Как да осъдя Рент а Кар фирма за парите от депозита?

Как да осъдя рент а кар фирма адвокат в Пловдив“Как да осъдя Рент а Кар фирма за парите от депозита? “Прибрах се в България и наех автомобил от Рента а Кар фирма. Като го върнах откриха две драскотини на предното стъкло и ми удържаха депозита от 1700 лева. Това е безобразие! За две драскотини 1700 лева? Искам да ги осъдя…“

Как да осъдя Рент а Кар фирма?

Как да осъдя Рент а Кар фирма е статия за неволите на моя клиент Васил, чиято почивка беше развалена от некоректна Рент а Кар фирма. За радост Васил осъди фирмата, която му възстанови сумата, заедно с разноските за делото.

На почивка в България

Моят клиент Васил живее и работи в чужбина. През лятото на 2020 година се е прибрал в България на почивка. Трябвала му кола и поради това отишъл в рент а кар компания, за да си наеме автомобил. Така сключил договор за наем с предмет лек автомобил Фиат Типо.

Некоректни условия по договор за наем на автомобил

адвокат за дела срещу рент а кар фирмаСъгласно този договор датата на взимане на автомобила била 04.07.2020 г., а връщането на 11.07.2020 г. Така и станало. Васил взел автомобила от летището в гр. София и потеглил към желаното място за почивка.

Към договора за наем на автомобила имало Общи условия, както и ценова листа за нанесени щети. Тази листа описвала колко трябва да се заплати в случай, че на автомобила бъде причинена щета. За да се застрахова компанията искала и гаранционен депозит, който Васил заплатил с кредитната си карта. Депозитът е следвало да му се възстанови при липса на щети по наетото МПС – при връщането му на наемодателя.

Връщането на автомобила

При връщане на автомобила на 11.07.2020 г. представител на фирмата – наемодател заявил на Васил, че открил две малки, едва забележими, точки на предното стъкло на наетото от него МПС. Според общите условия на подписания договор и приложената ценова листа за щети Васил, като наемател на колата е трябвало да заплати сума в размер на 943 Евро.

Чудовищната щета

Бил съставен протокол за щета. Съгласно този протокол стойността на щетите по екстериора е 943 Евро, а щетата е описана като Забежка/Remarks на английски “Two clips on windscreen a fee of € 943 will be applied“.

Васил отказал да заплати сумата. Оспорил щетата с аргумента, че не е причинил такава, а дори и да е причинил, тя прекомерно висока. Тогава компанията наемодател на колата е удържала депозита в размер на 1700 лева.

Оказа се, че е нужен адвокат

Васил не искаше да води съдебни дела срещу рент а кар фирмата и решихме да поканим фирмата да му възстанови изтегления депозит от 1700 лева, като си удържи сума за ремонт на драскотините на предното стъкло. Очаквано от нас фирмата отказа каквото и да е връщане на суми.

Така единствената възможност беше съдебното дело

Образувахме дело срещу фирмата. Беше изготвена съдебна автотехническа експертиза. Вещото лице, коeто я изготви, посочи, че наранявания на предното стъкло е възможно да бъдат причинени от клони на дървета, малки камъчета и други. Малките повреди е възможно да се превърнат в сериозна пукнатина, която да обхване цялото предно стъкло.

Възстановяване на пукнатини като описаните в протокола за щети, съгласно договора на Васил в специализиран автосервиз било в рамките от 40 лв. до 60 лева.

В заключението също така е посочено, че предното обзорно стъкло за лек автомобил Фиат Типо с вградени сензори и с включен монтаж струва 298 лв. В съдебно заседание вещото лице заяви, че посочената в заключението цена е за обикновено предно стъкло за такъв автомобил, което е без допълнителни екстри.

Решението на съда

как да осъдя рент а кар с адвокат от пловдивСъдът осъди фирмата да заплати на Васил сумата от 1 640 лв.,представляваща част от задържания в размер на 1700 лева депозит за щета по наето МПС, с която сума ответникът се е обогатил неоснователно за сметка на ищеца, както и сумата от 596,19 лв. (петстотин деветдесет и шест лв. и деветнадесет ст.), представляваща част от направените от ищеца разноски по делото.

Тоест съдът прецени, че на фирмата й се полагат само и единствено 60 лева за ремонт на драскотината, която била причинена от Васил.

Така още веднъж българският съд възстанови справедливостта!

 

*Повече на www.advokatdimitrov.com

**Свързани теми:

Паяк повреди колата ми – какви права имам?
Отговорност за вреди от лош път – кой да съдя?
Пълномощно за адвокат в България
Свалени номера от КАТ, да обжалвам ли?
Правна консултация онлайн?
ПРАВНА ПОМОЩ ?
Мога ли да осъдя държавата?
Случаят с бензиностанция „Еко“ – пълното удовлетворение на един адвокат.
Как осъдих бензиностанция “ЕКО“?
Малка радост с помощ на адвокат!
Не без адвокат

***Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *