Какво каза Мая Манолова и какво разбраха хората!

адвокати. advocati, advokatiРеших да напиша тази статия поради няколко случая с клиенти, които са останали с крайно погрешното впечатление за реалността. Става въпрос за думи на г-жа Манолова. Подобни коментари с много лайкове срещнах и във Фейсбук.

В края на миналата и началото на тази година омбудсманът Мая Манолова беше много активна медийно и правеше доста изявления като:

– Гражданите отбелязаха победа срещу частните арбитражни съдилища.
– С приетите промени в ГПК гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища“ и други такива.

В резултат на тази активност и заглавия не малко хора са останали в впечатление, че казаното от Мая Манолова означава, че тя ще им опрости дълговете.  Ще забрани ЧСИ, колектори и монополи.

Ето защо с тази статия “Какво каза Мая Манолова и какво разбраха хората!“ мисля да направя някои разяснения, които се надявам да са полезни.

Граждански адвокат в ПловдивБързам да кажа, че такова нещо няма! Няма и няма да има за в бъдеще никакво опрощаване на дългове. Забрана на ЧСИ, забрана на колектори и монополи.

Вярно е друго. То е, че действително с Закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс от 24.01.2017 г. се приеха важни промени в законодателството. Eдна от промените, е че от обхвата на арбитражните съдилища бяха извадени потребителските спорове. Тоест, дела по които страна е потребител-гражданин няма да се гледат от Арбитражен съд, както беше досега.

Такива дела ще се гледат от нормалните държавни съдилища – Районен или Окръжен. Те ще са първа инстанция, което е по-голяма гаранция, за спазването на правата на гражданите, отколкото ако делото е пред Арбитражен съд.

Друго изменение, е че за юрисконсултите, които водят дела на Юридически лица, като Топлофикация, ВиК, ЕВН, ЧЕЗ, банки, колектори и други, срещу граждани, няма да им се присъжда адвокатски хонорар в минимален размер.

Размерът на хонорара им ще се определя от съда. Това означава, че пак ще има хонорар, но той най-вероятно ще бъде в по-малък размер от този до измененията от 24.01.2017г.

адвокат за наказателно дело в ПловдивТака че заслугата на Мая Манолова е да инициира полезни за гражданите промени. Те бяха гласувани и приети от всички депутати в предното Народно събрание.

Тя няма да опрощава дългове и да забранява ЧСИ, и други компании. Ако имате заеми, които не плащате Вашите кредитори пак ще водят дела срещу Вас. Ще прибягват до услугите на ЧСИ, ако след осъждането отново не си платите доброволно.

Същото важи и за Вас, в случай, че някой Ви дължи пари. Никой не може и няма да Ви попречи да поискате от ЧСИ да Ви събере парите от този, който сте осъдили и въпреки осъждането не Ви плаща.

*Свързани теми:
- Адвокат Росен Димитров за колекторите: "Покана" звучи неточно, тъй като обажданията граничат със заплахи.
- ЧСИ не са Ваши консултанти.
Защита от действия на ЧСИ при издаден изпълнителен лист.
**Настоящата статия не е изчерпателна и отразява личното мнение на автора като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *