Хулиганство

хулиганство, адвокат наказателно дело ПловдивСлед няколко неуспешни опита, вчера е тръгнало делото за хулиганство срещу виден български политик. Въпроси доколко политик и народен представител може да бъде извършител на такива действия и дали след извършването им трябва да продължава да бъде такъв, няма да бъдат засягани в настоящата статия.

Какво е Хулиганството?

Хулиганството е престъпление против реда и общественото спокойствие. То се характеризира с непристойни действия, изразяващи явно неуважение към обществото. Действия, които скандализират и нарушават общоприетите порядки и морални норми на поведение.

Такива действия са сбивания, обиди отправени публично, чупене на витрини, коли. Също побоища по обществени мероприятия, на улицата, стадиони и др. За по-леко наказуемите случаи на хулиганство Наказателния кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация.

Тежко хулиганство.

Съществуват и по – тежко наказуеми случаи. При тях наказанието е до пет години лишаване от свобода. Това е когато действията на извършителите се отличават с изключителна дързост, цинизъм. Или когато са придружени със съпротива срещу органите на реда. Съдебната практика приема, че изключителен цинизъм има когато действията са особено нагли. А изключителна дързост когато интересите на обществото са засегнати в много груба форма.

Пример.

хулиганство, advokat v Plovdiv i Sofia

По конкретен случай съдът е приел за хулиганство, действия при, които извършителят е буйствал, псувал, обиждал и заплашвал персонала в заведение и клиенти. Също служителите на СОТ, както и пристигналите полицаи. Наложил е наказание лишаване от свобода (затвор) за 3 години при първоначално строг режим.

Съдът приема, че единственият начин за поправянето на този извършител е ефективната присъда. Това защото той е имал предходна по-лека такава – пробация. Тази присъда обаче, не е въздействала поправящо и възпитателно спрямо него. Напротив – той е продължил с хулиганстските прояви и то по-сериозно от преди.

Дребно хулиганство.

Разгледаното до тук хулиганство е престъпление по Наказателния кодекс. От него следва да се различава дребното хулиганство.  То е административно нарушение и се наказва по Указа за борба с дребното хулиганство. Според този указ дребно хулиганство са непристойни действия, нарушаващи обществения ред, които не са така опасни, че да съставляват престъпление.

Разграничението между дребно и едно хулиганство се прави за всеки конкретен случай. Наказанията за дребно хулиганство са глоба до 500 лева и задържане до 15 денонощия.

Дали въпросният политик, чийто адвокат е член на неговата политическа партия, ще бъде оправдан или ще му бъде наложено наказание и какво ще бъде то, предстои да разберем.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

2 мнения за “Хулиганство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *