Затвор за пияни шофьори – част II

crash-1308575_960_720През изминалата седмица получих обаждане за правна помощ от клиент, който е бил хванат да шофира в нетрезво състояние. Дрегерът показал 1.29 промила алкохол в кръвта му. Човекът не повярвал на полицаите и на показанията на дрегера, тъй като бил пил само две малки чаши вино.

Затова дал и кръвна проба, като резултатът му този път бил 1.27 промила. Тоест, показанията са без съществена разлика – има надвишаване на пределно допустимата норма от 1.2 на 1000.

Момчето хванато да кара пило е изключително интелигентно и образовано. Получило диплома от западен университет и упражнява престижна професия. Не оспорваше, че е пил, съжаляваше и се надяваше всичко да мине възможно най-благоприятно за него. Понеже му беше и за пръв се размина много леко. Постигнахме споразумение с прокуратурата, съгласно което му се налага наказание под минимума от 1 година, което предвижда законът. Наказанието му е 6 месеца условно осъждане, глоба и отнемане на книжката за 8 месеца.

Първото обаждане, което получих днес, като дойдох на работа, беше за същото престъпление. “Хванаха ме да карам пил. Какво ще правим?“ – попита ме притеснен господинът. Полицаите му казали, че влиза в затвора и той изпаднал в пълен ужас.

Това, което са му казали полицаите е вярно. Законът действително предвижда наказание “Лишаване от свобода“ за пияни шофьори. Текстът гласи:

alcatraz-inside-3-1494395“Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.“

За тези нови и строги наказания писах статия много скоро след като законът беше променен. Статията ми е със заглавие “Затвор за пияни шофьори“.

Предвид сериозността на сегашните нови наказанията и огромния брой жертви в резултат на шофиране в нетрезво състояние, реших да напиша настоящата статия “Затвор за пияни шофьори – част II“.

Според статистиката, която може да се види (тук), най-много убити на пътя има през 1990 г. – 1567 човека. Най-малко през 2012 г. и 2013 г. по 601 жертви за всяка една от двете години.
Убитите през 1960 г. са били 621. През 1970 г. са 1066.
През 2014 г. жертвите са 661.

През 2015 г. отново има покачване на жертвите в сравнение с 2014 г, като те са 708.

*Статията не е изчерпателна, предназначена е за неюристи и изразява личното мнение на автора като адвокат.

5 мнения за “Затвор за пияни шофьори – част II

  1. А защо сте отишли на споразумение? Чл. 78 а, от НК не е отменен все още, нали……

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *