Подпалвачът на тютюневите складове в Пловдив и как спрямо него може да се приложи само “Задържане под стража“

fire-221423_960_720Тази седмица Окръжен съд Пловдив взе спрямо Любо Данчев най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража“. Той е обвинен за палежа на тютюневите складове в града. Обвиняемият е скитник, самонастанил се да живее в стаичка на четвъртия етаж на изгорелия склад.

Обвинението е за палеж, извършен умишлено. Прокуратурата твърди, че това е станало от запалена цигара. Вероятно ще Ви се стори малко странно – как ако някой има умисъл да подпалва мястото където живее, ще го направи със запалена цигара. И на мен ми се струва странно, но прокуратурата е видяла пряк умисъл за палеж. Поради това, че палежът е умишлен и наказанието е значително – затвор от 3 до 12 години. За сравнение в случай на палеж по непредпазливост наказанието е до 3 години.

От любопитство присъствах на делото. Колегите адвокат Левашки и адвокат Тошкова, които поеха защитата му pro bono (безплатно), направиха всичко по силите си. Изтъкнаха и очевидното, че скитник, живеещ в склада дори да го запали поради неугасена цигара, то това няма как да е с умисъл. Тоест, ще е палеж по непредпазливост. Има и свидетелски показания на пожарникаря, който пръв е пристигнал на мястото. Отваряйки “стаята на Любо“ той е видял да гори покривът.

cigarette-1359563_960_720Естествено, последва риторичен въпрос от страна на адвокатите “Как ако Любо е запалил склада с цигара ще гори първо покривът?“ Въпреки добрата и максимално възможна защита, съдът го остави в ареста с най-тежката мярка “Задържане под стража“.

И тук идва въпросът: Можеше ли съдът да приложи друга, по-лека мярка?

Отговорът е НЕ.

Това е така защото следващата по-лека мярка е “Домашен арест“. Тя се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган. Любо е бездомник, тоест не може да бъде оставен под домашен арест.

Другата мярка е “Парична гаранция“. Тя може да бъде в пари или ценни книжа. Любо е скитник с телкова пенсия от 130 лева. Тоест, няма как да плати гаранцията си. Няма как и да плати за адвокат, поради и което е защитаван на добра воля.

Следващата мярка е “Подписка“. Тя няма нищо общо с полагане на подписи и се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Както споменах по-горе “подпалвачът“ води скитнически начин на живот, тоест и тази мярка е неприложима за него.

Това са мерките за неотклонение. Други няма. Съдът трябваше да избира между най-тежката мярка – Задържане под стража и това да не прилага никаква мярка – да го освободи. По съображения, че обвиняемият е бездомник, без работа, жена, деца, поради което има реална опасност да се укрие и да не може да бъде намерен съдът взе своето решение.

Определението на съда ще бъде обжалвано. По-горен съд – Пловдивски апелативен ще гледа делото на 01.09.2016 г от 10.00 часа. Който желае може да присъства.

*Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *