Крумовите закони и техният аналог в настоящето

Крумовите закониЕдва ли има някой, който да не знае кой е великият български владетел Кан Крум. Също така, едва ли има някой, който да не е чувал за строгите наказания, прилагани по негово време. Именно той, освен велик военачалник, е бил и голям държавник. Създател на първите писани закони, известни като “Крумовите закони“.

Крумовите закони.

Крумовите закони били насочени изключително към защитата на частната собственост от кражби. Предпазване от клеветници, лъжесвидетели, просяци и пияници.

Според легендата, повод за въвеждането им било чутото от Кан Крум след разбиването на аварския хаганат. Когато Крум пленил велможите на аварите, започнал да ги разпитва кое е довело до унищожение на силната им държава. Причините, които посочили аварите били разпространилите се кражби, лъжи и пиянство. Това накарало Крум да предприеме мерки срещу тези пороци.

advokati v PlovdivПонастоящем поддръжниците на строгите наказания прилагани по времето на Крум са доста. Много са и желаещите тяхното връщане и прилагане. Лично аз не веднъж съм чувал от разговори с приятели и познати, че сега е нужен именно Крум. Това е защото нямало нито закони, нито държава. Даже видях, че има Фейсбук страница на име “Да върнем Крумовите закони“ (снимката в ляво).

Поради това, че видях въпросната страница, а и в кантората получихме подарък – свитък с Крумовите закони (първа и трета снимка), реших да напиша настоящата статия за Крумовите закони и техният аналог в настоящето.

И така Законите на Кан Крум гласят следното:

advikati v Sofia Bulgaria, attorney, Lawyer Sofia за Крумови закони– Ако някой обвини и набеди някого, той предварително да се не слуша, но вързан да се разпита. И ако се намери, че е лъгал и клеветил да се убие.
– Нито се допуща да се дава на крадящия храна. Ако някой се осмели на това, да се конфискува имотът му, а на крадеца да се строшат краката.
– А лозята да се изкоренят заповяда.
– И на всеки просещ да се не дава просто безразборно, а според потребата, за да не би същия пак да проси. И който пък върши това, да се конфискува имотът му.

От цитираното е видно, че за набедяване и клевета, според Крумовите закони, се е предвиждало смъртно наказание. Да видим какво предвижда за набедяване и клевета действащият в момента Наказателен кодекс.

Набедяване.

Чл. 286. (1) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
(2)Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.

Тоест сегашният Наказателен кодекс предвижда за набедяване “лишаване от свобода от една до шест години и обществено порицание“. Повече за набедяването ТУК.

Клевета.

За клевета по времето на Крум също се предвиждало смърт.  Според сегашния Наказателен кодекс клевета е:

Чл. 147. (1) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

Чл. 148. (2) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

Клеветата представлява разгласяване на позорно обстоятелство за някого или преписване на престъпление, за което се предвижда наказание глоба. Тази глоба обаче, не е никак малка, а има, и друго предвидено наказание – Обществено порицание. Разгласяването на позорното обстоятелство може да бъде например: “На 24.05.2002 г. Сръбската мафия му преведе 300 000 долара, за да му осигури неизпълнението на съдебна поръчка“.

По дело за клевета като подсъдим беше привлечен и бившият вътрешен министър ЦЦ. Според съдийката, която повдигна обвинение срещу него позорното обстоятелство, което ЦЦ е изрекъл по отношение на нея, се състои в това, че я е обвинил, че покровителства едва ли не организираната престъпност и мафията. И на въпрос в този смисъл в предаване по телевизията е отговорил „Абсолютно! Абсолютно!“, след което е заявил:
„Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност“.

По делото бившия вътрешен министър беше оправдан. Мотивите на съда за оправдаването му ТУК.

Преписването на престъпление е по-ясно, например: “Иван Стоянов е убиецът на Петър Славов“.

Кражба.

За кражба Крумовите закони предвиждат – строшаване на краката. Според други източници – отрязване на ръка. Нека видим какво е кражбата според Наказателния кодекс и какво е наказанието.

Чл. 194. (1) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.

Това е общият текст за кражба, като има и по-тежко наказуеми случай, в които наказанието е лишаване от свобода от една до десет години. Тези случаи са:

Чл. 195. (1) ако е извършена във време на пожар, наводнение, корабокрушение, катастрофа, война или друго обществено бедствие;
2. ако откраднатата вещ не е под постоянен надзор;
3. ако е извършена чрез разрушаване, повреждане или подкопаване на прегради, здраво направени за защита на лица или имот;
4. ако за извършването на кражбата е използувано моторно превозно средство, техническо средство или специален начин;
5. ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното осъществяване, когато не представлява маловажен случай;
6. ако кражбата е извършена от длъжностно лице, което се е възползувало от служебното си положение.
7. в немаловажни случаи, ако е извършена повторно;
8. ако кражбата е извършена от гроб на покойник;
9. ако кражбата е извършена от лице по чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8;
10. ако предмет на кражбата са взривни вещества, пиротехнически изделия, оръжия или боеприпаси за огнестрелни оръжия.

Просия.

За просия Крумовите закони предвиждат конфискация на имота. Според сегашния Наказателен кодекс:

Чл. 329.(2) Който системно се занимава с просия, се наказва с пробация за срок до две години.

добър адвокат Пловдив, Крумовите закониАко си мислите, че няма наказани за просия доста се лъжете. Преди време имах такъв случай. Тогава просякът е бил доста активен. Ходил е по заведенията, подавал си канчето за пари на хората по масите. След като са му били правени стотици предупреждения от Общинска охрана и му били съставени десетки актове, съдът му наложи наказание пробация (снимката в ляво). Повече за пробацията ТУК.

Пиянство.

За изкореняването на лозята по времето на Крум няма да взимам становище. Има и спор дали действително Крум ги е изкоренил или това е само легенда. Мисля обаче, че приемането и прилагането на този Крумов закон сега ще срещне силно обществено неодобрение и протести.

*Настоящата не е изчерпателна и изразява личното мнение на автора като адвокат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *