Задължавам се да плащам…

Адвокатска помощ. Задължавам се да плащам. Задължение за плащане“Моля, да ми бъде разрешено разсрочено плащане, признавам задължението си, задължавам се да плащам всеки месец по 700 лв, а по възможност и повече….“

Чудих се дали да споделя тази ежедневно случваща се история, на която отново бях неволен свидетел вчера. Разбира се, че тя се развива в кантората на ЧСИ, където аз разглеждах изпълнително дело номер 3500/12. Това означава, че броят на делата при този ЧСИ за 2012 г е над 3500.

Всеки може да си представи каква индустрия е частното съдебно изпълнение и какъв огромен брой са неизпълнените задължения. Според интервюто на заместник – председателя на Камарата на ЧСИ за Блумбърг ТВ, за 2015 г., изпълнителните дела са 171 000, като тенденцията е в посока намаляване с 6-7 % на година.

Най-интересно обаче, не е това. Според мен най-интересното, е че дори зам. председателят на Камарата на ЧСИ споделя, че хората масово не си знаят правата и съветва да се ползва специализираната правна помощ от адвокат.

адвокат и клиент. Адвокати в Пловдив. Lawyer Plovdiv SofiaВсъщност, няма нужда хората да си знаят правата и да разбират от всичко. Но има нужда и е добре да се знае, че при незнание и при досег с правосъдието или със съдебното изпълнение, е добре да се търси този, който е компетентен в съответната област. Компетентните обикновено са адвокати.

Това е така, защото много често има законови възможности, които без адвокат биват пропускани, като това е 100% доказано в практиката.

По този проблем не пиша за пръв път. Това е поредната статия, която както казах в началото, се чудих дали да напиша. Цитатът, с който започнах “Моля да ми бъде разрешено разсрочено плащане, признавам задължението, задължавам се да плащам всеки месец по 700 лв, а по възможност и повече….“ е част от писмена молба на човек, който заварих при ЧСИ.

Нещо повече, това не беше негова молба или желание. Човекът пишеше под диктовката на служител от кантората на ЧСИ. Има аналогия със случката, която разказах преди месец за жената при ЧСИ в статията “ЧСИ не са Ваши консултанти“, но този път дори по-зле.

Тъжно, но факт! И сега, както тогава, човекът сам се постави в ситуация на жертва, която моли за милост.

Освен това дочух от разговора, че този човек за пръв път разбира за делото си от ЧСИ. Това пък означава, че е пропуснал и съдебните дела срещу него, пропуснал е призовките от съда, пропуснал е поканите на самия ЧСИ. Чак когато му е наложен запор е разбрал, че дължи. И разбира се, безропотно, съвсем доброволно, отива и подписва каквото му се каже.

Защита от ЧСИ - адвокат. Адвокатска помощ при запорДаже помоли ЧСИ да му разреши, което пък въобще не разбирам.

Но, за да се стигне до ЧСИ, този човек е спрял да плаща. Спрели са плащанията всички хора, срещу които има 171 000 дела. Причините за спиране на плащанията са различни – има както недобросъвестни платци, така и хора, оказали се в невъзможност да плащат по независещи от тях обстоятелства. Обаче, както написах в статията “Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключило!“, и сега отново повтарям:

Не се оставяйте да ви диктува ЧСИ какво да напишете. Това не е добре за Вас!

Какъвто и да е вашият случай – търсете адвокат. Мит е, че хонорарите на адвокатите почват от 400 лв и други подобни. Масово за консултация се плаща 30 лв, а това може да спести много хиляди лева и огромни ядове!

Не зная какво повече да допълня…..

*Свързани теми:
- ЧСИ не са Ваши консултанти!
- Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключило!
- Призовка от съд.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!

Едно мнение за “Задължавам се да плащам…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *