Как ме осъдиха без да знам?

Как ме осъдиха без да знамКак ме осъдиха без да знам? или Защо съдят хората без да присъстват? са въпроси, които чувам от няколко години, като напоследък все по-често.

Как ме осъдиха без да знам?

Най-многото “неприсъствени осъждания“ са по т. нар. Заповедни производства по чл. 410 и 417 от ГПК. За тези производства съм писал статиите: ‘Заповед за изпълнение“, “Производство по чл. 417 ГПК“, “Производство по чл. 417 ГПК – част II“. Сега осъзнавам, че това, което съм написал не е било достатъчно.  В тези статии не съм засегнал въпроса за призоваването по този тип дела.

Осъждане без знанието на осъдения.

Тоест не съм писал за това как така се получава да се стигне до осъждане без знанието на осъдения. Затова е точно тази статия.

Повод за написването на настоящата е и едно друго заповедно производство по чл. 410 ГПК. В това дело обикновена жена на 66 години осъди колекторска фирма. Към този случай бе проявен голям медиен интерес. БТВ го излъчиха в централните емисии. Направиха репортаж от кантората със заглавие “Жена от Пловдив осъди фирма за събиране на дългове“. Също така с госпожата бяхме поканени от “Часът на Милен Цветков“, където участвахме на живо – участието ни ТУК.

В настоящата няма да пиша много за Заповедното производство тъй като статиите ми за него могат да се видят в линковете по-горе.

Все пак ще отбележа, че Заповедното производство има две основни цели:

ПЪРВАТА ЦЕЛ е бързина – бърз съдебен процес, какъвто искат всички. Тази бързина е постигната, точно чрез Заповедното производство.

ВТОРАТА ЦЕЛ е не да разрешава правни спорове, а да отговори на въпроса: ПРИЗНАВА ЛИ ДЛЪЖНИКЪТ, ЧЕ ДЪЛЖИ ИЛИ НЕ? Тоест целта е да се установи има ли спор между страните. Това е така, защото в много от случаите длъжникът знае, че дължи, не оспорва, че има да дава, но просто НЕ ИСКА да си плати.

И точно тук идва заповедното производство, което “показва“ на длъжника, че има да плаща и ако не го направи доброволно ще го направи принудително. Ще го направи защото съдът по молба на лицето, което има да получава разпорежда на длъжника да плати, като му изпраща заповед за изпълнение.

Ако длъжникът, като получи заповедта я оспори, то тя се обезсилва. Ако длъжникът обаче получи заповедта, но я игнорира и не предприеме никакви действия тя влиза в сила. Същото е и ако длъжникът не разбере за издадената заповед – тоест ако не я получи или не иска да я получи. В този случай тя влиза в сила, издава се изпълнителен лист и се образува изпълнително дело, най-често при ЧСИ.

solicitor Plovdiv, advokat PlovdivИ точно тук идва моментът – как длъжникът разбира, че е образувано Заповедно производство и е издадена заповед срещу него?

Разбира от съдебния призовкар. Специално за заповедното производство, според закона и трайната съдебна практика, призовкарят е длъжен да посети адреса на длъжника поне 3 пъти. Ако при тези посещения длъжникът не бъде намерен, то съобщението се залепва на видно място до входната му врата или на входната врата на блока, където живее.

По разпореждане на съдия, съдебният призовкар може да посети длъжника повече от 3 пъти. Има такива случаи.

Лично съм говорил със съдебни призовкари и съм ги питал как връчват заповедите за изпълнение. Всички те ми отговориха, че стриктно спазват закона и посещават адреса минимум 3 пъти.

Интересно реагира на въпроса ми една от призовкарките, които попитах. Като го чу подскочи като ужилена. Каза ми, че обикаляла като луда, за да връчва заповеди, а длъжниците се криели. Веднъж даже по разпореждане на съдия е посещавала адрес за връчване на заповед 9 пъти. Адресатът се криел и чак след деветия път съобщението било залепено до вратата му. Той и там не го забелязал или не е искал да го забележи, и чак когато било образувано изпълнително дело при ЧСИ се усетил за какво е бил посещаван толкова пъти.

Според мен, хората се крият от призовкарите, защото знаят, че дължат пари и голяма част от тях си мислят, че като не получат съдебните документи ще им се размине. Това обаче не е така.

Не получават заповедите си и не виждат залепените съобщения от съда за издадени такива и хората, които не живеят на настоящия си или на постоянния си адрес.

Ето така хората биват осъдени без да разберат.

Правилно ли е това?

Според мен, този начин за призоваване и влизане в сила на заповедта е правилен. Правилен е защото освен длъжниците, права имат и кредиторите (тези, които са дали пари или вещ и трябва да си ги получат). И ако приемем обратното – че дело и осъждане може да има само ако длъжникът бива лично призован и  присъства на делото, то би се стигнало до грубо погазване правата на кредитора (на имащия да взима).

Той никога няма да си получи парите.

attorney at law PlovdivВсеки недобросъвестен (всеки измамник) би могъл да вземе заеми от приятелите си, заеми от банки, да купи стоки на изплащане, да сключи договори с мобилни оператори и да изчезне.

И ако призоваването е само лично, а присъствието по делото задължително…. ?! Какво ще стане? Да, измамникът ще изчезне. Ще изчезне, за да не плати задълженията си. Няма да има начин да бъде призован, чрез залпване на съобщение и  няма да може да бъде принуден да си плати.

Погасителна давност.

Така спокойно ще си харчи парите, които е взел, някъде по света и ще изчаква другия предвиден в негова полза законов срок наречен ДАВНОСТ.

Ето затова считам, че законодателството е балансирано, защитаващо еднаквото правата на всички граждани, а не само правата на длъжника.

Така и трябва да бъде, тъй като гражданският процес е защита-санкция. Защита на добросъвестния и санкция за неизправния.

*Настоящата не е изчерпателна, предназначена е за неюристи и изразява личното мнение на автора, като адвокат.

27 мнения за “Как ме осъдиха без да знам?

 1. Адвокат Димитров,прочетох и доколкото разбрах и неразбрах ще ви кажа за моят случай.Има издаден изпълнителен лист от 13.08.2013 от Районен съд софия на основание заповед за изп.по чл.410 от ГПК по ГД от 2012 година от топлофикация да заплатя една малка сума 107.27 лв.На адреса на който ме търсят не живея от 2000 година,нямам никакво известие за делото и ме дават на ЧСИ.Така,идва запорно съобщение в службата ми за тази сума, но вече и юристконсултско възнаграждение в размер на 350,00 лв. и такси за адвокатско възнаграждение-120.88 лв.Въпроса ми е следният,как можаха да ме намерят в службата а не ме намериха по-рано за да заплатя сумата без да се стига до ЧСИ,Излиза че за тези 107 лв. аз отгоре трябва да давам още 470 лв.каква е тази практика,аз не отричам че може би дължа тази сума,но това е неправилен начин и ни ощетява,аз никога не съм се крила.Отидох до съдебната изпълнителка и си погасих като поп всичко,незнам дали можех да се боря ,но това означава че всеки момент все нещо може да намерят и да ми искат неправомерно да се издължавам.Въпроса го уредих,но просто искам да знам кое е правилно и имаме ли някакви права и ние длъжниците.
  Забравих да ви кажа че изпълнителното дело е от 20.06.2016.На 29.06.2016 отидох да проверя за какво става дума и там беше всичко – изпълнителният лист от 2013 година и поканата за доброволно изпълнение,а всичко това можеше да се уреди и без допълнителни разходи от моя страна,направо съм възмутена.
  Благодаря предварително за отговора ви,но ще го имам в предвид ако нещо пак ме накарат да погасявам неправилно.
  Можах само да намалим възнаграждението от 350 на 200 лв. и то защото мотивировката ми беше че за тази малка сума просто е престъпление да се слагат високи такси,но все пак е нещо,но това много не ме радва,защото за мен това са доста пари.
  Пожелавам ви приятна и плодотворна работа в услуга на такива като мен,добре че ви има.

 2. Уважаеми г-н Димитров,
  Благодаря Ви за интересната статия. Имам следния въпрос – съществува ли практика длъжниците да бъдат уведомявани по телефона, че имат издадена призовка? Живеем в мобилен свят, често хората не са на адреса си, работят на няколко места или са в командировка. Така че е напълно възможно човек да не получи призовката си дори без да се укрива умишлено. А и дали призовкарите на арбитражните съдилища са толкова съвестни, колкото тези на държавните съдилища? Лесно е да се открие телефонният номер на човек.
  Също така как може човек да разбере дали срещу него има заведено дело, в държавен съд или в арбитраж? И как може да разбере, че е осъден, за да оспори съдебното решение?
  Поздрави!

  1. Здравейте, законът предвижда и възможност, по изключение, длъжникът да се уведоми по телефона – “Когато съобщението не е връчено по друг начин, съдът може да разпореди по изключение връчването да стане от служител на съда по телефона, телекса, факса или с телеграма.“
   Арбитражните съдилища, поне доколкото аз съм имал отношения с тях, изпращат съобщенията си по пощата, или с куриер и много често се оказва, че адресатът нищо не получава.
   Човек може да разбере дали има дело срещу него, като направи справка в съда.

 3. Имам издадени изпълнителни листове от 2008г за около 40 000лв,но до сега никой нищо не може да направи…Нито съдия изпълнител,нито колекторски фирми…А може би съм попаднал в схема /и то не каква да е/на измамници,което е вече факт,подкрепяна от „силните “ на деня

  1. Уважаеми г- н адвокат, а ако след 14 години решат, че им дължа/ като поръчител, който никак не е на ясно след толкова години, че кредитополучателя не е коректен и не се е издължил/, ако решат, че вместо 5 700 им дължа 17 000 лв… и никой до момента не си е направил труда да ме уведоми за задължения, водени дела и т. н. и сега директно ми налита със запор? Как бихте коментирали, моля?

 4. Прочетох с интерес статията Ви и съм съгласен, че в повечето случаи нещата стоят по описаният от Вас начин. Понякога обаче всичко се развива по различен сценарий. Съпругата ми бе осъдена да заплати употребена вода за жилище, което ние сме напуснали преди 10 години и период, в който не сме живели там. По някакъв мистериозен начин тя се оказа собственик на партидния номер, въпреки, че изобщо не е собственик на жилището. Въпреки, че жилището е продадено много след като сме го напуснали, нито старият, нито новият собственик са си направили труда да променят партидния номер. Между другото, старият собственик е ВиК. За капак, разбрахме, че е осъдена, чак след като делото отиде при съдия – изпълнител и получихме заповед за принудително изпълнение….

 5. Здравейте,прочетох всичките коментари.Но куриозите и неправдите в нашата съдебна система нямат край.Законите са за хора с пари.Съпругът ми даде пари на заем на приятел.Като не ни ги върна,съпруга ми заведе дело и бе осъден от ВКС да му плати съдебните разходите.И така,благодарение на нашата правна система,хем дадохме пари и не си ги получихме,хем плащаме сега нашите разходи от 3000 лв + неговите съдебни разходи от 5200 лв .Ето затова считам, че законодателството е не е балансирано.

 6. Адвокат,Димитров,съгласна съм с написаното в горната статия .
  Преди известно време реагирах на страницата Ви във фейсбук ,пак по тези въпроси с репликата „Как да Ви вярваме………………“. Но сега отново ме предизвиквате да пиша ,защото вече 4 години ходим по мъките ,по едно така наречено „Записно дело „,не знам дали точно го изписвам ,дъщеря ми има запор от ЧСИ , и плаща по кредит , на бившия си съпруг , а той се крие ,работи в сивия сектор , и от тогава прекъсна и всякакво връзка и с единственото им дете ,като изпраща само издръжката и от там нататъкникакви контакти .Обръщам внимани е ,че отношенията са нормални при развода .Всичко това се случва след развода , а кредита е теглен малко преди да се разведат.Ако можете да ни помогнете ,моля кажете къде да ви намеря ,за да се запознаете по конкретно с документите .
  Дъщеря ми от страх и стрес не е споделила с мен навреме и всичко това ,го научавам постфактом.
  При опит да говоря с бившия ми зет ,отговора е ,защото банката така е решила
  Досега е изплатена горе долу половината сума , а тя си гледа сама детето ,което е в ученическа възраст и изплаща жилище

 7. Здравейте ! мен лично ме интересува повече казус за издадено съдебно решение за увеличаване на издръжка ( за дете ) без да е присъствал осъденият на каквото и да е дело – как е възможно това и въз основа на какви данни за доходи може това да стане – нали ако има документ за доходите то се знае и името на фирмата в която работи човека , т.е. този човек може да бъде призован посредством работодателя си н-р , или вече издръжката се присъжда въз основа на оеднаквена за страната сума и се самоувеличава на определен период от време , или има и друго … благодаря предварително

 8. Здравейте -искам да попитаме има ли право работодателя да уволнява работник ако срещу него е издадена условна присъда със 3 годишен изпитателен срок за шофиране в нетрезво състояние но в ден когато лицето е било в отпуск .Лицето е наказано от съда със присъда и отнемане на книжка но има ли право и работодателя да го наказва .Много ще се съм благодарна ако ми отговорите .

 9. Системата за връчване на призовки е меко казано далеч от функционална. Обадиха ми се от съда, да ме търсят, защото призовкарят не бил намерил никого на адреса след три ходения. Понеже съм безработна, по цял ден съм си вкъщи. Никой не е звънял. Нямаше и залепен лист на вратата. Не мога да знам дали някой съсед не е взел оставена призовка или не я е скъсал от вратата. А аз искам да си я получа, защото не искам да изпускам сроковете по нея. С оглед на скоростта, с която се придвижват в момента искови дела на Топлофикация, а именно – месеци, едва ли мога да звъня в съда всеки ден, за да ги питам (май-малкото, те няма да ми се зарадват особено). Така че, доколко е правилно аз да искам да си получа призовката, а призовкарите да се правят, че са посетили адреса ми? И дори да са го посетили, аз какво да направя, че те не могат да се свържат с мен? В крайна сметка, от съда ми имаха телефона и ме намериха, но само с аргумента, че никой не можел да ме намери…и после аз как да докажа, че не се крия….Самото заповедно производство тръгва изначално с мотива, че обвиняемият е виновен до доказване на противното … Може и да защитава правата на някои кредитори, но определено ощетява правата и на мнозина потребители…Защото в съдебната зала е трудно да се бориш със съдии, които нямат пълно разбиране за техническите спесификации на топлоснабдителната система, с вещи лица, които са бивши служители на Топлофикация и с арогантни и нахъсани адвокати на дружеството…Вие сте специалисти и гледате правната страна, но аз като потърпевша мога да ви кажа, че юридически процесът на връчване на призовка е изключителни порочен и ненадежден.

 10. Много ми хареса въпроса на потребител Тачева.Аз съм със същия казус,със съдебно производство и запорно съобщение в работата ми.Въпроса ми е от тук нататък мога ли аз да се защитя г-н Димитров.Предварително Ви благодаря.Не съм пуснала възражение в срок защото не знаех какво ще стане след това.

 11. Здравейте! Аз имам един въпрос и много ще се радвам да ми отговорите!
  2011 година подписах договор за интернет с една телекомуникации.компания, като служителят ме излъга многократно като отговаряше на въпросите ми дали мога ли да се откажа от договора впоследствие, дали е обвързващ с такса или е като тези, плащаш имаш,не плащаш нямаш, какъвто аз исках! Бързайки да подпиша за да вземе той своят бонус за активация, защото те така ги възнаграждават, той ме увери че е точно това,което искам. Всички бяха заети около него и не чуха разговорът ни! Аз положих подписът си и си тръгнах. След време ходих на село и стоях три месеца и като се върнах отидох да си платя интернета и установих че не дължа 20.00 а цели 90.00 лв! Последва скандал, въпросният служител вече не бе дори там! Аз се отказах от услугите им а те поискаха да платя неустойка до края на двигателя.договор. Аз сега разбирам че едно нещо се гледа хубаво преди да се подпише..и че аз съм си виновна..защото едва онзи ден ми запорираха банк.сметка и наложиха запор..така за толкова години аз дължа 1090.00 лв. Нямам пари..не работя сега..няма кой да ми помага..нашите също имат кредити които изплащат и не искам да им тежа!
  Въпросите са ми какво означава да бъдеш осъден от ЧСИ ..това ще означава ли че няма да мога после да почна работа защото ще присъства в свидетелството за съдимост?
  Казаха да внеса 300.00 и после по 100 месечно, това добре..стига да ги намеря!
  И да питам също при кои обстоятелства важи давността?

  Много съм притеснена, немога да спя! Вече се виждам да ме извеждат с полиция от вкъщи.

  Последният ми въпрос е ако аз нямам никакво движимо и недвижимо имущество какво могат да ми вземат освен сънят? Това ще означава ли че тези пари ще се трупат и след още години например ще са вече 2000 лв? Аз знам че като почна работа тогава ще си ги дръпнат и изтеглят Сичко което влезе!!!

  Аз отскоро съм без работа но като гледам сега края на годината май трудно ще намеря бързо..

  Благодаря за отговорът Ви!!!

  С уважение,

  Силвана М.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *