Върховният административен съд отмени увеличението на минималната работна заплата

justizia_fig_woman_230930Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението на правителството относно новия размер на минималната работна заплата за 2015 година.

Делото пред ВАС е по жалба от страна на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара и търговско-промишлената палата (БТПП), които атакуваха постановлението на Правителството пред Върховния административен съд. Според споменатите организации – жалбоподатели причина да обжалват е непровеждане на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Отмененото Постановление предвиждаше от 1 януари 2015 г. минималното месечно възнаграждение да бъде увеличено с 20 лева и стане 360 лв. През Юли се предвиждаше още едно увеличение с още 20 лева до 380 лв.

Върховните съдии подчертават, че обсъждането на правителственото постановление за нов размер на МРЗ в Комисията по доходи и жизнено равнище към НСТС не освобождава Министерския съвет от задължението да проведе консултации в рамките на съвета.

Върховните съдии считат, че несъгласуването на проекта за постановление е съществено нарушение на административно-производствените правила и е самостоятелно основание за отмяна на Постановлението на Министерски съвет (ПМС) № 419/17.12.2014 г.

Решението на тричленния състав подлежи на обжалване в 14 дневен срок пред 5 членен състав на ВАС.

Решението на ВАС тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *