Днес e Световният ден за правата на човека

Адвокат за правата на човека, адвокат права на човека, човешки праваДнес e Световният ден за правата на човека. Навършват се 68 години от подписването на Всеобщата декларация за правата на човека. Приета от ООН на 10 декември 1948 г. тя се превръща в най-значимият и превеждан правен документ, който развива, и въплътява всички тогавашни международноправни актове.

Цели за Всеобщата декларация за правата на човека.

Целите и принципите на Всеобщата декларация за правата на човека се възприемат във всички световни конституции и национални законодателства. Тя е мощен акт на международното право за натиск върху всички правителства от всички страни за спазване, почитане и отстояване на права, и свободи на човека-гражданин.

За свобода копнее и за свобода се бори мечтателят-рицар Дон Кихот. Героят на Сервантес, излязъл от света на материализма, търсещ пътя на щастието, воювайки срещу невидимите врагове на свободата.

Още преди векове този луд мъдрец е осъзнал и изрекъл актуалното и сега  “Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага…“. Както тогава, така и днес пътят към свобода е труден, и дълъг, а малцина са истински свободни.

Човешки права.

Най-важното човешко право е правото на свобода – свободният човек успява, дори да не е достатъчно талантлив. Несвободният е винаги губещ – дори да е гениален талант в някоя сфера.

Общественият човек е обществена личност, когато всекидневно отстоява свободата – не само своята лична и на ближните си, но и на общността, в която живее.

Дори в условия на робство, свободният дух превъзхожда поробителя – Езоп е много по-свободен от своите господари. Сервантес и Достоевски са пример как свободният дух възкръсва от несвободата.

Но битката за свобода е като битката за живот – тя се „засява, пониква, узрява, жъне, смила, омесва, изпича и изяжда“ всеки ден – отново и отново и отново…

Какво е свободата?

human rights Lawyer in Bulgaria. Law office in Plovdiv, Good lawyerСвободата не е даденост, а право, което ще ни отнемат всеки път, щом сме се самоуспокоили, че вече сме постигнали победа.

Всяко поколение се бори са своята си, разбирана и правена свобода. Някой беше казал, че свободата е в подробностите. Зависи какви са подробностите, които имат значение. Защото най-важното значение е самото право на свобода.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.
**Втората част от текста е на Момчил Дойчев от профила му във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *