Смяна на име

Смяна на име. “Искам да направя смяна на името си, защото ми създава професионални трудности. Не искам фамилията да ми е Димитров. Мислят ме за руснак, а аз съм българин и се гордея с това. Не желая да ме асоциират с руснаци и т.н.“ Искам да сменя само фамилното си име. Възможно ли е? “

Смяна на име!

смяна на име, адвокат за смяна на име, адвокат в софия и пловдив

Настоящата статия за смяна на име е продиктувана от доста интересен случай. По-скоро интересното бе в мотивите за смяна на името и самото име. Името, което трябваше да се смени е класическото българско фамилно име Димитров. Също като моето. Резултат бе положителен. Съдът смени името на г-н Димитров и той вече притежава съвсем друго фамилно име, няма нищо общо с предходното.

Повече в “Промяна на име на граждани в чужбина!“. Автор Росен Димитров адвокат в София и Пловдив.

“Искам да променя името си. Ще заминавам да уча в чужбина, а там моето име звучи смешно. Изговаря се трудно и се свързва с Източна Европа. Това ще ми създаде трудности да се интегрирам в обществото. Ще да бъда обект на дискриминация. Затова искам да сменя както личното, така и фамилното си име – не искам фамилията ми да завършва на “ова“.“

Смяната на едно име в различно такова е допустимо от закона. Известно е, че имена, които са опозоряващи и подигравателни не създават особени трудности за промяната им. Обаче напоследък смяната на име е все по-желана и за имена, които са съвсем нормални, традиционни и общоприети.

Защо да сменя името си?

Тоест все по-често граждани желаят да сменят имената си, които не предизвикват подигравателно и осмиващо отношение. Напротив иманата им се вписват в българската именна традиция, актуални са в новите реалности и са често срещани.

Смяната на име не е просто суха юридическа процедура. Най-често зад желанието за смяна на име стоят дългогодишни негативни емоционални състояния и дълбок психологически дискомфорт. Хората желаят да сменят името си поради факта, че то им носи болезнени, засрамващи усещания, които най-често датират още от детските им години.

Смяна на име – нуждите на съвременния живот.

смяна на името, адвокати в пловдив и софияСпоред данни от ЕСГРАОН, реални имена на реални българи са Пепи Дришльов, Шунка Сапунджиева, Христос Цоцов или Титко Педалов. При споменатите имена няма никакво колебание за опозоряващия елемент и нуждата от промяна. Но както ще стане ясно от настоящата статия съвременният живот може да предизвика нужда от смяна на съвсем нормални, дори хубави имена.

Тоест смяната на име може да се иска и да се допусне не само по класическите причини – опозоряващо или осмиващо звучене на името. Смяната на име може да е продиктувана от субективно вътрешно желание да се установи или отхвърли роднинска/семейна връзка, етническо звучене на името, особено/странно звучене на името в определена държава и т.н.

Смяна на име – конкретни примери

Както се посочи съвсем нормални и традиционни имена създават определен дискомфорт на притежателите си. Този дискомфорт е различен и индивидуален за всеки. Нещо повече. Класически имена като Димитров, Минка, Иво, Веселина, Илия, създават не само негативи на притежателите, но и им вредят.

Вредите са заради звученето на името в конкретни общности, държави и професионални среди. Звучене, което предизвиква неприятни асоциации от различен аспект. Българско име, произнасяно на чужд език, може да звучи обидно, да се асоциира със странни предмети и т.н. Например името Илия на руски се произнася като “ИЛИ Я“, което на руски означава “ИЛИ АЗ“. Така Илия в Русия ще се казва “Или аз“. Има и други примери с български мъжки имена, които на френски звучат като женски имена. Например името Иво, на френски е Ivon, което е женско френско име. Така мъж на име Иво във Франция се приема за жена.

Още много примери могат да се дадат. За читателя стана ясно, че едно име може да бъде променено по ред причини от личен, субективен характер от вътрешния емоционален свят на човека.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в София и Пловдив.

**Свързани теми:
Промяна на име на граждани в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *