Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?

ЧСИ, адвокат за дело ЧСИ. Помощ за ЧСИ“Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?“ е постоянно задаван въпрос. Сумите са условни, а е факт, че сумата може да се увеличи значително – двойно и дори десетократно в случай, че се стигне до съдебен изпълнител. Обикновено колкото е по-малка сумата, толкова пъти повече се увеличава.

Това увеличаване обикновено кара длъжника да си мисли, че ЧСИ и кредиторът му са мошеници. Това, разбира се, важи и за адвоката на кредитора. Длъжникът мисли още, че няма закони или те обслужват лошите – тези които си искат парите и тези, които им помагат. Мисли, че той е неоправдан и няма справедливост.

Как се получава такова драстично увеличаване на този дълг към ЧСИ?

advocat v Plovdiv. Lawyer in PlovdivНапример:
Вие имате да взимате 40 лв. от съседа си. Тези пари сте му ги дали на заем. Съседът не Ви ги връща. А Вие виждате, че разполага с пари. Kара хубава кола, от която ви се усмихва. Така Вие не искате да му ги опростите.

Законният начин да си получите парите е да го осъдите. Наемате адвокат да Ви води делото. Адвокатът Ви взима 300 лв, за една инстанция. За образуване на дела се плаща и съдебна такса. Тя е 4% от сумата, която претендирате, но не по-малко от 50 лв.

Спечелвате делото!

Печелите делото, но съседът Ви обжалва, защото не е доволен от решението. Вие плащате още 300 лв. на адвокат за втора инстанция. Печелите и пред по-горния съд, а съседът Ви плаща съдебната такса, защото обжалва.

Тъй като загубилата делото страна плаща разноските. Такси и хонорари за адвокат и на другата страна парите, които сте платили на адвокати са за сметка на нея (за съседа).

Търсите ЧСИ.

Ако пак съседът Ви не плаща Вие или Вашият адвокат взима изпълнителен лист и отива при ЧСИ. За делото при съдебния изпълнител адвокатът Ви взима още 300 лв., за да го образува и води.

Така до тук дългът на съседа Ви се увеличи с 900 лв. само за адвокати. Съдебните такси са още 75 лв. Ако са правени експертизи ще има още 200-300 лв. Тоест, увеличението в резутат на делото и упорсвото на съседа-длъжник е с 1275 лв.

ЧСИ, както всички нас, също не разботи безплатно. Той също взима пари – например 108 лв. за цялостно проучване на имуществото на съседа.  И ако съседът Ви пак не плаща Вие ще изпратите ЧСИ да опише вещите му в дома. Това действие естествено също не е безплатно и се трупа към дълга на съседа.

адвокат за гражданско дело в ПловдивЕто така без Вие и Вашият адвокат да сте мошеници един дълг от 40 лв. лесно и бързо се увеличи многократно. В нашия случай на около 1500 лв. Така на съседа Ви може да му се доплаче, защото хубавата му кола може да стане ваша, разбира се ако пожелаете ЧСИ да я запорира.

Всичко това, само защото някой не си плаща, а друг си иска парите.

Дали съседът Ви – длъжник е прав да мисли ЧСИ за мошеник, който посяга на имуществото му по Ваша молба, а законите за несправедливи, вече е лесно да се прецени, а аз се надявам да съм отговорил на поставения в началото въпрос.

*Свързани теми:
- ЧСИ не са Ваши консултанти.
- За съдебните изпълнители и таксите, които събират.
- Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

11 мнения за “Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?

  1. С толкова много адвокати се сблъсках и толкова много пари дадох че отдавна загубих вяра никой от тях не доведе нещата до край каквато беше първоначалната ни уговорка как да вярваме на адвокати и правосъдието ако някой знае за съществуването на честен адвокат нека пише

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *