Изританата камериерка осъдена? Поредната фалшива новина!

адвокат в пловдивИзританата камериерка осъдена? Поредната фалшива новина!

В началото на тази статия бързам да съобщя, че заглавията от типа: „Осъдиха изританата камериерка“ са манипулативни!

През лятото на 2017 г. един случай придоби изключителен медиен отзвук. Това бе ситуацията, при която шведски турист изрита в главата камериерка в хотел в Слънчев бряг. Тогава обществото беше тежко манипулирано от медиите. Тиражираха се версии, според които шведът трябва да влезе в затвора, а обществото дълбоко се възмущаваше, че той ще бъде само глобен за това си деяние.

Поради това тогава написах няколко статии – „Шведът, ритнал камериерка“, „Ритнатата камериерка и битата нотариуска“ и „Може ли шведът ритнал камериерка да осъди България?

Сега, както и тогава, случаят отново е използван от медиите, за да изманипулират обществото и да му внушат, че съдебната система не работи, както те си мислят, че трябва.

Какъв беше случаят:

Шведът, турист у нас, се беше дрогирал и виждайки наведената камериерката в хотел, която си чистеше, я изрита силно в главата.

Естествено, това е престъпление, което се наказва от закона. А когато някой извърши престъпление, следва да понесе наказателна отговорност. Освен това, вредите, които е нанесъл, подлежат на обезщетяване. Единственият начин за обезщетяването е заплащане на определена сума пари.

ВРЕДИТЕ:

Според информацията в медиите шведът бе причинил лека телесна повреда на камериерката! В резултат на това тя е изпитала болка, стрес, дискомфорт, срам и т.н., все неимуществени вреди.

Повече за Лека телесна повреда тук.

Повече за Неимуществени вреди тук.

За обезщетяване на неимуществените вреди камериерката е завела Гражданско дело срещу злосторника. Разбира се, това е нормалното стечение на обстоятелства.

РАЗМЕРЪТ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО:

Размерът на обезщетението, което е било претендирано от нея, е 50 000 лева. Съгласно трайната съдебна практика, свързана с обезщетяване на вреди от лека телена повреда, този размер е не просто голям или надвишен.

Това е баснословна претенция и граждански иск в такъв размер за такава вреда няма как да бъде уважен от съда.

Това би трябвало да е ясно на всеки адвокат. И ако не е ясно, то за клиента му може да настъпят неблагоприятни последици свързани със заплащане на разноските на ответната страна, които тя е направила за делото. Разноските са за хонорар на нейния адвокат, който ще осъществява защитата й (в случая защитата на шведа).

lawyer in BulgariaТова е така тъй като адвокатските хонорари се определят съобразно размера на иска – сумата, която претендира ищецът – пострадалият. Колкото по-голяма сума иска да му бъде присъдена, толкова повече ще плати на своя адвокат. Същото е и за отсрещната страна – ответникът, срещу който се води делото. Колкото по-висока е сумата, която се претендира от него, толкова по-висок ще е хонорарът, който той ще следва да заплати на своя адвокат.

АКО ИЩЕЦЪТ ЗАГУБИ ДЕЛОТО?

В случай че ищецът (пострадалият) загуби делото, той ще трябва да плати всички разноски. Това са съдебните такси и хонорарът на адвоката на другата страна.

АКО ДЕЛОТО СЕ СПЕЧЕЛИ ЧАСТИЧНО?

В случай че съдът не уважи иска в пълен размер, а в по-малък такъв, то страната която е претендирала голямо обезщетение, също ще трябва да заплати разноските на другата страна, НО ЧАСТИЧНО, съобразно неуважената част от претенцията.

Така е и в настоящия случай с камериерката.

Тя е претендирала 50 000 лева (неприемливо високо обезщетение), а съдът е преценил, че страданията от ритника на шведа възлизат на 12 000 лева. Тоест, за разликата над 12 000 лева до 50 000 лева тя ще трябва да заплати разноски.

Искам да уточня, че според мен и съдебната практика, 12 000 лева също е доста висок размер на обезщетение за лека телесна повреда. Масово съдилищата присъждат суми до 5 000 лева, с която практика следва да се съобразява всеки адвокат – ако не иска да вреди на клиента си.

И ЕТО МЕДИЙНАТА МАНИПУЛАЦИЯ:

адвокати в пловдивКамериерката била осъдена да заплати на шведа сума от 3 000 лева. Не, уважаеми медии. Шведът е осъден да й заплати 12 000 лева, а тя заплаща разноските за неадекватната си претенция от 50 000 за вредите, които е понесла.

Медиите за пореден път успяват да манипулират своите читатели или поне онази част от тях, която лесно се поддава на внушения, особено когато се използва тяхната емоционалност и чувство за справедливост.

Другата причина, поради която хората лесно попадат в капана на медиите е, че им се спестява част от истината, а се набляга на друга, и това най-честно е истина, която е азбучна за професионалистите в дадена област, но не е известна на широката публика.

Като например в случая защо камериерката трябва да заплати тази сума. Аз съм далеч от мисълта и че нейният адвокат (колегата) е некомпетентен и не е предупредил за последиците. Често в моята практика съм имал случаи, в които клиентът, в яда си към отсрещната страна, е искал прекомерно високи суми, без оглед на адвокатския съвет…

*Свързани теми:
- Лека телесна повреда!
- Неимуществени вреди!
- Защита и процесуално представителство от адвокат.
- Адвокат ли...?
**Настоящата статия статия изразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *