Освобождаване от финансово робство???

Финансово робство, адвокат за дела на длъжник“По съвет на адвокат спрях да плащам вноските си по кредити. Сега съм в безизходица – осъдена за много пари, със запори…. Поръчителите ми не ми говорят, защото ще трябва да плащат вместо мен. Какво да направя? Сега съм във финансово робство!“

 

Освобождаване от финансово робство?

Преди време писах за една страница във Фейсбук, която призовава за освобождаване от всякакви задължения! За освобождаване от финансово робство, както и да оставим на децата си наследство, а не дългове. Призовава и за спиране на банковото робство. Тава са само част от посланията в страницата и част от изявите на колегата адвокат.

Разбира се тази инициатива се радва на много харесвания и споделяния във Фейсбук. Посланията звучат не само примамливо, а и логично за много фейсбук потребители. Част от хората, в желанието си да облекчат финансовото си състояние, действително се вслушват в дадените им съвети. За мое учудване съветите са наистина да спрат изплащането на вноските си по кредити, включително ипотечни.

Вслушвайки се в тези съвети, отправени им не само виртуално във фейсбук, но чрез лични и телефонни разговори с администраторите на страницата, хората преустановяват изплащането на задълженията си.

КАКВО СЛЕДВА? Мога ли да се освободя от финансово робство?

Следват дела! Дела както пред държавните съдилища, така и пред арбитражни. Последните “съдилища“, както вече съм имал възможност да споделя в интервю за медия, в огромния брой случаи се намират в крайни градски квартали, в апартаменти на някой от етажите. Телефоните за връзка с тях са мобилни, а изпращаните съобщения за заведено дело са без куриер или препоръчано писмо.

Това означава, че хората не получават съобщения и не знаят за заведеното дело.

Твърде често тези съдилища се намират на един и същ адрес с кантората на адвокат. Този адвокат се явява и арбитър (съдия) в този “съд“. Дали този адвокат-съдия е и адвокат на фирмата, отпуснала кредита, която завежда дело в съда на своя адвокат (съдия), не мога да отговоря.

Също така не знам дали този адвокат, съдия в арбитражния “съд“, разглеждащ делото срещу длъжника, е сътворил клаузите по договора за кредит на фирмата.

Тоест не знам дали съдията в арбитражния “съд“ не е и адвокат на ищеца – този който е отпуснал кредита, като страна в спора с получателя на кредита.

След спечелените дела в тези “съдилища“ – казвам спечелените, тъй като се печелят от кредитодателя.  Той си зважда изпълнителни листи и се образуват изпълнителни дела при Частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Съдебните изпълнители изпълняват съдебното решение (затова се наричат така). Събират сумите по кредитите, които даден фейсбук потребител по съвет на своя адвокат е спрял да изплаща.

Събират ги от длъжника или поръчителите му. Но многократно увеличени по размер поради разноски за адвокати, такси, лихви.

Адвокат за дело срещу банка, финансово робствоТака страницата във Фейсбук призовава и за забрана на ЧСИ, които изпълняват съдебното решение, и както вече споменах, поради това се наричат „съдебни изпълнители“.

В заключение искам да кажа следното:

Бъдете изключително внимателни към популистки призиви в страници, във форуми, от адвокати и други представящи се за загрижени за Вас и за финансовото Ви бъдеще, тъй като това може да има (и често има) изключително сериозни и неблагоприятни за Вас последици.

Твърде вероятно е вместо да се освободите от финансовото робство, да се превърнете във финансови роби, а може би и в бездомни такива.

Едно е сигурно – посъветвалите Ви да спрете плащанията по кредитите си няма да ги изплатят вместо Вас.

*Настоящата статия не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *