Погасителна давност. Могат ли да ме осъдят въпреки, че е изтекла?

Погасителна давност, advokat, attorney at lawПогасителна давност! Могат ли да ме осъдят въпреки, че давността е изтекла?

Какво представлява давността и какви са давностните срокове съм писал в статията “Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения“. Тази статия също е по темата за давността и се надявам да допълва предната, и да е разбираема.

Могат ли да ме осъдят въпреки изтекла погасителна давност?

Въпросът “Могат ли да ме съдят за погасени поради давност задължения?“ ми се задава доста често. Чести са и вариации на този въпрос “Имат ли право да ме съдят за погасени по давност задължения“? “Защо ме съдят, нали има давност“? “Законно ли е да ме съдят, няма държава…?“ и други подобни.

ОТГОВОРЪТ:

Отговорът на тези въпроси е положителен и е интересен. Но по-интересното, е че хората, които първоначално за възмутени за това, че някой ги съди за погасени по давност задължения и мислят, че това е незаконно, в последствие се съгласяват, че действително е правилно всеки да претендира това, което му се дължи, независимо от изтичането на давността.

Претендирането на задължения става по няколко начина. По съдебен ред – като се образуват дела. По извънсъдебен – като се изпращат покани, които са устни, писмени или нотариални покани до длъжника. Така след кратки разяснения и  след като хората се поставят в обратна позиция – тази на кредитор, който е дал и има да получава, те се съгласяват, че не е незаконно да се съди някой за погасени по давност задължения.

Погасителна давност.

адвокат в Пловдив, Lawyer in PlovdivТака ако един кредитор е изчаквал своя длъжник и не го е притеснявал да му плаща по една или друга причина, а после е забравил за дълга.  Това е довело до изтичането на давността, то няма пречка този кредитор да започне активни действия, за да получи плащане, и след изтичането на давността.

Такива случаи има доста. При мен като адвокат са идвали различни кредитори. На тях  им е писнало да ги лъжат, че ще им платят. Имал съм обикновени хора, които са дали заем на някого преди години.

ИЗТИЧАНЕ НА ПОГАСИТЕЛНА ДАВНОСТ.

Сега (след давността) са решили да го съдят. Разбира се, най-често претенции за плащане на погасени по давност задължения имат банки и кредитни институции. Също енергоразпределителни компании, мобилни оператори. Както се разбира те търсят отдадените от тях кредити или плащане за потребена енергия, вода и услуги.

Ето защо не може да се приеме, че претендирането на погасени по давност задължения от кредитора е противозаконно.

давносттаПротивозаконно би било претендирането на вземания, които изобщо не съществуват.

В този смисъл, право на кредитора е да претендира погасените си по давност вземания. Така е защото задължението продължава да съществува, а длъжникът може да предпочете да плати  въпреки давността.

Разбира се, възможно е и обратното!

Длъжник, който не иска да плаща и твърди, че има изтекла давност може да се противопостави на претенцията на кредитора. И може да откаже да плаща. Законът му дава възможности за защита, и то доста.

Така, според закона и според съдебната практика, изтичането на погасителната давност, и позоваването на нея от страна на длъжника погасяват правото на кредитора да получи правото си принудително чрез съда. Но правото продължава да съществува и след давността. Ако длъжникът плати, то платеното след изтичане на давностния срок не е недължимо. Не е и незаконно платено, и не подлежи на връщане.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат!
**Свързани теми:
- Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения.
- Нотариална покана.
- Адвокат ли?
- Малка радост с помощта на адвокат.

5 мнения за “Погасителна давност. Могат ли да ме осъдят въпреки, че е изтекла?

  1. В България, всичко е възможно! Може изобщо да нямаш дълг и да ти говменят! Възможно е съдията да не ти признае вносна бележка от банка!

  2. Здравейте,г-н адвокат.
    Моля Ви,за помоща тъй като не съм на ясно преди години ми осъди Райфайзен банк.Изплатих задължението си.Сега получих обаждане от фирма за изкупване на задължението ми което е някаква кредитна карта към изплатения заем.Минали са 12 години и сега ме търсят.Моля ви за съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *