Осъдиха ме без да знам? Още една причина!

Осъдиха ме без да знам? Още една причина! Писал съм доста по темата за случаите на осъждания без знанието на лицата. През отминалата седмица отново имах въпроси от рода “Осъдиха ме без да знам?“, “Как става така?“, “Има ли е държава“ и т.н.

Осъдиха ме без да знам, адвокат в Пловдив и София

Осъдиха ме без да знам? Още една причина!

Отговорът на въпроса се съдържа и в една моя статия от 2017 г. С настоящата “Осъдиха ме без да знам? Още една причина!“ давам кратко обяснение за една от причините за осъждането без знанието на хората. През 2017 г. със Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс от 24.01.2017 г. се приеха важни промени в законодателството. Eдна от промените, е че от обхвата на арбитражните съдилища бяха извадени потребителските спорове.

Повече в “Какво каза Мая Манолова и какво разбраха хората!“ Автор Росен Димитров адвокат в София и Пловдив.

Реших да напиша тази статия поради няколко случая с клиенти, които са останали с крайно погрешното впечатление за реалността. Става въпрос за думи на г-жа Манолова. Подобни коментари с много лайкове срещнах и във Фейсбук.

Тогавашната Мая МаноловаОмбудсман беше много активна, обикаляше медиите и тръбеше, че гражданите са победили частните съдебни изпълнители, монополите и т.н. Известно медийно заглавие с нейна снимка е следното:

„От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кошчето“.

Резултатът от казаното от нея, което е принципно вярно, беше крайно неприятен за гражданите!

Хората, четейки фейсбук корифеите и тълкуваха казаното от нея, според собствените си възприяти и логика. Според логиката си ИЗХВЪРЛЯХА В КОШЧЕТО съобщения НЕ от арбитражни съдища. Изхвърляха ВСИЧКИ съдебни книжа (Заповеди за изпълнение, Искови молби и др.), които получаваха от държавните съдилища.

Изхвърляха покани за доброволно изпълнение и заповеди за изпълнение по чл. 417 ГПК, получени от Частни съдебни изпълнители. Това беше така, защото хората не правят разлика меджу съобщение от арбитражен и друг съд, между съобщение от съдебен изпълнител и съдебна призовка.

Тълкуването!

осъдиха ме без да знам, адвокатска кантора Пловдив, адвокати Пловдив

Те тълкуваха думите на Манолова по начин, по който има изнася, според собствения си интелектуален капацитет и логика. Така имаше масови осъждания “без хората да знаят“. А не знаят защото бяха изхвърлили съобщението от съда и от съдебния изпълнител. Това беше защото Мая Манолова беше казала така.

Разбира се има и много други причини.

Много хора не получават или не виждат залепените съобщения до тях от съда или от ЧСИ.  Това е така защото не живеят на настоящия си или на постоянния си адрес. Друга причина, е че отказват да получават призовки до тях или до тяхни близки. Отказват защото мислят, че ако ги получат ще си навредят.  Всъщност вярно е обратното.

Повече в “Как ме осъдиха без да знам?“. Автор Росен Димитров адвокат в Пловдив и София

Според мен, хората се крият от призовкарите, защото знаят, че дължат пари и голяма част от тях си мислят, че като не получат съдебните документи ще им се размине. Това обаче не е така. Не получават заповедите си и не виждат залепените съобщения от съда за издадени такива и хората, които не живеят на настоящия си или на постоянния си адрес.

Още в “Осъдена без да знае“. Автор адвокат Росен Димитров.

По молба на господина предприехме съдебни действия срещу дамата. Образувахме гражданско дело в София. Съдебен призовкар е правел опити да й връчи призовката, но в жилището нямало никой. Така призовката, както е по закон, била залепена до входната врата. В резултат на това господин И. осъжда дамата и получава изпълнителен лист за сумата, която претендира. Така г-ца К. бе осъдена без да знае.

Повече в www.advokatdimitrov.com

*Свързани теми:
Абсолютна давност от 10 г. е вече факт
Адвокатска защита на длъжници и кредитори по изпълнителни дела
Адвокат за дела срещу колекторски фирми
Адвокат Росен Димитров: Няма списък със забрани за колекторите

**Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Едно мнение за “Осъдиха ме без да знам? Още една причина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *