Осъдена без да знае

Осъдена без да знаеНаписах тази статия Осъдена без да знае поради това, че според доста хора законодателството ни и по-специално заповедното производство, обслужва само монополисти и банки. Ще разкажа и за един мой случай, за който ме подсети г-жа Величкова.  Тя коментира   статията ми “Как ме осъдиха без да знам?’‘ на моята Фейсбук страница. Коментарът й, който получи не малко харесвания е следният:

Осъдена без да знае.

‘Valentina Velichkova Това е корумпирана схема за грабеж.Не ми говорете ,че е правилна щом от нея се възползват монополисти и банки.Я дайте одговор кой беден човек може да ги осъди да надписани сметки .Като ми залепи листчето а аз съм в чужбина за да събера пари да изплатя дълга си ,ще е правилно ли ?Защо искат непосилни суми,докато се обърнеш и сумата за съдя изпълнителя станала тройно по-голяма от задължението.В цивилизованите страни те питат по-телефонола каква сума можеш да внасяш а не те разхождат в съда или лепят листчета !
Like · Reply · Message · 8 · July 15 at 11:55pm · Edited“

Мнението на тази госпожа, разбира се, не е изолирано, а се споделя от огромна част от хората.

И така за моя случай, за който коментарът ме подсети.

адвокат наказателни дела, адвокат трудови дела, адвокат длъжникПреди време при мен дойде господин И. от гр. София. Същият е заможен човек, но самотен, на възрастта на майка ми. Разказа ми, че бил измамен от жена на моята възраст, на име К. Понеже К. го била завлякла с много пари, той решил да я съди, поради което и се обърна към мен. Както се разбира К. била доста по-млада от него, според И. била хубавица, но без кой знае какви финансови възможности.

Господин И. и госпожица К. заживели заедно в неговото голямо жилище, като той ми сподели, че й купувал много и всякакви подаръци. Колко пари е похарчил за това самият той вече не помнел, а и не водел сметка, но били много.

Ремонтът.

Госпожицата имала жилище, наследство от баба й. То било в окаяно състояние. Господин И. решил да й помогне и за това. Всъщност той не й помогнал, а изцяло финансирал тоталния ремонт на апартамента. Обновяването му струвало около 25 хиляди лева.

адвокати в ПловдивСкоро след като ремонтът бил факт младата дама решила, че връзката с възрастния господин не й харесва.  И го зарязва. Той не я вижда повече и получава информация, че е заминала за чужбина. Обновения си апартамент в центъра на столицата отдала под наем.

По молба на господина предприехме съдебни действия срещу дамата. Образувахме гражданско дело в София. Съдебен призовкар е правел опити да й връчи призовката, но в жилището нямало никой. Така призовката, както е по закон, била залепена до входната врата. В резултат на това господин И. осъжда дамата и получава изпълнителен лист за сумата, която претендира. Така г-ца К. бе осъдена без да знае.

Тъй като въпреки осъждането, клиентът ми И. не си получи парите доброволно от г-ца К., беше образувано и изпълнително дело при Частен съдебен изпълнител в София.

В момента господин И. е вече доста доволен от резултата от делата.

Сподели с мен, че не е очаквал случаят да се разреши толкова бързо. Чувал какви ли не безобразни неща за съда. Още по-доволен обаче, е за това, че г-ца К. си е получила заслуженото.

Така оставям на всеки сам да прецени дали законодателството, и по-специално заповедното производство, обслужва само банки и монополи. Дали не предоставя възможност за защита на обикновените хора срещу неправдата.

*Настоящата не е изчерпателна, предназначена е за неюристи и изразява личното мнение на автора, като адвокат в Пловдив и София.

Едно мнение за “Осъдена без да знае

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *