Промени в Наказателно-процесуалния кодекс

sw_Listening_sa209430На второ четене в Народното събрание били приети промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които Министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС също да имат право да искат използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо магистрати.

Разрешенията за подслушване на магистрати ще бъдат давани от председателя на Софийския апелативен съд, за тези под пагон от председателя на Военно-апелативния съд. Ако престъплението е подсъдно на спецсъда, разрешението ще бъде давано от шефа на Апелативния специализиран наказателен съд.
Ако посочените магистрати, даващи разрешение за подслушване извършат престъпление и е необходимо спрямо тях да бъдат приложени СРС разрешение ще дава зам.- председателят на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия по искане на зам.-главен прокурор.

Приета е и исканата от прокуратурата промяна, с която присъдата лишаване от свобода (затвор) става основание за постановяване на по-тежка мярка за неотклонение. Новият текст на чл. 309 НПК гласи:
„Когато подсъдимият е признат за виновен, осъден е на наказание лишаване от свобода, изпълнението на което не е отложено по чл. 66 от Наказателния кодекс и е налице реална опасност подсъдимият да се укрие, съдът може да замени мярката за неотклонение с по-тежка, или да вземе такава“.
Към него се добавя и презумпцията, че, ако присъдата е за не по-малко от 10 години затвор, реалната опасност подсъдимият да се укрие е налице, освен ако от доказателствата по делото не се установява друго.
Депутатите приеха още, че когато второинстанционния съд измени осъдителна присъда и постанови ефективна на затвор, ще има основание да измени мярката за неотклонение, която мярка ще може да се обжалва пред Върховния касационен съд.
Последното незнам дали е промяна на закона, тъй като и сега имаше такива възможности. Повече относно това (ТУК).
В НПК беше регламентирана възможността спазването на мярката за неотклонение – домашен арест да се контролира с гривна за електронно наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *