Удоволствието да осъдиш банка

Адвокат да осъди банкаУдоволствието да осъдиш банка.

Забелязал съм, че твърде често хората остават с впечатление, че не получават нужната според тях справедливост.

Мислят си, че цялата държава е срещу тях. Мислят, че държавните органи и институции, и особено съда действат в услуга на силните икономически организации – банки, общини и монополисти.

Разбира се, често тези изводи не са съвсем без основание. Обаче, да се приеме,че винаги държавата действа в ущърб на обикновените хора и в полза на по-силните, би било силно погрешно.

Да осъдиш банка – Как?

Затова според мен фразата “Ние нямаме права“ не е съвсем вярна. Както съм посочил в статията много често онеправдаването и недоволството срещу съда, и системата се дължи на действията на самите хора. Хората сами се поставят в положение на жертва и  в безизходица.

Така беше и в случаите, за които писах статиите “ЧСИ не са Ваши консултанти“ и “Задължавам се да плащам“ през миналото лято. Съществува и обратната хипотеза – много хора пропиляват възможностите си не с неправилните си действия си, а със своите бездействия.

Това става като не обръщат внимание на съобщения и призовки до тях, крият се от призовкари и така изпускат важни срокове. Не търсят правна помощ навреме, тъй като според тях всички адвокати са мошеници, кожодери, като това важи за нотариуси, съдии, прокурори и т.н….

адвокат за дала срещу банкиСлучаят, за който ще разкажа на кратко сега не е такъв!

Той е за една жена, срещу която банка бе образувала дело. Както се случва по тези дела жената разбра за това дело от ЧСИ и нормално ми зададе въпроса “Как ме осъдиха без да знам?“ Тя обаче, реши, че няма да се остави така и ще се бори срещу банката, пък каквото ще да става.

Направихме необходимото и много важно това бе навреме.

Така не изпуснахме кратките срокове за действие. Възразихме срещу претенциите на банката и в крайна сметка банката бе осъдена да плати разноските на жената за адвокат. Понеже банката не плати доброволно поискахме издаването на изпълнителен лист от съда.

Както е известно изпълнителният лист е заповед за съдебния изпълнител, който се заема да събира от длъжника сумата посочена в него. Понеже събира пари, включително и за себе си, изпълнителният лист е заповед, която ЧСИ изпълнява с радост.

ЧСИ срещу банката.

Така бе и в случая срещу банката. ЧСИ събра парите на жената, а банката плати още един хонорар за адвокат по водене на изпълнителното дело срещу нея. В този случай мисля, че въпросът “Как за 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?“ бе зададен не от клиенти на банката, които тя често осъжда, а от самата осъдена от клиента банка :). Така удоволствието да осъдиш банка бе пълно!

*Свързани теми:
- Ние нямаме права
- ЧСИ не са Ваши консултанти
- Задължавам се да плащам
- Как ме осъдиха без да знам?
- Как за 30-40 лева дълг ЧСИ Ви иска 500?
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

3 мнения за “Удоволствието да осъдиш банка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *