пари само и само пострадалият – обиденият (тъжител) да се откаже от делото. Той просто не искаше да бъде осъден за обида. Парите не го интересуваха. Пострадалият също не се интересуваше от пари. Просто искаше да го осъди. Отказа предложената голяма сума за неимуществени вреди и не се отказа от делото. Така осъди подсъдимия само за 1 лев. Но беше доволен.

Какво е Клевета и Обида?

адвокат в софия и пловдив по наказателни делаКлевета и обида са престъпления срещу личността. В наказателния закон от 1896 г. клеветата и обидата са били известни като престъпления свързани с „Докачване на честта”. Определенията на тези престъпления както в новия Наказателен кодекс, така и наказателния закон от 1896 г показват, че клеветата и обидата засягат честта и достойнството на личността.

Клевета.

Определението за клевета е следното „Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета…“ Тоест клеветата има две форми: разгласяване на позорно обстоятелство и/или приписване на престъпление.

Позорно обстоятелство!

Позорното обстоятелство е твърдение за съществуването на определен факт, свързан с личността на пострадалия. Това твърдение се отнася до минали или настоящи прояви от личния му живот или неговата професионална реализация. Такива са: брачна изневяра, побой, тормоз над близките, отсъствие от работа и т.н. Позорното твърдение може да отразява и отрицателни качества на субекта – мързелив, корумпиран, алкохолик. Всичко това накърнява доброто име в обществото, компрометира честта и достойнството.

За да има клевета разгласеното позорно обстоятелство следва да е неистинско и деецът да знае това. Това трябва да е станало до поне едно трето лице, което е възприело (чуло казаното или прочело написаното).

Приписване на престъпление!

Втората форма на клевета е приписване на престъпление. Например: обвини ме, че съм откраднал парите, а аз не съм. Имах дело за клевета, при което моят клиент – подсъдимият, бе обвинен в това, че е приписал убийство на тъжителя. Казал бил, че тъжителят е убил техен общ приятел. Случката се развила на погребение на момче, което се самоубило. Точно тогава, в присъствието на много хора, моят клиент бил казал на пострадалия „Ти го уби, заради теб е в гроба…“

Обида: Повече за обидата в „Обида в социалните мрежи“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Клевета към политици.

solicitor in Plovdiv and Sofia, attorney at law Plovdiv, advocatПри политиците нещата са малко по-различни. Политиците са постоянен обект на клевети и обиди. Обидите и клеветите срещу депутати, кметове, министри се разпространяват повсеместно и по най-различен начин. Един от тези начини е чрез колажи по медии и във Фейсбук. Даже има цели издания, които правят точно това – представят чрез обработени или създадени снимки политици като корумпирани, като прасета, крадци, купуващи гласове и т.н.

Други начини за клеветене и обиждане към политици е чрез неверни статии (фалшиви новини) в информационни сайтове и вестници. Или пък излагане на позорни обстоятелства срещу тях по новини и предавания по телевизията.

Свобода на словото Vs Клевета.

Политиците са публични лица. Тези лица сами са избрали да бъдат изложени на публично внимание. Според съдебната практика, публичните лица (министри, депутати, кметове) са длъжни да търпят критика в по-голяма степен от частните лица (обикновените хора).

Приема се, че публичните фигури много по-трудно могат да бъдат засегнати от обидно или клеветническо твърдение. Честта и достойнството им могат да бъдат накърнени, но много по-трудно.

Безгранична ли е свободата на словото?

Свободата на словото не е безгранична. Според Конституцията на РБ чл. 39, ал. 2, чл. 40, ал. 2 и чл. 41, ал. 2 и съгласно чл. 10, § 2 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) свободата на словото не е абсолютна.

Свободата на словото се разпростира до определени предели. Когато се преминат тези предели, се засягат други защитени от Конституцията и ЕКПЧ ценности. Това са личното достойнство, репутацията и неприкосновеността на личната сфера на гражданите. В такива случаи свободата на изразяване или разпространение на данни с негативно съдържание чрез печатни произведения следва да се изключи.

Въпреки че публичните лица са длъжни да търпят критика в по-голяма степен от частните лица, те не са длъжни да търпят всяка критика, всяка обида и клевета. В случаите, при които са разпространени обидни и клеветнически твърдения или други данни с негативен подтекст чрез печатни издания, интернет или по телевизията, се носи отговорност за причинените вреди.

Адвокат медийни дела, адвокат клевета в медии, онлайн адвокатОтговорност на медии.

 

Медиите и журналистите носят отговорност, когато липсват данни за проведено добросъвестно журналистическо разследване. Когато преди конкретна негативна публикация пострадалият не е потърсен и запознат с подготвяния материал.

Когато публикациите съдържат позорни обстоятелства или приписват престъпление на политик, което е без конкретни факти и доказателства, се отговаря за клевета или обида.

Пак според съдилищата, ако публикуваните в печата, излъчени по телевизията или разгласени чрез радиото твърдения представляват съзнателно разпространени неверни обстоятелства, журналистите носят и наказателна отговорност.

*Свързани теми:
- Обида в социалните мрежи.
- Неимуществени вреди.
- Лека телесна повреда.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

3 мнения за “Клевета и обида към политици?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *