Какво ще ми се случи ако карам пил?

адвокат за обжалване на глоба от КАТТази сутрин гледах прекрасно предаване на БТВ. Освен, че беше точно и достоверно, то бе и много актуално предвид голямото пътуване след Великденските празници. Предаването беше посветено на въпросите за последствията за водача, в случай, че управлява МПС след употреба на алкохол и даде точен отговор на въпроса: Какво ще ми се случи ако карам пил?

По този въпрос съм писал и преди статиите “Затвор за пияни шофьори“ и “Затвор за пияни шофьори’ – част II“. Тези статии не засегнаха въпросите за измененията в Закона за движение по пътищата, относно прилагането на принудителни административни мерки от органите на реда.

Тази година Законът за движения по пътищата бе изменян неколкократно. Действително предвижда много сериозни наказания. На доста от тях акцентирах в статията Драконовски мерки в Закона за движение по пътищата.

След измененията законът предвижда и следното:

Временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда. Или е под въздействието на наркотични вещества или техни аналози. Както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване.

Адвокат за обжалване на Наказателно постановлениеПринудителните административни мерки се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол. Налагането на принудителните административни мерки от ръководителите на службите за контрол се извършва чрез:

1. недопускане управлението на моторното превозно средство;
2. спиране от движение на моторното превозно средство;
3. отнемане на документите за самоличност и свидетелството за управление на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство и с извършвания превоз, както и отнемане на табели с регистрационен номер.

Управляването на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда представлява престъпление по Наказателния кодекс, а наказанието е лишаване от свобода.

*Свързани теми:
- Драконовски мерки в Закона за движение по пътищата.
- Затвор за пияни шофьори.
- Затвор за пияни шофьори - част II.
**Настоящата статия не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат.

3 мнения за “Какво ще ми се случи ако карам пил?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *