КАТ ми свалиха номерата на колата… Какво да правя?

КАТ, дела срещу КАТ, обжалване на акт, адвокат в Пловдив“КАТ ми свалиха номерата на колата за една година! Какво да правя? Това законно ли е? Колата е нужна не само на мен, а на цялото семейство!“

Този въпрос, а и подобни на него се задават все повече. Това е така предвид все по-честите случаи на сваляне на регистрационни номера от органите на реда за редица нарушения на Закона за движение по пътищата!

Новост в уредбата.

Свалянето на регистрационните табели на автомобилите от КАТ е новост в закона. Тя бе въведена с измененията, обнародвани в ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 22.01.2017 г. От тази дата законът бе променен два пъти – веднъж с ДВ бр. 54 от 2017 г. от 05.07.2017 г. и последния път с ДВ бр. 77 от 2017 г., в сила от 26.09.2017 г.

Тоест, за първите десет месеца на 2017 г. чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата влезе в сила и след това бе променен два пъти. За щастие, от миналия месец – септември, досега няма изменения.

По същността си прекратяването на регистрацията на МПС е принудителна административна мярка, която се налага за няколко нарушения.

адвокат за дела срещу КАТТе са следните:

Управляване на моторно превозно средство, без да се притежава съответното свидетелство за управление.

Шофиране след употреба на алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотични вещества или техни аналози.

Отказ на водача да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Неизпълнение на предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му и/или за употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Интересно е, че с въвеждането на споменатата нова разпоредба на чл. 171 т. 2а през януари 2017 г., в нейния първоначален вариант, не се предвиждаше възможност да се прекрати регистрацията на МПС в случай, че не собственикът е управлявал автомобила. Разпоредбата не предвиждаше отнемането на номерата, ако автомобилът се управлява от друго лице.

Обаче, законодателят с последващото изменение поправи този свой “пропуск“ и предвиди възможността за отнемане на табелите и прекратяване на регистрацията, и в случай, че и друго лице управлява автомобила на собственика.

Така в първоначалния текст, който предвиждаше прекратяване на регистрацията само в случай, че собственик управлява МПС с измененията от 05.07.2017 г. бе добавено ново изречение, което гласи следното: “…както и на собственик, чието моторно превозно средство е управлявано от лице, непритежаващо съответното свидетелство за управление“.

Интересно е и друго. Какво се има предвид под непритежаване на свидетелство за управление на МПС?

Приема се, че лица, които не притежават свидетелства за управление, са както тези, които никога не са имали книжки – никога не са взимали уроци за управление, така и такива, на които книжката е с изтекъл срок.

Според мен, еднаквото третиране на водачите, които никога са нямали книжка с тези, на чиято книжка срокът е изтекъл, е крайно неправилно.

адвокат за обжалване на наказателно постановлениеНапример скоро имах случай с момиче, което живее в чужбина и просто е забравило, че книжката му е изтекла. Така е шофирало автомобила на баща си и когато са го спрели за проверка, са й съставили акт за управление на МПС без да притежава свидетелство за управление. Освен акта от КАТ и наложена с наказателно постановление глоба са свалили номерата и прекратили регистрацията на колата. Така бащата не може да кара собствената си кола, тъй като друго лице, която я е управлявало и направило нарушение.

Рабира се обжалвахме както наказателното постановление, издадено въз ознова на акта (АУАН) така и заповедта за пректратяване на регистрацията.

Така към настоящия момент прекратяване на регистрацията на МПС, чрез сваляне на регистрационните номера може да стане и ако един автомобил се управлява не от собственика, а от друго лице.

ТОЕСТ, МНОГО ВНИМАВАЙТЕ НА КОГО ДАВАТЕ ДА ПОЛЗВА КОЛАТА ВИ!

как да обжалвам наказателно постановление с адвокатВъзможността да Ви прекратят регистрацията, ако друго лице управлява автомобила Ви  с изтекла книжка е реална и често се случва.

Срокът за прекратяването също не е кратък. Той е от 6 /шест/ месеца до 1 /една/ година.

ОБЖАЛВАНЕ!

Заповедта, с която се налага описаната принудителна административна мярка се обжалва. Това става чрез директора на съответната дирекция на МВР или пред административния съд. За няколкото месеца на действие на тази разпоредба има и доста натрупана практика на съдилищата в това отношение. Напоследък има доста случаи и съдебни решения по повод жалби срещу заповеди, с които се прекратява регистрация на МПС, когато същото е управлявано не от собственика, а от трето лице.

*Свързани теми:
- Акт, Наказателно постановление и адвокатските разходи!
- Обжалване на акт от Боби Ваклинов? Как така?
- Отнемане на книжка за шофиране в аварийната лента!
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София!

 

 

3 мнения за “КАТ ми свалиха номерата на колата… Какво да правя?

 1. Здравейте адв. Димитров,
  Имам следния казус кола под наем е предоставена за ползване на правосподобен водач, който от своя страна предоставя колата на лице, което не притежава СУМПС. Спират го, смъкват табелите и налагат ПАМ на собственика на колата за срок от 6 месеца. Има ли шанс тази ПАМ да отпадне в случай, че се обжалва пред Адм. Съд и до каква степен?

 2. Здравейте,

  Мога ли да осъдя кат за нанесени финансови щети,поради сваляне на номерата на автомобил за 6 м.(което е пълно безумие),при положение че сме семейство с две деца и автомобилът е каран и от двама ни(Води се на името на съпруга ми ,спрян с 0.75 алкохол)
  6 месеца е ужасно дълъг период с две малки деца,нито можем да си позволим нов автомобил,нито таксита(градски транспорт няма около нас).Все пак му отиват книжката и налагат парична глоба,което само по себе си няма нищо общо с автомобила.
  Благодаря предварително за отделението време
  Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *