Адвокати в София

адвокати в софияАдвокати в София – нещо интересно. Нeотдавна ми се случи да попадна на интересна информация. Тя ме наведе на мисълта, че някои адвокати в София – част от членовете на Софийския адвокатски съвет (САС), и по-конкретно нейното ръководство, са предприели интересни действия.

Адвокати в София – заседание на съвета

На 07.07.2021г. от 14.00 часа се провело редовно заседание в смесена форма на Софийския адвокатски съвет при следния дневен ред:

1. Клетва.
2. Текущи въпроси по повод вписвания във водените регистри – вписвания, промени в статута, дружества и съдружия.
3. Финансови въпроси:
3.1.Обсъждане на молба за финансова подкрепа на “Де факто“.

3.2.Информация и доклад във връзка с предприетите действия по отношение на ОК „Адвокат“ и отправяне на покана до УС на ОК “Адвокат“ да свика общо събрание на членовете на касата.
3.3. Приемане на решение за условия и ред за продажба на лек автомобил „Ягуар“, собственост на САК.
3.4. Обсъждане и приемане на решение за допълнителни възнаграждения на служителите от Сектор „Правна помощ“.
3.5. Приемане на решение за правилата за разпределяне на останалите свободни стаи в ОД „Лозенец“ и начините за заплащане.
3.6. Вземане на решение за осигуряване на VPOS устройство, чрез което да бъде осигурена възможност за заплащане на дължим членски внос към САК и ВАдвС и обсъждане на оферти за предоставяне на услуги по инсталиране и поддържане на VPOS на сайта на Колегията.
4. Определяне на особени представители на страни в граждански производства с размер на възнаграждението на особения представител над 3000 лв.
5. Заверяване на отчети на адвокати за предоставена правна помощ по чл. 38, ал. 2 ЗПрП.
6. Разглеждане на дисциплинарни преписки.
7. Разглеждане на искания за предоставяне на финансова помощ на адвокати с влошено здравословно.

адвокати в софия

Какво ми направи впечатление?

Според т. 3.1 от дневния ред, адвокатите в София е трябвало да обсъждат молба за финансова подкрепа на “Де факто“. За тези, които не са запознати, “Де факто” е медия, претендираща да е с правна насоченост, но с ясно изразен политически уклон, което е видно от показаните екранни снимки.

адвокати в софия

Какви въпроси породи тази точка у мен?

Финансира ли специализиран правен сайт САС е срещу какви услуги?

Основният и най-важен въпрос в ситуацията е – по каква причина столичната адвокатура е допуснала в дневния си ред обсъждането на подобен въпрос. Защо е нужно редовите адвокати в София да финансират чрез членския си внос определени медии? В този ред на мисли се поражда и въпроса ще са очакванията към финансираната медия? Ще се очаква ли услуга и ако да – каква? Или по – специално отношение на медията към адвокатите решили да я финансират?

Още по-любопитно

Наистина любопитно е обаче, че в самия протокол от цитираното заседание на САС единственото решение, което не е публично публикувано и оповестено както на адвокатската гилдия, така и на читателите на правния сайт “Де факто”, е именно това относно желаната финансова подкрепа.

Защо?

По-критично мислещите хора биха допуснали, че липсата точно на това решение в протокола, който иначе е в обем от десетки страници, се дължи на опит да се прикрие нещо! Аз обаче допускам, че такова решение не е било взето или липсата на отразяването му в протокола е плод на техническа грешка.

Макар и не от животворно значение, повдигнатият въпрос за лоялните практики и опитите на някои колеги да заобиколят закона е важен най-вече, заради доверието на клиентите в тях. А може би е негласна практика – спонсорираме медии и журналисти срещу “съпорт” и похвали. Впрочем това е логично, ако съдим по публичните изяви и напоителното им отразяване на някои колеги, за които останалите започваме да се чудим кога в крайна сметка им остава време да влизат в зала и да защитават клиентите си.

Повече на www.advokatdimitrov.com

Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *