Мерки за неотклонение

мерки за неотклонение, адвокат наказателни дела Пловдив и СофияМерки за неотклонение. Волен Сидеров е задържан за 72 часа. Новината тук. Гледането на мярката му за неотклонение щяло да бъде в петък.

Предстои интересно развитие, тъй като, според мен, случаят е уникален, поради това, че такава мярка се взема за първи път по отношение на народен представител, който е лидер на парламентарно представена партия. Негов адвокат е друг член на неговата партия.

Какво обаче, представляват мерките за неотклонение?

Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, спрямо обвиняем по дело от общ характер може да се вземе мярка за неотклонение. Това е когато доказателствата сочат, че той е извършил престъпление. Делата общ характер са за престъпления от общ характер. Това са престъпления, които се преследват от прокуратурата. Другия вид престъпления – тези от частен характер. Те се преследват от пострадалото лице. Това сравнително леки престъпления, като обида, клевета, лека телесна повреда и други.

Мерки за неотклонение са:

– подписка;
– гаранция;
– домашен арест;
– задържане под стража;

Мерси за неотклонение, адвокат Пловдив и СофияМерки за неотклонение са подредени по тежест. Първата – подписката е най-леката мярка за неотклонение. Подписката се състои в поемане на задължение от обвиняемия, че няма да напуска местоживеенето си без разрешение на съответния орган. Гаранцията най-често е парична сума, която се определя съобразно имотното състояние на обвиняемия. Тя може да бъде и в ценни книжа. Домашният арест се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си без разрешение на съответния орган.

Най-тежка мярка.

По-голям интерес вероятно представлява най-тежката мярка за неотклонение “Задържане под стража“, каквато щяла да поиска прокуратурата за народния представител – Сидеров. Тя се взема от съда, по искане на прокурора, за тежките престъпления, които се наказват с лишаване от свобода (затвор) или друго по-тежко наказание. Съдът е длъжен да разгледа делото в открито заседание с участието на прокурора, обвиняемия и неговия защитник.

Задържането под стража се изтърпява в ареста или в затвор. Такава мярка се взема, когато е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпление, което се наказва с лишаване от свобода или друго по-тежко наказание, и доказателствата по делото сочат, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Цел на мерките за неотклонение.

Целта на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемия да се укрие и да извърши друго престъпление. Задържането под стража се взема и ако има опасност обвиняемият да попречи на органите, които извършват разследване. Ако може да попречи да се разкрият доказателствата по престъплението. Или да се повлияе на свидетели или да унищожи доказателства.

Промяна на мярката.

Ако по отношение на обвиняемия не е взета най-тежката мярка за неотклонение и в случай, че той не се яви пред съответния орган без уважителни причини или промени местоживеенето си, без да го е уведомил за това, или пък наруши взетата му мярка, то това е основание мярката му да се замени с по-тежка.

Най-тежките мерки за неотклонение “Домашен арест“ и “Задържане под стража’‘ в досъдебното производство се вземат и контролират от съда. Прокурорът, може да постанови задържане на обвиняемия до 72 часа и да осигури довеждането му пред съда. Точно такъв е случаят с този депутат, а какво ще определи съдът предстои да разберем в петък, като неговите адвокати ще обжалват задържането му.

*Настоящата не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

2 мнения за “Мерки за неотклонение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *