Съдебен изпълнител в дома

съдебн изпълнител в дома. Кога ЧСИ идва в дома? Адвокатска помощ  ЧСИСъдебен изпълнител в дома е статия за една медийна манипулация. Случаят е следният.
Голям шум се вдигна около една телевизия.  Това бе защото съдебен изпълнител изземвал имуществото на жена. На събитието имало полиция и адвокати. Самото то определено като “реалити“ от доста медии.

Съдебен изпълнител в дома.

Обикновено съдебен изпълнител “почуква на вратата“ на някой, когато той дължи пари и отказва да си плати доброволно. Когато определен длъжник отказва да плаща, този който му е дал пари или вещи може да образува изпълнително дело.

Съдебният изпълнител е задължен да изпрати покана за доброволно изпълнение на длъжника. В случай, че изпълнение (плащане) не последва съдебният изпълнител пристъпва към принудителни действия спрямо имуществото на длъжника. Това се прави по молба на заинтересованата страна (този който е дал пари или вещи) или нейния адвокат. Ако длъжникът отказва да съдейства или буйства съдебният изпълнител може да използва и съдействието на полицията.

Принудително изпълнение.

Адвокат за дело срещу съдебен изпълнител в Пловдив и София.Принудителното изпълнение може да бъде насочено към движимите вещи на длъжника. Това са телевизори, телефони, климатици. За целта съдебният изпълнител пристъпва към опис на вещите. Описът включва тяхното подробно описание, къде се намират, цената по която ще се продават. Така описаните вещи може да бъдат оставени у длъжника със задължение той да ги пази, докато те се продадат, а парите отидат за погасяване на дълговете му.

Съдействие на полицията.

Съдебният изпълнител може прецени, че описаната вещ не трябва да се оставя за пазене от длъжника. Това е ако прецени, че той може да я продаде или унищожи. В този случай за пазач се определя друго лице. Така съдебния изпълнител изземва от помещенията на длъжника вещта и я предава на пазач. Както се посочи ако длъжникът не предава вещите или не допуска съдебния изпълнител и изнасящите ги, това може да бъде причина за намеса на полицията.

Вещта, която подлежи на изземване може да бъде и предмет на особен залог. Договорът за залог е този договор при който едната страна предава на другата една вещ, която ще послужи за обезпечаване на задължението в случай, че длъжникът не изпълни задълженията си (не плати).

дела срещу ЧСИ, адвокат за дело ЧСИ, адвокатска кантора ПловдивПри Особения залог, за разлика от обикновения договор за залог, вещта може да не се предава на кредитора и да остане у длъжника. В случай, че длъжникът не изпълни съдебният изпълнител по молба на кредитора пристъпва към изземване на вещта (вещите), които са предмет на особения залог и са в притежание на длъжника. Изземването е с цел да бъдат предадени на този на който длъжникът дължи пари.

Уведомяване на длъжника от съдебен изпълнител.

При всички случаи на изземване или опис длъжникът се уведомява предварително от съдебния изпълнител. Както посочихме той дължи съдействие, т.е. не е изненадан. Нещо повече – съдебният изпълнител предупреждава, че при липса на съдействие ще поиска съдействие от полицейските ограни.

Случилото се в телевизията и намесата на полицията показва, че съдебният изпълнител се е опитал да опише вещ или да я изземе. Това е било, за да може тази вещ да бъде продадена или предадена на този, на който телевизията дължи пари.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

5 мнения за “Съдебен изпълнител в дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *