Тормоз от колекторска фирма

Колекторска фирма, тормоз, адвокат“Имам постоянен тормоз от колекторска фирма за стар кредит. Звънят ми 10 пъти на ден, като веднъж ми казаха, че мога да оставя сумата в пощенска кутия. Какво да правя?“

Тормоз от колекторска фирма.

Преди време ми беше зададен подобен въпрос от клиент, който беше тормозен по телефона от колектори на вземания. Тогава тормозът беше за старо задължение към мобилен оператор. Мотивиран от това написах статията “Погасителна давност и давностни срокове при различни задължения“, която доби популярност. Съвсем наскоро при мен дойде една госпожа, която почти се беше поболяла от непрестанните обаждания и заплахи на различни колекторски фирми.

Тези обаждания са били за стар кредит от много години. Кредитът бил за закупуване на стока на изплащане от магазин за техника. Освен всичко този е бил изплатен от жената. В резултат на обажданията и стреса, причинен от колекторската фирма, тя е платила още една сума, само и само да я оставят на мира. Разбира се оставянето на мира не се е случило. Наглостта на служителите на колекторите е стигнала до там да искат от нея да остави още пари в определена пощенска кутия. Последното силно е усъмнилo госпожата и тя се е решила да потърси помощ от адвокат.

Какво може да се направи в тези случаи?

В статията за давността, която споменах по-горе написах следното:

“Когато някой дължи пари на друг човек, на мобилен оператор, водоразпределително дружество или каквато и да е друга фирма, но не плаща, е нормално, този който има да получава парите да покани длъжника си да плати. Поканата може да е писмена – с писмо с обратна разписка, Нотариална покана, или устна.

Ако поканата е устна, често тя звучи заплашително, като всяко следващо обаждане е по-грубо и нагло от предните, дори граничи със заплахи. Така правят колекторските фирми. Много често, ако има такъв психологически натиск, то това означава, че длъжникът вече “не дължи“, а грубостите и натискът по телефона са защото парите не могат да се съберат по законов ред – чрез съда.

ДАВНОСТ.

АДВОКАТ колекторска фирма дело ПловдивНе могат да бъдат събрани чрез съда, защото е изтекъл период от време, който период се нарича ДАВНОСТ. Т.е. Давността е период от време, през който носителят на правото да получи това, което му се дължи е бездействал, което бездействие погасява възможността му да използва законовите средства за събиране на дълговете си – съда или съдебен изпълнител. Всъщност, той може да използва тези средства, но ако го направи, длъжникът ще се позове на давността, но само ако желае и/или знае за нея.“

Ако обажданията продължават, а в действителност плащане не се дължи, било поради изтекла давност или плащане или друга причина, то лицето, което е подложено на този стрес може да напише жалба до Прокуратурата. В нея ясно и точно се обясни какъв е проблемът. От кой (коя фирма) идват заплахите и какво желае от прокурорите. Тоест да иска защита и разрешаване на проблема му с досадниците.

Освен това госпожата, за която споменах ме запита и откъде различните хора, които й звънят от различни номера имат телефонния й номер. На този въпрос не можах да й отговоря. Според мен обаче, начинът, по който тези фирми събират информация за личните данни на хората е доста съмнителен, дори незаконен.

Поради това, освен жалба до прокуратурата, би могла да се сезира и Комисията за защита на личните данни. Тя има правомощия да налага сериозни глоби. Няма пречка да се пише и до двата органа – прокуратура и комисия. Жалбите няма нужда да бъдат писани или подписвани от адвокат.

Често обаче, хората пишат неясни жалби или не споменават съществени неща. Има го и обратното – описват несъществени обстоятелства, които те считат за важни. Това в крайна сметка усложнява нещата и/или не води до желан резултат. Затова съдействие от адвокати би могло да бъде полезно.

*Настоящата статия не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

5 мнения за “Тормоз от колекторска фирма

  1. Как може да се разбере какъв е срока на ДАВНОСТ на различните кредити и от какво зависи този срок? Благодаря

  2. Ще споделя собствени мисли, във връзка с личните ни данни. Поисках от ЕСГРАОН удостоверение, че ЕГН-то ми е единствено за България. получих удостоверение, че ЕГН-то е мое и обяснение, че ако има други ЕГН на мое име не са истински. Знаете ли какво си помислих- ако някой ми открадне ЕГН-то, или просто когато подписваме типовите договори на различни ЮЛ- подписваме, че данните ни ще се ползват от трети лица. Ето – това е слабото звено, място ,казус, с една дума – ние нямаме лични данни. Мисля, да търся съмишленици. но тези седмици, бях заета. Удостоверенето го поисках във връзка с пръстовите отпечатъци.

  3. Звйне те им 1000 пъти на ден.Щом тяхното е законно..защо Вашето да не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *