Съдът и монополите

съдебен адвокат. Съдът и монополите. Адвокат за монополистиНеведнъж съм се сблъсквал с мнението на преобладаващата част от обществото за съдът и монополите. За това, че обикновените хора нямали права. Нямали шанс срещу богатите. Срещу силните на деня и особено срещу монополите. Това било така, защото последните имали пари. Плащали на корумпираните съдии, адвокати и на кой ли още не.

Мисля си, че тази статия Съдът и монополитепоказва, че популярната фраза “Ние нямаме права“ не е съвсем вярна. Поради това, преди време написах статията “Правата на обикновените хора“, в която засегнах два случая с осъдителни решения срещу застрахователна компания и колекторска фирма.

Корумпиран адвокат?

Няма да засягам въпроса дали адвокат може да бъде корумпиран по принцип, бидейки самоосигуряващо лице. За пълнота все пак, може би е хубаво да се каже, че субект на подкуп т.е. корумпирано може да бъде само длъжностно лице (прокурор, съдия, полицай). Адвокатите не са от този кръг лица. Разбира се, адвокат би могъл да даде подкуп. Както всеки друг, но дори това да е така трудно може да се каже, че самият той е корумпиран.

Но, да се върна по съществото на темата за силните на деня и угодния им съд.

Зимата с мен се свърза един човек, който беше възмутен, че Топлофикация са завели дело срещу него. Искали му да си плати целия отоплителен сезон за малкото му жилище, което не е обитавал към момента. По-интересното за него бе това, че самата сума, която претендират по съдебен ред надвишава всички плащани от него до момента суми за предходни периоди, когато е ползвал парно и топла вода – нищо, че сега не е бил там и реално не е ползвал топлоенергия.

От Топлофикация се позовавали на някакви общи условия, решения на Върховния съд и други подобни, които той трудно разбирал. Това обаче не притесни особено човека, който беше убеден в своята правота, а още по-малко имаше намерение да плаща суми, които мисли, че не дължи.

Разбира се, той знаеше, че сам ще му е трудно да отговори на съдебните претенции. Както и да се явява в съд срещу юристите на голямата и мощна компания – монополист. Освен горното не му се и занимаваше с работа, която не разбира и предпочиташе да плати на адвокат.

Поех делото му, човекът си плати, както си му е редът. Отговорихме на исковата молба, явихме се в съда, изложихме своята теза. Изслушахме свидетели и експертизи. Дело, като всяко друго.

advokat za delo deca. Advokat za razvodСлед последното заседание в срока по закон получихме и решението на съда. Съгласно същото, съдът отхвърля иска на ЕВН-Топлофикация, като неоснователен. Осъди същото дружество да заплати разноските на клиента – това, което е платил на адвокат.

Поради горното, както не веднъж съм писал в блога си, наистина трудно разбирам хората, които мислят, че нямат права, нямат шанс срещу богатите, срещу силните на деня и особено срещу монополите.

Пропуснах да кажа, че ЕВН-Топлофикация обжалваха. По-горната инстанция – последна такава, потвърди решението на първата. Така компанията – монополист окончателно беше осъдена. Но въпреки това по една или друга причина, отново не плати адвокатските разноски на техния, а и мой клиент.

Когато се случи така, се изважда изпълнителен лист и се прибягва до услугите на ЧСИ. Така, дългът на компанията ще се увеличи доста, както с хонорар на адвокат и за това дело, така, и с такси за ЧСИ.

Но така става винаги и с всеки, който не плаща доброволно това, което дължи на друг.

*Свързани теми:
- Правата на обикновените хора!
- Ограничават се права на ЧСИ, банки и монополи.
- Ние нямаме права.
**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

Едно мнение за “Съдът и монополите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *