Виновна е системата /държавата/

taxes-1669628_960_720Във фейсбук виждам много недоволство от осъдителната присъда на пенсионер от Раднево, който влиза в затвора за това, че откраднал 2.5 кг пържоли от магазин. Казват, бил гладен, значи може да краде от глад. Тоест, тук крадецът е добър, a критиката е, че е осъден.

Разбира се, новината се разпространява от съмнителни сайтове, чиито заглавия често започват с “ШОК“, “СКАНДАЛНО“ и други подобни, а хората обичат да четат и споделят такива неща.

Естествено обаче, тези сайтове не коментират същината на новината. Това, че осъденият е рецидивист с множество присъди за кражби. Спестяват на читателя и това, че когато една кражба се извърши в срока на условното осъждане за предходно престъпление също кражба, то няма как присъдата за последващата кражба да е друга освен ефективна – затвор.

Целта е постигната – почти всички си казват: гледай какви изроди са полицаи, прокурори и съдии – преследват и осъждат бедните, и гладни хора.

Виновна е системата /държавата/.

Обратното.

Пак във фейсбук виждам недоволство от безнаказаната циганска престъпност от масови кражби на селскостопанска продукция от кражби на буркани от разбити мазета от съсипани от набези бедни хора.

За тези кражби, също дребни, често на същата стойност – 2.5 кг пържоли, същите тези сайтове пишат обратното – там крадецът не e добър, а лош, а критиката е, че не e осъден. Дори има и телевизии, които посвещават цели предавания за човешката мъка и нещастие, причинени от набези и кражби. Тук обаче, не казват, че крадците били гладни. Не казват, че могат да крадат от глад.

Целта пак е постигната – почти всички си казват: гледай какви изроди са полицаи, прокурори и съдии – не защитават бедните и гладни хора. Естествено, отново

Виновна е системата /държавата/.

Така у българина се насажда и поддържа чувство за безпомощност, обреченост, нещастие. Чувство, че виновна за всичко е системата /държавата/.

*Настоящата изразява личното мнение на автора като адвокат.

3 мнения за “Виновна е системата /държавата/

    1. Отидете и проверете какво става. На мен ми се е случвало входирани документи да не достигат до прокурор.

  1. Хората негодуват за това че правосъдието е лицемерно .Правосъдието се прилага само срещу нисшата класа в обществото която е 90% от населението а разполага само с 10% от благата .Големите престъпници (лекари ,съдии ,прокурори,полицаи,кметове,депутати ,банкери,нотариуси и др.) се измъкват и притежават 90% от благата, точно те поддържат системата в това състояние защо имат финансова изгода от това.Извода който си направил че народа не желае дребния престъпник да бъде наказан е грешна .Дребния крадец краде 1% от благата докато едрия 90% за народа остават 9%.Затова народа казва оставете дребните крадци ние ще ги храним с мед и масло защото те крадат малко .Докато големите свине нямат наяждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *