Бърз развод без адвокат при нотариус?

Бърз развод, адвокат за развод в Пловдив и София, бракоразводен адвокатВъзможен ли е бърз развод без адвокат? Според последните предложения, внесени от депутати това ще бъде възможно след приемането на законодателни промени. В случай, че предложението бъде прието развод по взаимно съгласие ще бъде извършван от нотариус. За предложението пише Правен свят.

Повече в: “Брак, развод и последици“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Според изданието процедурата ще отнема само 40 дни. Това ще бъде възможно ако депутатите приемат поправки в ГПК. Бързите разводи по френски образец ще станат възможни, ако депутатите постигнат консенсус и за поправки в Семейния кодекс. Идеята е разтрогването на брака по взаимно съгласие да се случва и при нотариус. Започнали са консултации и според юристи подобна реформа ще бъде от полза за хората и ще облекчи работата на съдилищата.

Бърз развод без адвокат?

Разводите пред нотариус вече са практика в редица държави от Европейския съюз. Водеща страна в инициативата е Франция. Френският опит сочи, че разводите по взаимно съгласие пред нотариус могат да се случват в рамките на максимум 40 дни. При производството участват и адвокати. Ако семейството има непълнолетни деца, се взема становище и на социалните служби.

Развод, адвокат за развод по взаимно съгласие в Пловдив и София.Повече в “Разводът и психиката на детето’. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Разводът става факт в момента, в който документите са разписани при нотариус. В момента у нас дори и със споразумение, съпрузи, които искат да разтрогнат брака си, трябва да се явят в насроченото открито съдебно заседание. В съдебна зала е нужно да заявят, че желаят да се разведат. В противен случай, при отсъствие на един от съпрузите без уважителна причина, производството се прекратява.

Разводът пред нотариус ще става подобно на изповядването на сделка, като с едно ходене в кантората ще се парафира споразумението между съпрузите. И в момента то включва родителските права, местоживеенето на децата, имотните отношения, ползването на семейно жилище и издръжка на съпруг при необходимост, както и промяната във фамилното име.

Повече в “Подялба на имуществото след развод“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Развод по исков ред, адвокати за развод, дело за развод. Добър адвокат в Пловдив и СофияВ Латвия също бракът може да бъде прекратен пред нотариус с общо искане, подписано от двамата съпрузи. Законовата уредба е разписала ясно и отговорността на родителите към ненавършилите пълнолетие деца. Съпрузите прилагат писмено споразумение за издръжката на децата, режимът на свиждания и подробно описани родителските права.

Повече в “Издръжка, неплащане последствия“. Автор Росен Димитров – адвокат в Пловдив и София.

Подобно бързо производство е прието и в Испания, където молба от единия от съпрузите може да е потвърдена със съгласие на другия. Пред нотариус се представя споразумението за ползването на семейното жилище, подялбата на общото имущество, банкова сметка за евентуална издръжка на съпруг и т.н.

Любопитната подробност е, че понятието за разводи по взаимно съгласие е още от времето на Френската революция. По време на мандата на президента на Франция Валери Жискар д`Естен (1974-1981) стават факт в законодателството. Така се въвежда системата за бързото разтрогване на брака, заедно с падането на възрастта на пълнолетие от 21 на 18 години, използването на контрацептиви и прекъсването на бремеността.

*Свързани теми:
-  Брак, развод и последици.Подялба на имуществото след развод.Разводът и психиката на детето.
-  Издръжка, неплащане последствия.
**Източник: Правен свят.
***Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *