ЧСИ ме осъди без да знам! Какво да правя?

ЧСИ ме осъди! Какво да правя? адвокат чси ПловдивЧСИ ме осъди без да знам! Какво да правя? Въпросите свързани с Частни съдебни изпълнители – ЧСИ засягам от няколко години в различни статии. В една от последните статии в блога ми “Адвокат срещу ЧСИ?’‘ съм представил линкове към тях. В тези статии съм се опитвал да изясня различни въпроси. Те са относно правомощията на ЧСИ, правата на страните – най-вече длъжниците, възможностите за защита и други.

ЧСИ ме осъди без да знам! Възможно ли е?

Въпреки обилната информация относно ЧСИ, доста често срещам хора, които не са разбрали каква точно е функцията на съдебните изпълнители. Не са наясно как и кога се намесват те, защо го правят и въз основа на какви документи имат правото да извършват изпълнителни действия.

ЧСИ – кръвопийци.

Съдебните изпълнители се споменават най-вече в негативен аспект. Те са представяни като изедници на народа, които действат като слуги на банки и монополи. Масово е мнението, че ЧСИ са кръвопийци, взимащи и последните трохи хляб на бедните.

Това мнение не е скорошно. Негативното отношение към съдебните изпълнители съществува от времето на Елин Пелин. Разказът Андрешко е писан през 1903 г., Повече от 100 години след това Андрешко е представян като положителен герой. Отношението към съдебните изпълнители е показано и в любим мой филм. Това е “Господин за един ден“ от времето на Войните за национално обединение. Тогава в къщата на главния герой Пурко (Тодор Колев) идва съдебен изпълнител (бирник) , а едно от децата му го гони  с камъни.

ЧСИ – правомощия.

ЧСИ ме осъди без да знам. Адвокати Пловдив, адвокатска кантора ПловдивДейността на ЧСИ е уредена в закон. Този закон е Законът за частните съдебни изпълнители от 01.09.2005 г. С известно отклонение от темата този закон е приет от 40-ото Народно събрание по време на правителството на Сергей Станишев, известно като правителството на Тройната коалиция.

Частният съдебен изпълнител е лице, на което държавата е възложила принудителното изпълнение на частни притезания (притезание – задължение). Държавата може да възложи на частния съдебен изпълнител и събирането на публични вземания – задължения към държавата за данъци и осигуровки.

Кога се стига до ЧСИ?

Съдебните изпълнители извършват изпълнителни действия по искане на взискателя – този, който има да получава нещо от друг. Това нещо най-често е пари. Но, за да има искане до съдебния изпълнител, е необходимо да има изпълнителен лист.Съдебният изпълнител изпълнява именно този лист.

Заповед до ЧСИ.

Lawyer in Plovdiv, attorney at law Bulgaria, solicitor Plovdiv advocateИзпълнителният лист е заповед за ЧСИ! Тази заповед я издава съдът. Издава я, когато едно лице осъди друго, а осъденият не плаща присъденото доброволно. Тоест, съдия изпълнителят е безропотен изпълнител на установеното от съда. Той и затова се нарича “съдебен изпълнител“, защото изпълнява установеното от съда.

Чак тогава ЧСИ идва в дома! Тоест, ЧСИ не осъжда никой.

Съдебен изпълнител се намесва когато има осъждане от съд. И само тогава, когато някой не плаща задълженията си доброволно.

Разбира се, тази статия не е изчерпателна. Тя отразява личното ми мнение.

Повече може да се прочете в “Адвокат срещу ЧСИ?“ и статиите, към които там съм направил препратки.

 

4 мнения за “ЧСИ ме осъди без да знам! Какво да правя?

  1. Начисляват си огромни такси. Ако длъжникът има повече от 1 изпълнителен лист, съдия изпълнителят си начислява за всеки проверка на банките например

  2. Размера на таксите, както и фалшивите процедури по осъждането на длъжника са травмиращи и криминални, с категоричния усет за рекет от симбиозата на съд и мутри,тъй като мутри изпълняват решение на съда, като само пострадалият длъжник научава последен, че са два лева ще му отнемат жилището ъз… което после ще купи някоя мутра, полицай или „бизнесмен“…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *