Адвокат срещу ЧСИ?

Адвокат срещу ЧСИ, адвкатска защита срещу ЧСИ Пловдив и СофияАдвокат срещу ЧСИ? “Искам адвокат, който да застане срещу този ЧСИ. Който не се страхува от властта и да защитава обикновените хора. Това държава ли е? Държава ли е да ме осъдят без да знам за делото? Как така ЧСИ не ми казва кой ме е осъдил? Само иска да внасям пари!  Искам да осъдя този ЧСИ и държавата, че ме е осъдила без да знам…? Обикновените хора имат ли права?

Поводът за тази статия “Адвокат срещу ЧСИ“ е Запор на заплата!

Горното е само част от автентично представяне на крайното възмущение на човек, който е получил запор на заплата от ЧСИ. Разбирайки, че има запор, без да губи време, е отишъл в кантората на ЧСИ в София. Както често се случва, при съдебния изпълнител е вдигнал скандал. Искал обяснения – как, кога, кой, защо го е осъдил? Защо не е уведомен? Не дължал пари на никого и т.н.

Как ме осъдиха без да знам? Защо съм осъден?

Точно на този скандал не съм присъствал, но съм бил свидетел на доста подобни. Такъв случай съм описал в статията “Адвокат ли…?“. Често се чудя как служителите на ЧСИ работят и донякъде се опитват да обяснят защо се е стигнало до проблема. Естествено обаче те нито знаят, нито са длъжни да знаят ЗАЩО ДЛЪЖНИКЪТ Е ОСЪДЕН. Не могат, а и не им е работа да знаят защо се е стигнало до осъждането. Или пък защо длъжникът “чак сега“ разбира за осъждането.

В една от статиите, които съм писал във връзка с изпълнителни дела и съдебни изпълнители, съм застъпил тезата, че с ЧСИ не се говори. Тоест с Честен съдебен изпълнител се “говори“ мотивирано и писмено. Това е така, защото частният съдебен изпълнител е съдия, а не бирник. Ако това не доведе до желания резултат, “разговорите“ с ЧСИ преминават в жалби до съда или до други компетентни органи.

Адвокат срещу ЧСИ?

адвокат за дела срещу чси. адвокат в Пловдив ЧСИРеално няма противопоставяне “Адвокат срещу ЧСИ“. Има адвокатска помощ срещу действия на ЧСИ. Обжалване актовете на ЧСИ. В действителност съдебните изпълнители си вършат работата. А тя е да съберат принудително дължимото от длъжника и да го дадат на кредитора. До съдебен изпълнител се стига само ако задължението не се изпълнява доброволно!

Обикновени изпълнители ли са ЧСИ?

Съдебните изпълнители са обикновени изпълнители. Те се наричат “изпълнители“, защото изпълняват нареждания – заповеди. А са “съдебни“ защото заповедите, които изпълняват са на съда.

Кои заповеди?

Изпълнителният лист, който съдебните изпълни връчват на длъжника е “съдебната заповед“ до ЧСИ. За да се издаде изпълнителен лист, означава, че имало образувано съдебно дело. По делата едната страна губи, а другата печели. След като едната страна е спечелила делото – осъдила е другата, е нормално загубилата страна да й плати. Но ако не го стори, то спечелилият си изважда изпълнителен лист и отива при ЧСИ.

Заповедно производство!

Адвокат изпълнителни дела в Пловдив и София. Advokat Plovdiv, advocat SofiqДо издаването на изпълнителен лист може да се стигне и чрез заповедното производство. То може да бъде два вида: по чл. 410 и по чл. 417 от ГПК. В заповедното производство по чл. 410 длъжникът получава заповедта от съда.

За съжаление много хора не обръщат никакво внимание на тези заповеди. Не се консултират с адвокат след като ги получат. Игнорират ги и така те влизат в сила. Веднъж вече влезли в сила, този който е искал издаването им, си взима изпълнителен лист и с него отива при ЧСИ.

Внимание!

В заповедното производство по чл. 417 длъжникът получава заповедта от ЧСИ! За съжаление когато длъжникът получи заповедта от ЧСИ, решава, че е късно, тъй като вече е осъден! Това не е така. От връчването на заповедите, независимо дали са от съд или ЧСИ, текат кратки срокове за възражение!

Винаги ползвайте адвокат навреме!

адвокат на народа, адвокат на длъжника. адвокат на бедните, адвокат срещу ЧСИАдвокатската помощ не е задължителна! Тя е силно препоръчителна. Такъв е и случаят, с който започнах в началото. Човекът не е осъден. Той е получил заповед за изпълнение по чл. 417 ГПК. Напразно и излишно е вдигал скандал на служителите на ЧСИ. Но за разлика от много други хора, потърси адвокат навреме. Не изпусна срокa за възражение по заповедта.

Важно в резюме!

Получаването на запорни съобщения, покани за изпълнение и изпълнителни листи от Частни съдебни изпълнители не винаги означава, че сте осъдени! Не означава, че нямате възможност за защита и делото е приключено.

Освен това, дори да получите покана от ЧСИ, твърде често се случва така, че съобщението от съда за делото не Ви е било връчено законно. Това пък значи, че точно от момента, в който сте получили документи от ЧСИ,  сте уведомени и вече можете да реализирате правото си на защита.

По долу представям мои статии във връзка със засегнатия проблем и тема “адвокат срещу ЧСИ?“. Надявам се да са полезни.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на адвокат Росен Димитров – Пловдив и София.

**Свързани теми:
Запор на заплата.
Осъдена без да знае.
Как ме осъдиха без да знам?
Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
Кога ЧСИ идва в дома?
Запор и изпълнителен лист от ЧСИ? Не всичко е приключено!
Как при 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
ЧСИ не са Ваши консултанти!
Заплашиха ме с Частен съдебен изпълнител!
Съдебен изпълнител в дома.
Ще Ви платя после. Помощ от ЧСИ!
Съдебни изпълнители и таксите, които събират.
Отношението към съдебните изпълнители.
За “лошите“ съдебни изпълнители и “липсата” на държава.
Заповед за изпълнение.
Производство по чл. 417 ГПК.
Производство по чл. 417 ГПК – част II.
ЗАПОВЕДНО ПРОИЗВОДСТВО В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ.
Мога ли да осъдя държавата?
Защита от адвокат и процесуално представителство.
Банка, кредит, дело, адвокат и ЧСИ.

10 мнения за “Адвокат срещу ЧСИ?

  1. Господин адвокат, нуждая се от Вашата помощ и съдействие за вдигане на запора ми от ЧСИ ПЕТКО ИЛИЕВ! НЕ ПОЛУЧАВАМ ОТ БАНКАТА НИКАКВИ СРЕДСТВА, УЖ ИМА МИНИМУМ ЗА БЕДНОСТ! ЩО ЗА НАГЛОСТ, ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ!

  2. Господин адвокат, можете ли да ми изтълкувате член 88 а 1 от НК, където се казва, осъждането и последиците от него се заличават, независимо от предвиденото в друг закон или указ. Според професори българисти заличават означава унищижават, изтриват и т. н. Според българския съд, не! 16 години след заличаване на осъждането ми съд и прокуратурата го развяват като Самарското знаме.

  3. Здравейте,имам наложен запор от ЧСИ за сметка на топлофикация от 2014г.,но всичко е приключило по давност, а те ми направиха запор.Заведохме дело и ме интересува, колко време ще продължи вече минаха 4 месеца.Благодаря ви!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *