Измама с улуци

измама с улуциМиналата седмица разбрах за нов вид измама. Измама с улуци! Обект на измамата отново са основно стари хора. Но този път измамниците са се опитали да заблудят и “изкарат“ пари и от доста млада жена. За разлика от старите хора тази жена не се оставила да бъде лесно измамена. Свързва се адвокат и тази измама вече е обект на разследване.

Още една измама във “Фейсбук любов, завършила с адвокат“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Случаят се развива в българско село. То не е близо до града. Жителите на селото са предимно възрастни хора. Те нямат чести контакти със света извън селото. Имат си къщи, за които се грижат доста добре. За разлика от много жители на града, чиито блокове са в окаяно състояние.

Вероятно любовта на тези селски хора към родните им къщи е привлякла измамниците.

Разказът на жената – жертва на измама с улуци.

“В село мина една банда от по-тъмни наши съграждани, която ни улови масово в капана на измамите с улуците. Аз лично съм една от „потърпевшите“. При мен дойде човек, с който се разбрах единствено да ми ги изчисти. Уговорихме цена за чистенето 100 лева.

Предварително попитах дали ще дойде сам, ако му се обадя, за да извършим това почистване. Той каза, че ще дойде с братовчед си. В уговорения ден дойде с кола с още 5 човека и 2 деца. Почистиха ми улуците. Още преди да започнат аз им казах, че повече от 100 лева няма да им дам.

Адвокат граждански дела в ПловдивИзчистиха ги. После се опитаха да ме завъртят, че всъщност не им дължа 100 лева, а 1000 лева, които съответно не съм им дала.

 

Плащането!

Платих 100 лева и те започнаха на настръхват срещу мен. Казах им, че звъня на полицията и на 112, ако не си тръгнат. Тръгнаха си. Почувствах се длъжна да дам гласност в селото за тези измамници. Реших и тръгнах към кметството още на другия ден да информирам кметицата.

По пътя за там, вече знаех и за друга потърпевша на такава измама с улуци. При нея историята е много по-брутална. Със заплахи и много изнудване. Взех и тази баба с мен и заедно подадохме жалба при кметицата.

При кмета!

Аз предоставих мобилния номер, който те ми бяха дали и номера на автомобила им. Кметицата имитира загриженост. Но обяви, че нищо не може да се докаже. По мое твърдо настояване в тази среща, тя се обади на полицая отговорник за нашето село.

Полицаят също каза, че нищо не можел да направи. В рамките на дни аз вече знаех за десетки хора в селото ни, които са измамени по същия начин.

Сега звъня на Вас, защото мисля, че ми е нужен адвокат. Явно никой нищо не прави и не ни взима сериозно.“

Това беше краткия разказ на жената. Тя не се бе уплашила от измамниците. Всъщност бе се поуплашила, но не се е поддала на страха.

Какво представлява измамата?

solicitor in Plovdiv, Lawyer in Bulgaria, legal advisеrИзмамата е едно от най-често извършваните престъпления. Напоследък най-популярни са телефонните измами. Сумите, с които са ощетени измамените са десетки милиони. Има и случаи на телефонни измами за 100 000 лева.

Определение за измама се съдържа в Наказателния кодекс. Кодексът гласи следното:

“Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда се наказва за измама…“

“Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда…“

Основното при измамата!

Тоест в основата на измамата стои заблуждението на друг. Заблуждението може да е два вида. Първо, то може да е предизвикано от измамника. Второ, може само да се използва от измамника, но да е предизвикано от друг. В първия случай заблуждението се възбужда, а във втория се поддържа от измамниците.

Измамникът предвижда, че вследствие на неговото въздействие върху измамения у последния ще възникнат неправилни представи. Или знае, че поддържа вече възникнали неправилни представи. Освен това той предвижда, че измаменото лице ще извърши действие, от което ще извлече полза за себе си. Знае, че това действие ще доведе до увреждането на измамения или на друго лице. Те ще бъдат лишени от свое или чуждо имущество или пари.

При измамата въвеждането в заблуждение, поради което се формира неправилна представа у измаменото лице, е пряката причина то да вземе решението да разпореди в своя вреда с пари или имущество.

Измама при сключване на договор.

Наказателен адвокат в ПловдивИзмама има и когато измамникът сключва договор, за който предварително знае, че няма възможност да изпълни. Или пък знае, че има възможност да изпълни, но е решил да не изпълнява.

Тоест при измамата деецът (измамникът) умишлено въвежда в заблуждение лицето, от което се стреми да получи имотна облага. Заблуждава го, че ще му извърши някаква услуга или достави определена стока, или извърши определена работа. Знае, че няма намерение и/или възможност да изпълни поетия ангажимент. Въпреки това го е поел единствено с цел да набави за себе си имотна облага. В резултат на тези негови действия пострадалият е мотивиран да извърши определено имуществено разпореждане в негова полза.

Нужно ли е пострадалият да е повярвал на измамника?

Не е нужно реално измамникът да е постигнал целта си. Тоест, измаменият да е повярвал и да е измамен. Извършена измама има, дори и когато пострадалата не е повярвала на измамника. И предварително е уведомила полицията за исканите пари или други имотни разпореждания.

*Свързани теми:
- Условно осъждане.
- Затвор, но за някой друг.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *