Лека телесна повреда

лека телесна повреда“Позвъни се на вратата и като отворих влязоха трима, които почнаха да ме бият. Единият ме държеше, а другите ми удряха шамари и юмруци. После ме блъснаха в радиатора и си тръгнаха. Искам да ги съдя за лека телесна повреда. Ще ми станете ли адвокат?“

 

Медийни манипулации за лека телесна повреда.

Основен повод за написването на настоящата статия е поредната медийна дезинформация и манипулация на обществото. Това, което имам предвид е статия, която може да се прочете (тук). Написаното гласи:

“500 лева глоба получи шофьорът, който удари два шамара на майка с количка, след като му направила забележка, че не спрял на пешеходна пътека в Разград. Глобата е постановена от Районния съд в Разград. Това е максималният размер глоба за подобно нарушение.“

Тази статия прочетох в деня преди заседание по дело за лека телесна повреда, в което съм на страната (адвокат) на набития. Цитатът в началото е част от неговия разказ.

Същият, по подобие на жената от статията, на която са ударени два шамара, заведе дело срещу тези, които са го били. Обвинението е за нанасяне на лека телесна повреда. Тя се изразява в причинени зачервявания, охлузвания, драскотини и отоци.

Нанасянето на лека телесна повреда е престъпление от частен характер. Това означава, че се преследва по инициатива на пострадалото лице. От пострадалия зависи дали ще заведе дело, в което ще повдигне и поддържа обвинение срещу извършителя. Ако заведе такова той изпълнява ролята на прокурор и се нарича “частен тъжител“. Престъпления от частен характер са обида, клевета и други. По тези дела присъствието на адвокат не е задължително.

Какво е лека телесна повреда?

Но, да видим какво е леката телесна повреда и дали написаното в цитираната статия има законова опора, или е свободно журналистическо разсъждение. Определение на телесните повреди ни дава Наказателният кодекс. Той определя три вида телесни повреди: тежка, средна и лека телесна повреда.

Тежка телесна повреда – чл. 128 НК.

Адвокат наказателни дела в Пловдив, лека телесна повреда“Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието. Постоянна слепота с едното или с двете очи. Постоянна глухота. Загуба на речта. Детеродна неспособност. Обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган. Загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб. Загуба или осакатяване на крак или ръка. Постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.“

Средна телесна повреда – чл. 129 НК.

“Телесната повреда е средна, ако е причинено: трайно отслабване на зрението или слуха. Трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата, на функциите на половите органи без причиняване на детеродна неспособност. Счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето. Обезобразяване на лицето или на други части от тялото. Постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота, или разстройство на здравето, временно опасно за живота. Наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина.“

Лека телесна повреда – чл. 130 НК.

“Който причини другиму разстройство на здравето, извън случаите на чл. 128 и 129 (тежка и средна бел. моя), се наказва за лека телесна повреда с лишаване от свобода до две години или с пробация.“ и “За лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка или страдание без разстройство на здравето, наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.“

Дело за лека телесна повреда, адвокат за лека телесна повредаОт последното определение за лека телесна повреда е видно, че тя бива два вида – една в по-тежка форма и една в по-лека такава.

Първият вид лека телесна повреда.

По-сериозната /по-тежката/, се изразява в разстройство на здравето. Това разстройство обаче, не е така силно, че да бъде налице тежка или средна телесна повреда. Според Върховния съд леки телесни повреди с разстройство на здравето са случаите с наранявания на кожата, насиняване на части на тялото, счупване на носни костици, изгаряния от по-лека степен. Леки навяхвания на крайниците, мозъчно сътресение без загуба на съзнанието, контузни рани и други.

Вторият вид лека телесна повреда.

По неопасната /по-безобидната/ лека телесна повреда се изразява в причиняване на болка и страдание, но без разстройство на здравето. Към втория вид лека телесна повреда спадат временни болки от един плесник или удар по тялото, които не оставят следи. Според Върховния съд лека телесна повреда без разстройство на здравето има, когато увреденият претърпява само болки или страдания, които се изразяват в кратковременни телесни болки, предизвикани от посегателството върху различни части на тялото.

Особености при леките телесни повреди.

Ако в резултат на удара има разкъсване на кожата на тялото, което довежда до лекарска намеса за зашиване на раната, това представлява вече разстройство на здравето и е телесна повреда от първия по-тежък вид. Това е така, защото пострадалият ще бъде принуден да се подложи на една, макар и малка операция. Ще бъде принуден за кратко време да лежи в лечебно заведение и да спазва определен режим. Едно такова малко разкъсване на кожата на тялото би могло да също така да наложи поставяне на инжекция. До спазването на определена диета, на специален хигиенен режим, пазене от вода и други подобни. Това показва, че е настъпило известно разстройство на здравето.

Наказание за лека телесна повреда.

Адвокат по наказателни дела в Пловдив и София, Lawyer in PlovdivПоради различната степен на засягане на здравето и телесната цялост на човека са предвидени, и различни наказания за двата вида лека телесна повреда. По-тежката лека телесна повреда се наказва с лишаване от свобода /затвор/ до две години или с пробацияПо-леката лека телесна повреда се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или пробация, или глоба от сто до триста лева.

Важно уточнение, е че в ред случаи подсъдимият в дело за лека телесна повреда може да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание – глоба. Размерът на глобата в тези случаи е от 1 000 до 5 000 лева.

Посоченият по-горе размер на глобата от 1000 до 5 0000 е посочен в чл. 78а пак в Наказателния кодекс. Този текст гласи: Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:

Условия за освобождаване от отговорност.

а) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години. Или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо.
б)деецът не е осъждан за престъпление от общ характер. Не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел.
в) причинените от престъплението имуществени вреди са възстановени.

Така съгласно закона, максималното предвидено наказание за първия вид лека телесна повреда е лишаване от свобода до две годиниЗа втория е лишаване от свобода до шест месеца. В случаите на освобождаване от наказателна отговорност максималният размер на глобата е 5000 лева.

Трябва да се има предвид, че така описаните наказания се налагат от държавата за извършеното престъпление. Те са държавната санкция за неправомерно поведение.

Неимуществени вреди.

Обезщетение за лека телсна повреда. Адвокат в Пловдив и СофияПострадалият, частен тъжител /набитият/ сам или чрез адвокат, може да предяви граждански иск за неимуществени вреди. Това става в образуваното по негова молба /тъжба/ наказателно дело. Тези вреди се изразяват в причинени: болка, страдание, срам, стрес, дискомфорд.

Неимуществените вреди се обезщетяват по справедливост. Обезщетението е в пари. Преценката на съда каква сума да присъди е строго индивидуална, съобразно степента на засягане и повреждане  във всеки конкретен случай.

Обезщетение за лека телесна повреда.

Ако пострадалият /тъжителят/ докаже своите наранявания и това, че те са причинени от подсъдимия, то последният ще бъде признат за виновен. Тогава обезщетението за неимуществените вреди /паричната сума/ се прибавя към наказанието, наложено от държавата, което както се посочи, може да е лишаване от свобода, пробация или глоба. Прибавят се и хонорарите на адвокати, ако е имало такива.

Тоест, съгласно цитираните закони, написаното в медиите, че 500 лева е максималното предвидено от закона наказание за два шамара е свободно съчинение. Съчинение на незнаещ или на желаещ да пише манипулативни статии журналист. То звучи доста смешно не само за всеки адвокат, но и за всеки  студент по право. Освен, ако не става въпрос за техническа грешка и под 500 следва да се разбира 5000.

*Свързани теми:
- Неимуществени вреди.
- Обезщетение за вреди.
- Освобождаване от наказателна отговорност - чл. 78а от НК.
*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

21 мнения за “Лека телесна повреда

  1. Благодаря на адвоката за краткия и ясен анализ на въпроса. Предстои ни такова дело и четивото беше много полезно.

    1. Здравейте,предотавяте малко много малко информация. За да Ви се съдейства е небходимо да разкажете повече, по възможност в личен разговор.

  2. Майка съм на момче на 15г детето ми беше бито заплашван и псува от 18 г ученик бяха му нанесени юмруци в лицето в губи съзнание и е удран в гърдити моля дайте ми съвет как да постъпя

  3. Здравейте,адв.Димитров
    Преди около 18 месеца претърпях операция при която бе засенат нерв .Затрудни се движение и общо състояние.По късно нови две операции които допълнително затрудниха общото състояние,движение като бяха отстранени нервни влакна.
    Може ли да се касае за средна телесна повреда.

  4. Доста жалки закона… в чужбина влизат за много по-малко насилие… 3 ма ако влязат у вас ще им лепнат един куп обвинения и минимум 5 години

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *