Решение в полза на еднополов брак?

адвокат в пловдив за еднополов бракРешение в полза на еднополов брак?

Вчера – 24.07.2019 г., Върховният административен съд с Решение № 11351 от същата дата потвърди Решение на Административен съд – София град, с което е отменен отказ за издаване на разрешение за продължително пребиваване на член на семейството на гражданин на Европейския съюз (ЕС) в Република България.

Въпросът:

Правилно ли Дирекция „Миграция“ към МВР счита, че Решението на Административен съд – София град, с което се дава право на еднополова двойка да пребивава в Република България противоречи на с чл. 46, ал.1 от Конституцията на РБ и Семейния кодекс, според които „бракът е доброволен съюз между мъж и жена“?

Свързана тема: “Брак, развод и последици“ от Росен Димитров адвокат в Пловдив и София.

Решението на съда:

Страните от Европейския съюз са длъжни да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили брак, които искат да живеят заедно на тяхна територия.

Това е така защото правото на свободно придвижване в ЕС е основно право, гарантирано на всички граждани на съюза. От това право се възползват и немалък брой български граждани, както и техните семейства.

Решението на съда се счита като безспорен успех от Младежката ЛГБТ организация „Действие“. Източник: Vesti

ВАС с решение в полза на еднополовите семейства.

Върховният административен съд разреши на еднополова двойка да живее в България.

Върховният административен съд на Република България призна правото на еднополова двойка да живеят и пребивават на територията на Република България.

Това съобщиха в сряда от Младежката ЛГБТ организация „Действие“.

Благодарение на решението на ВАС, в сила влиза постановлението на Административен съд София-град от 29 юни 2018 г. по делото на Кристина Палма и нейната съпруга Мариама Диало, откъдето започна всичко.

Хомосексуалната двойка.

Кристина и Мариама, хомосексуална двойка от Австралия и Франция, сключват брак на 1 юни 2016 г. във Франция. По-късно същата година Кристина, австралийска гражданка, получава позволение за пребиваване България. Тя е на основание на Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз.

Според Директивата всеки гражданин на Съюза се ползва от свобода на придвижване за семейството си в страните от ЕС. Дори и неговият съпруг да не е гражданин на държава – членка на Европейския съюз, какъвто е случаят на Кристина.

Независимо от изричността на разпоредбата и вече предходно издадено разрешение в тази връзка, в началото на 2018 г. Дирекция „Миграция“ към МВР отказва на Кристина Палма да пребивава в България. Обосновава отказа си с чл. 46, ал.1 от Конституцията на РБ и Семейният кодекс – „бракът е доброволен съюз между мъж и жена“.

Решението на АССГ.

Решението на ВАС, което потвърждава решението на Административен съд София-град е и в съответствие с практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС). Постановено по подобно дело в Румъния (Coman case, С-673/2016 г.). В него беше отсъдено, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законов брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия. Това е защото правото на свободно придвижване в ЕС е основно право. Гарантирано е на всички граждани на съюза, от което често се възползват и немалък брой български граждани, както и техните семейства.

Безспорно съгласно посочените разпоредби от българското законодателство, лица от един и същи пол нямат законово право да сключат граждански брак в Република България.

Спорният въпрос:

Спорният по делото въпрос обаче не е свързан със сключването на граждански брак в Република България. Свързан е с наличието или не на предпоставките за издаване на разрешение за продължително пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС в Република България, се посочва в мотивите на съда.

Решението на ВАС е окончателно и в сила и следва да бъде изпълнено от дирекция „Миграция“ към МВР незабавно.

„Не сме изненадани от постановеното решение, тъй като е и единственото възможно в този случай. Надяваме се институциите в България да вземат предвид това, че решението ще има въздействие и при други сходни ситуации. В които граждани на ЕС, включително и български граждани, упражняват право на свободно придвижване в рамките на съюза. И да не се пилеят повече парите на данъкоплатците, какъвто беше настоящия случай“, сподели Венета Лимберова – Председател на Младежка ЛГБТ организация Действие.

Правна помощ от адвокат.

Кристина използва услугите на Правната програма на Младежка ЛГБТ организация Действие и адв. Деница Любенова.

„Днес ВАС приложи безпогрешно европейското законодателството и практиката на Съда на Европейския съюз и призна сключен в чужбина хомосексуален брак. Това е голяма крачка напред по пътя за равноправие на хомосексуалните двойки в България. Имаме още много път да извървим, но „Действие“ и адвокатите, с които работим, поставят основите на нова ера в борбата за равноправие на ЛГБТИ хората в България“, коментира адв. Деница Любенова от Правната програма на „Действие“.

Имало справедливост.

„Едвам сдържаме сълзите си. Справедливостта възтържествува! Вече еднополовите двойки са добре дошли в България. Обичаме тази страна толкова много, тя ни е дала повече отколкото някога сме очаквали! Хората тук бяха добри и подкрепящи и се отнасяха с нас като със семейство.

Без подкрепата на „Действие“ и в частност на нашия страхотен адвокат Деница Любенова и Венета Лимберова, нищо от това нямаше да е възможно. Минахме през много трудности последната година и половина заради несигурността на бъдещето ни в България.

Това, което ни мотивираше да продължаваме да се борим, беше мечтата, че делото ни ще отвори много нови врати не само за справедливостта и равенството, но и за свободата на еднополовите двойки да могат да живеят заедно в безопасна семейна обстановка в границите на Европейския съюз.

 

Нищо не би се променило, ако не защитим сами мястото си в света. Нищо не би се променило, ако си останем с нагласата, че няма надежда за еднополовите двойки в България. Към всичките ни приятели и роднини, към всички млади хора, които ни прегърнаха на София Прайд, към всички, които заради хомофобията не са тук да празнуват, към всички деца на гей приятели и особено към нашите колеги, които дни наред ни подкрепяха и бяха отворени към нашата връзка: Любовта побеждава, куражът води и надеждата надделява, защото всички промени са в нашите ръце“, коментираха Кристина Палма и Мариама Диало.

*Свързана тема:
- Брак, развод и последици!
- Какво е Европейският съюз?
**Автор на предговора е Росен Димитров -адвокат в Пловдив и София, изтичник на новината Vesti.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *