Изменения в Закона за извънредното положение от 03.04.2020 г.

Изменения в закона за извънредното положение. Адвокат в ПловдивИзменения в Закона за извънредното положение от 03.04.2020 г. Обсъждането на предложенията за изменения на заседание на парламентарната правна комисия тече днес – неделя 05.04.2020 г.

Изменения в Закона за извънредното положение.

Едва ли остана човек в страната, който да не е чул за приетия  Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Този изцяло нов закон бе обнародван в извънредния бр. № 28 на Държавен вестник от 24 март 2020 г.

Друг е въпросът за разбирането на смисъла и съдържанието на приетите мерки. От коментарите на хората оставам с впечатлението, че масово те не само, че не са разбрали смисъла на мерките, ами и са ги разбрали наобратно. Тоест, точно както не трябва.

Точно затова написах кратко разясняване на закона под формата на статия: “Пандемията и новите мерки за защита на длъжника.“
Днес 20.03.2020 г. Народното събрание окончателно прие Закона за мерките по време на извънредното положение. Този закон регламентира мерки в защита на длъжниците по изпълнителни дела пред ЧСИ. Длъжници на банки и финансови институции, монополи, както и страни в съдебни производства.

Коментарите под тази статия на фейсбук страницата ми затвърдиха убеждението ми. Хората наистина не разбират, че това е един закон, който защитава и е в полза на длъжника. И ако това е така, то дали пък не се нарушават правата на другата страна – кредитора?

Защо законът е благоприятен за длъжниците?

адвокати в Пловдив, защита на длъжника, адвокат СофияПредвидените мерки влизат в сила в по-голямата си част със задна дата – от 13 март 2020 г. и се прилагат до отмяна на извънредното положение.

Спират се редица срокове, сред които процесуалните по съдебни, изпълнителни и арбитражни производства и давностните срокове, погасяващи или прекратяващи права за частноправни субекти.

Удължаване на срокове.

С един месец след изтичане на извънредното положение се удължават сроковете, които изтичат, докато то е в сила и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти. Същото важи и за действието на административните актове.

Работа от разстояние.

Урежда се възможност за работодателите да възлагат надомна работа или работа от разстояние. Облекчен е режимът за получаване на социални помощи, а изискванията за възлагане на обществени поръчки не се прилагат при закупуване на медицински изделия и оборудване, както и на средства за противоепидемични мерки.

Въвеждат се и правила относно лекарствата, сред които и правомощието на министъра на здравеопазването да забранява техния износ.

Спиране на срокове.

граждански адвокат Пловдив, адвокатска защита по дела, чсиПредвидено е и дистанционно обучение. В сферата на данъците се удължават срокове, свързани с корпоративния данък, както и данъка върху доходите на физическите лица, спират се и не се прилагат срокове от данъчно-осигурителния процес.

Вероятно поради масовото недоволство срещу закона или по-скоро срещу недостатъчността на мерките за защита на длъжника, много скоро след влизаното му в сила започнаха измененията.

Нови предложения за изменение от 03.04.2020 г.

Депутати внесоха нови поправки в Закона за извънредното положение, които първо ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник 06.04.2020 г..

Спиране на действия по събиране на задължения.

Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

Забрана за натиск към длъжниците.

Изменения в Закона за извънредното положение, адвокат защита на длъжника, адвокатска помощ, адвокат пловдивОт 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и за всички други кредитни институции, според едноименния закон.

Колекторските фирми?

Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона. Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.

Спиране на партийни субсидии.

Изменения в Закона за извънредното положение, lawyer in Plovdiv, attorney at law, solicitor PlovdivУправляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните от това средства ще се харчат само за борба с COVID-19 и за лечение на заразени български граждани.

Намаляване на глобата за нарушаване на карантината.

Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на от 300 до 1000 лева, вместо досегашната, която беше 5 000 лева.

Добри ли са мерките?

Ще бъдат ли одобрени измененията или ще бъдат отхвърлени по дефолт?Осигурява ли законът баланс на интереси каквото е предназначението му? Доволни ли ще са длъжниците? Тези и други въпроси в следваща статия.

Повече на www.advokatdimitrov.com

*Свързани теми:
1. Пандемията и нарушаването на основни права.
2. Пандемията и новите мерки за защита на длъжника.
3. Промяната в Наказателния кодекс заради пандемията.
4. Отказ от изпълнение на заповед на работодател поради пандемията.

**Настоящата не е изчерпателна. Тя отразява личното мнение на автора Росен Димитров като адвокат в Пловдив и София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *